RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Lokale zenders op de middengolf?

Radiostations die geen nieuwe erkenning kregen zouden perfect kunnen worden geholpen, maar is de wil wel aanwezig? Een groot aantal middengolf-frequenties (AM of MW) zijn immers vrij. Eerder ‘in het bezit’ van de VRT, maar nu ongebruikt door diezelfde openbare omroep. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zou daarover advies geven aan de Vlaamse regering, maar of dit al is gedaan is niet duidelijk…

Gezien middengolf niet meer of nauwelijks nog wordt gebruikt zou dit een een win-win-situatie kunnen zijn. Radiostations die nog geen erkenning hebben zouden een laagvermogen-frequentie kunnen aanvragen op middengolf, van bijvoorbeeld honderd Watt, wat een zendbereik tot dertig kilometer zou kunnen opleveren. Misschien ook wat extra verkoop van zenders, ontvangers en ander toebehoren, inkomsten voor Sabam én weer een beetje toekomst voor de échte lokale radio!  

De kwaliteit op middengolf is echter niet zo best, maar ook daar kan aan verholpen worden. Met het betere technische materiaal van tegenwoordig zou dit een verbetering moeten zijn tegenover wat er vroeger te horen was.

In Nederland heeft men dit reeds ingezien. Frequenties met met sterktes van één tot honderd Watt, worden er door Agentschap Telecom vergund en geven zowel kleine éénmansinitiatieven (één Watt) tot iets grotere lokale radio’s (honderd Watt), de kans om hun ei kwijt te raken. Voordeel is dat je middengolf op zowat elke gewone ontvanger kan beluisteren. 

Mensen die écht radio willen maken zouden samen met bevriende politici druk kunnen zetten om deze mogelijkheid door te drukken. Gezien het niemand schaad en alle partijen erbij winnen zou er toch geen barrière mogen zijn?  Of zet VRT er een blijvend voetje voor ?

Is getekend Yvan Deschrijver


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

31 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
2 december 2020 - 20:08 20:08

de meeste radio’s kunnen geen middengolf meer ontvangen. FM en DAB+. Zou dus weer een aanpassing mogen zijn aan de nieuwe radio’s.

hans
hans
2 december 2020 - 14:38 14:38

https://likefm.nl
uitzendingen van Like NL worden verzorgd door verschillende mensen vanuit hun eigen studio, door heel Nederland.
Brabant Noord 1134 AM

mil
mil
18 januari 2019 - 00:39 00:39

Echt,zitten we te wachten op laagvermogen zenders via de AM??Ik in ieder geval niet,een bereik van 30 km is toch om te lachen.Eens het donker is gaat het signaal nog met wat geluk 10 km bedragen.Zet daar gewoon sterkere zenders,die minstens een land kunnen bestrijken,anders begin er niet aan.Een uitzondering met zijn laagvermogen is Radio Caroline,die met 1 kw de perfecte antenne en Peter Chicago een goed bereik heeft overdag.Al zou 5 of zelfs 10 kw een nog beter resultaat geven.

Jos harte
Jos harte
18 januari 2019 - 21:29 21:29
Antwoord aan  mil

Overdag prima ontvangst hier in de kop van Zuid-Holland op 648 KHz ,
Radio Caroline , voor de rest tegenwoordig alleen maar laag vermogen hobby
radio uit diverse plaatsen , slechts een enkeling goed te horen , gebruik wel
een loop -antenne, in de auto de beste ontvangst , geen last van pc ’s en andere
storingsbronnen

Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
14 januari 2018 - 14:05 14:05

In Nederland is het DAB+ experiment voor de niet landelijke zenders inmiddels gestopt. Gatz zegt ook dat kleinere vermogens wel op fm zouden kunnen blijven, dus opent dat perspectieven voor de initiatieven die nu uit de boot vielen. Voor middengolf zegt hij dat dit niet meer is opgenomen, ook de VRM heeft er geen info over dus… het mag dan vrij want ik zie niet meteen een wetgeving die het écht verbied… Iemand enig idee ?

Herman
Herman
13 januari 2018 - 02:12 02:12

Ik haat de term ‘ lokale radio’s ‘ aub stop eens met dat verkeerd woord te gebruiken. Ik krijg er koppijn van. …'(“‘u(y'(çèoèo …. maw vloeken.

Ps Sven Gatz kent de Middengolf niet eens durf ik te wedden , want ik stem me de vraag is hij er wel oud genoeg voor want er mee opgeroeid zal hij zeker niet. Nee , wat Sven Gatz wil is ons een nieuws DAB + ontvanger door onze strot duwen maw geld uit ons zakken jagen. Niemand heeft DAB + nodig kijk naar het verleden * DRM zou het destijds ook gaan worden en je moest ook een nieuwe ontvanger kopen maar het werd een hele grote flop en nu is het afgevoerd wegens géén belangstelling van het grote publiek.

Europa dringt ons bv ook digitale tv op de vraag is hebben we dat wel nodig ? vroeger was analoge tv leuk want als er eens * condities waren dan kon je bv Duitsland of de BBC zien enz dat was nog eens iets maar nu zie je geen bal meer. Alleen buiten Europa maar das 1 kans op 10 en amper 2 x per jaar en het geluk moet mee zitten maar dat was vroeger ook al het geval.

* DRM staat voor digitale ontvangst van MG en Kort Golf (of lange golf daar bij hoorde ? weet ik niet)
* condities = ‎Sporadic E propagation https://en.wikipedia.org/wiki/TV_and_FM_DX (in het Engels)

Danny uit Gent
Danny uit Gent
12 januari 2018 - 18:44 18:44

En Absolute radio op 1215 khz,en overdag radio wereldstad op 828 khz,en radio groeistad op 747 khz . Ik moet er natuurlijk wel bijvertellen dat ik hier een Wellbrook antenne gebruik met een Kenwood r5000,want anders zijn de nederlandse stations bijna niet te horen.

Herman
Herman
13 januari 2018 - 06:16 06:16
Antwoord aan  Danny uit Gent

Danny ,

Zo ne Wellbrook zou ik ook wel willen kopen. Maar zou dat eigenlijk toch eerst eens willen horen. Want echt heel goedkoop zijn die niet. En op ne long wire hier kan ik niks horen op 828 of 747 khz bv Spanje hoor ik wel en kei hard ook nog. Aan ne long wire zitten er ook nogal wat nadelen aan vooral fading , ben wel van plan om er ne Beverage antenna van te maken van die long wire. Dat ziet er ongeveer zo uit

long wire ant → —————————-0 = isolator

hier sluit je ne weerstand van 470 ohm , die je naar aarde voert
je moet een aardspil in de grond duwen

Dan krijg je een beam effect in de lengte richting van de antenne ————– zo dus , en de achterkant waar de feeder naar de ontvanger gaat speelt ook wel mee in de ontvangst

en dat zijn dus enkele nadelen van de long wire

stuur mij een eens een mail op lanta_belgie [at] hotmail PUNT com aub ?

Herman
Herman
13 januari 2018 - 06:19 06:19
Antwoord aan  Herman

——————x–0 isolator

weerstand 470 ohm
naar aarde

zie x plaats weerstand

Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
19 januari 2018 - 21:36 21:36
Antwoord aan  Danny uit Gent

Eerlijk gezegd in de wagen of met gewone radio kan je enkel de 621 min of meer goed ontvangen… Ik ben ervan overtuigd dat met wat technisch vernuft de kwaliteit ook beter kan op deze godvergeten band. Het is eigenlijk ongehoord dat men beweerd dat er geen frequenties vrij zijn op middengolf…allez, dat is toch wat men altijd beweerd terwijl de band zo goed als leeg is…

roland gadeyne
roland gadeyne
12 januari 2018 - 16:11 16:11

Yvan De Schrijver, daar heb je het wel even verkeerd hoor, RTBf is 621 khz en niet 691 khz en vlak naast Radio Caroline op 648 khz, ook op 603 en 945 khz heb je Smooth radio en op 1548 Gold, ook op 1008 khz heb je nog Groot Nieuws Radio. Loop ’s avonds maar eens de AM band af, is verre van leeg hoor.

Herman
Herman
13 januari 2018 - 06:01 06:01
Antwoord aan  roland gadeyne

Tis heel makkelijk er is nog maar één Franstalige Radio Station over op de gehele MG , sinds Frankrijk verdwenen is bedoel ik.

Herman
Herman
13 januari 2018 - 06:23 06:23
Antwoord aan  Herman

Oei ben 1.125 khz vergeten Radio Cité of hoe die ook mag noemen de info voor verkeer tips Franstalig da zijn er dus 2 en niet 1

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
15 januari 2019 - 15:23 15:23
Antwoord aan  Herman

VivaCité (1125 kHz – ‘Houdeng’, Henegouwen) en LaPremière (621 kHz – ‘Waver’, Frans Brabant) zijn gestopt op 31 december 2018. Jammer…

Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
19 januari 2018 - 21:38 21:38
Antwoord aan  roland gadeyne

Inderdaad de band zit vol als ik VRM mag geloven… VRM, Vlaamse Regulator voor de Media
15 Jan (4 days ago)

to me

Geachte,

Momenteel zijn er geen AM-frequenties beschikbaar voor particuliere uitzendinitiatieven. De openbare omroep VRT beschikt nog steeds over een beperkt aantal AM-frequenties maar deze worden al enkele jaren niet meer gebruikt.

Vermits deze nog steeds zijn toegewezen aan de VRT, zijn deze frequenties wel niet vrij voor particulier gebruik.

Er is ook geen frequentieplan voor middengolffrequenties en bij mijn weten zijn er momenteel ook geen concrete plannen om dergelijke frequenties op korte of middellange termijn toe te kennen.

Beste groeten,

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
20 januari 2018 - 15:40 15:40
Antwoord aan  Yvan De Schrijver

Aanspraak maken op frequenties die men niet meer gebruikt ! Wat een kromme hypocriete wetgeving is dit ? Ze weten verdraait heel goed dat dit chantage is !!!
De voormalige AM-zender in Kuurne van radio 2 waarvan het signaal geleverd werd door een gewone afgestemde FM-ontvanger werd regelmatig gekaapt door etherpiraten via dezelfde weg. Daar werden echter nooit acties voor ondernomen. Dus van essentieel belang kunnen deze frequenties toch ook niet zijn ? Het is triestig gesteld in Vlaanderen als men al bang is dat een middengolfzender mogelijk zou kunnen concurreren ?

Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
12 januari 2018 - 14:21 14:21

Enkel op 691 zit er nog een franstalige zender, verder is er het grote niets op AM

Herman
Herman
13 januari 2018 - 05:59 05:59
Antwoord aan  Yvan De Schrijver

691 khz is niet juist dat moet zijn 621 khz RTBF Une.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
12 januari 2018 - 13:14 13:14

DRM is zo goed als dood. Je hebt er ook al een speciale ontvanger voor nodig. Radio Luxemburg op de 1440 KHz (legendarische 208 meter), is al een tijdje uit de ether. Ik ben niet zeker maar ondertussen liggen de zendmasten al tegen de vlakte.

Herman
Herman
13 januari 2018 - 05:56 05:56
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Ja klopt de masten liggen plat zonde , naar het schijnt was de buurt rondom de zend antenne wel erg gelukkig vanwege het HF natuurlijk. Ik heb ooit nog een heel erg leuk verhaal eens horen vertellen want iemand die naar Luxemburg op vakantie ging met de brommer.

Hij kwam daar aan en ging snel in een radio winkel nog rap een draagbaar radio’tje kopen om nog eens naar het Radio Nieuws van de BRT te kunnen luisteren op de 324 m – 927 khz. Dus hij had zijn tentje opgezet want het was al aardig donker aan het worden , en dan nog even de radio aanzetten om de BRT te zoeken ?

Maar van de ene kant van de schaal naar de andere kant van de Radio Schaal was er niks andere te horen dan Radio Luxemburg , Radio Luxemburg en nog eens Radio Luxemburg ???

De volgende morgen werd dat zeer duidelijk want weet je wat het probleem was … ? rara je mag 3 x raden haha , hij had zijn tentje op 500 m van de zendmast van Radio Luxemburg opgezet haha. Zijn Frank viel toen wel waarom hij de BRT op de MG niet kon horen toen hihi.

Serge De Maseneer
Serge De Maseneer
12 januari 2018 - 12:50 12:50

Je zou DRM op de middengolf kunnen toelaten. Evengoed als DAB+. Je krijgt dan digitale kwaliteit via de middengolf.
RTL heeft zo een zender in Luxemburg (zeer hoog vermogen 1500kWatt als ik me niet vergis)

Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
12 januari 2018 - 14:19 14:19
Antwoord aan  Serge De Maseneer

Hoi Serge, leuk nog es van jou een reaktie te zien ;p Groetjes, Yvan En inderdaad, als radiopionier heb je gelijk. Er is zogezegd weinig animo voor middengolf door onze overheden, maar waarom het niet zou mogen is onduidelijk (officieel dan toch)

Herman
Herman
13 januari 2018 - 05:46 05:46
Antwoord aan  Serge De Maseneer

Serge ,

Jij verward enkele zaken ben ik van mening. DRM bestaat al op de MG (en KG) maar is een dood geboren kind gebleken wegens geen echt succes. Duitsland die voortrekker was van dit systeem heeft het zelfs definitief afgevoerd wegens niet rendabel en onbruikbaar. Als je met een analoge Radio Ontvanger naar zo een DRM geluid luistert dan lijkt dat heel erg op het geluid van een zaag en ben je na 10 sec doof haha nie te harden da kabaal.

Want je moet een totaal nieuwe radio ontvanger kopen net zoals het geval met DAB + en waarom zou je geld moeten betalen voor iets nieuws als het analoog ook kan en de bestaande ontvangers bestaan al want iedereen heeft ze al in huis.

RTL 234 khz LG zend inderdaad uit met een vermogen van 2 megawatt (2.000 kw) en de LG is niet het zelfde als de MG. Want op de Lange Golf heb je een heel erg hoog zend vermogen nodig. Ik zou niet graag de factuur bij RTL willen betalen voor de zender op 234 khz die trouwens in Duitsland staat. Ik heb begin jaren 80 nog naar RTL 234 khz op de autoradio van een vrachtwagen zitten luisteren aan de Duits – Deens Grens en dat kwam keihard binnen overdag.

Door het hoge vermogen wat ze gebruiken moeten ze soms de ijzel op de tuidraden verwijderen want anders slaan er grote vonken over naar de zendmast. En Nee RTL 234 khz zend niet uit in DRM , er is destijds wel een andere Franse Radio Zender op (162 khz) LG geweest die testen gedaan heeft in DRM maar het station zend er zelfs niet meer uit alleen de draaggolf is er nog wel.

Omdat ze ook een tijdbaken sturen en das niet echt slim van de Fransen. Ze willen altijd alles anders doen in Frankrijk en dus hadden ze beter zoals Duitsland gedaan en een radio gestuurde klok signaal uitgezonden zoals op 77,50 khz beter bekend als DCF Frankfurt

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
15 januari 2019 - 15:09 15:09
Antwoord aan  Herman

Volgens mijn gegevens zendt RTL (234 kHz) richting Frankrijk vanaf ‘Junglinster’ (zuiden van Luxemburg). Het is Europe-1 (183 kHz) die ook richting Frankrijk uitzendt, maar dan vanaf ‘Felsberg’ (in Saarland/Duitsland), net over de Franse grens.

PVM
PVM
12 januari 2018 - 11:24 11:24

Wij hebben jaren geluisterd naar Atlantis, Mi Amigo en anderen via middengolf. Het is een feit dat de kwaliteit van fm veel beter is, maar willen de luisteraars dit wel? Het enthousiasme van de zeezenders vonden de luisteraars veel beter dan die “saaie” programma’s op FM.
Ik zou het zeer positief vinden moesten er terug zenders via middengolf uitzenden, als ze eventueel een streaming op internet hebben zou het plaatje toch compleet zijn. Thuis luisteren op middengolf of via internet, in de auto via middengolf en verder wereldwijd via internet. De producenten van radio’s zouden wel middengolf weer moeten toevoegen aan de radiotoestellen, want vele toestellen hebben dit niet meer. En ze zouden verschieten hoeveel luisteraars de middengolf zou terugwinnen.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
12 januari 2018 - 10:42 10:42

Er is geen enkele aanvaardbare reden waarom men deze AM-frequenties niet vrij geeft. Al was het maar uit cultuur historisch oogpunt. Het lijkt er nu sterk op dat ze hun erkende zenders in ons STROT willen duwen. Herinner je de komst van RADIO DONNA ? Gelukkig hebben we internet nog. Maar ik vrees dat ze binnen afzienbare tijd het VRIJ beluisteren van zenders via streaming ook wel aan banden zullen leggen ?
Heb gisteren nog eens naar Peter Van Dam (RIP) geluisterd, dat was pas echt radio maken ! Het is niet alleen zijn prachtige stem dat het hem doet, maar vooral het enthousiasme van radiomaken dat hem siert ! Of je het draait of keert onze nationale troep heeft nooit het succes geëvenaard van onze vroegere zeezenders. We wijken af maar er is wel een samenhang met dit artikel. Ik ben blij dat radiovisie terug is !

Urbain De Jonghe
Urbain De Jonghe
12 januari 2018 - 07:57 07:57

De vraag om lokale radio’s toe te laten om op de middengolf uit te zenden werd begin januari door Marc Van de Velde van Radio Barbier uit Kruibeke gesteld aan minister Sven Gatz. En dit was het letterlijke antwoord:

“De middengolf is niet meer opgenomen in het nieuwste radiodecreet. Meer info bij http://www.vlaamseregulatormedia.be

Uit het korte antwoord blijkt al dat er bij de minister weinig animo is om de middengolf terug tot leven te wekken. Jammer, want uit de diverse artikels en reacties op RadioVisie over dit onderwerp is het duidelijk dat er vanuit de sector wel interesse is en dat sommige radio-omroepen dit als een oplossing zien voor hun gedwongen uitstap uit de FM-band.

Hans
Hans
12 januari 2018 - 05:41 05:41

Ontvangst op MW zou soms beter zijn dan op FM.

Rovadev
Rovadev
15 februari 2022 - 11:59 11:59
Antwoord aan  Hans

FM heeft bij mij afgedaan. Als je moet vaststellen dat wanneer men in het midden van Oost Vlaanderen woont en men wil luisteren naar Radio2 Oost Vlaanderen heeft men problemen
Zit men in de wagen dan krijg je ofwel West Vlaanderen binnen of Brabant;
Voor mij( en ik ben 77 jaar) is het meestal Miamigoradio of Maeva waar ik op afstem.

eric
eric
15 februari 2022 - 18:06 18:06
Antwoord aan  Rovadev

En als je door West-Vlaanderen rijdt, krijg je ook Oost-Vlaanderen niet weg.
Die stralen zelfs door tot een stuk in Frankrijk (voorbij Rijsel zelfs). Die zenders zijn verkeerd afgestemd denk ik.

Johan
Johan
16 februari 2022 - 10:43 10:43
Antwoord aan  eric

Hallo Eric en Rovadev,

Dit is inderdaad heel vervelend wanneer je autoradio voortdurend switcht van Radio 2 West-Vlaanderen naar OOst-Vlaanderen. De boosdoener is uw RDS (Radio Data System) van uw autoradio.Dit systeem zorgt er onder andere voor dat hij altijd op de zender afstemd met de sterkste ontvangst, bijvoorbeeld wanneer je van uit West-Vlaanderen richting Brussel rijdt gaat op een bepaald moment betere ontvangst krijgen op de zender van Vlaams-Brabant op 93.7 Mhz.
Je kan dit oplossen door uw RDS uit te schakelen of uw autoradio in te stellen met Regionaal aan als hij over zo’n instelling beschikt.
Het grote nadeel van het uitschakelen van RDS is,dat je telkens je afgestemd hebt naar een andere zender, de RDS automatisch terug ingeschakeld wordt.
Met DAB+ zal dit niet meer voorvallen en dat is een groot voordeel tegenover FM!

Don`t copy text!
31
0
Deel hier gerust uw gedachtenx