fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Lokale radioverhalen uit de kustprovincie

De enige provincie met een eigen wekelijkse krant is West-Vlaanderen. Daarom heet de uitgave dan ook… Krant van West-Vlaanderen. Tegenwoordig vaak afgekort als KW. De editie van deze week staat boordevol lokale radioverhalen. De meeste winnaars en verliezers komen uitgebreid aan bod, in de meeste gevallen komen ook de bezielers achter de diverse projecten zelf aan het woord. Dit is een beknopt overzicht.

Krant van West-Vlaanderen (Roeselare & West)
– Radio Bingo gaat door!

Ook na 1 januari kan elke rechtgeaarde Roeselarenaar naar Radio Bingo blijven luisteren, al greep dit populaire station net naast een zendvergunning in het nieuwe systeem van minister Gatz. Voor het frequentiepakket 107 Roeselare-Zonnebeke ging de concurrentiestrijd tussen Radio Bingo en Wradio (het voormalige radio Cieper) uit Ieper. Die laatste haalde het extreem nipt van de concurrent uit Roeselare. Uit het rapport van de minister blijkt dat Wradio met zijn erkeninningsaanvraag een score haalde van 63,74 procent, ten opzichte van 63,25 procent voor Radio Bingo. Het was uiteindelijk de iets betere technische infrastructuur van Wradio die de doorslag gaf.

Maar op 1 januari is het dus gedaan met Bingo op de 107.2. “Helemaal zeker is dat nog niet, want een aantal radio’s trok naar de Raad van State tegen de minister. Wij gaan dat niet doen. We zijn overigens van plan om voluit voort te doen zoals we bezig zijn, zeven dagen per week, de klok rond. Iedereen die dat wil zal ons verder kunnen beluisteren via het internet, waar we trouwens nu al aanwezig zijn. Internet is sowieso de technologie van de toekomst, en er zijn zelfs al heuse internetradio’s op de markt. Anderzijds maken we ons geen illusies : de omschakeling zal een negatieve impact hebben op onze luistercijfers, wat ook zijn weerslag kan hebben op onze publiciteitsinkomsten. Maar we zullen onze plan wel trekken. We gaan door, met hart en ziel, voor Roeselare !”

Dat Wradio de hand uitsteekt naar Bingo voor eventuele samenwerking, daar is men nog niet van op de hoogte. 

Krant van West-Vlaanderen (Roeselare)
– Wie is nu die Wradio?

De zender is vorig jaar ontstaan uit Radio Cieper, die in 1984 werd opgestart en de jongste jaren van naam veranderde in achtereenvolgens Radio Contact, Crazy FM en TOPradio Westhoek.  Door de bundeling met Roeselare krijgt Wradio nu een veel ruimer verspreidingsgebied. Wradio is het geesteskind van Christophe Dozie uit Elverdinge; “Onze programma’s zullen zowel op de Westhoek als op Roeselare gericht zijn en ook in ons regionaal nieuws zullen we aandacht besteden aan Roeselare. We zijn overigens van plan om ook live te gaan uitzenden, en waarom ook dat niet opsplitsen en bijvoorbeeld twee keer in de week gaan uitzenden vanuit ergens een café in Roeselare? Eventueel kunnen we enkele Roeselaarse radiomakers oppikken voor bij ons, al ben ik ook niet van plan om iedereen zomaar zendtijd te geven. We moeten de kwaliteit zeker in de gaten blijven houden.” 

Simone Demerie en wijlen Eric Rogé aan het werk in de studio’s van Radio Gaveromroep, hun tweede thuis. (Archieffoto Vergote)

Krant van West-Vlaanderen (Gaver)
– Gaveromroep : “Dit doet echt pijn”

Gaveromroep stopt eind dit jaar met uitzenden. “Dit is een enorme teleurstelling”, reageert Simone Demerie, die samen met haar man Eric Rogé, sinds de start de bezielers waren van het fel beluisterd medium in de regio.  Het echtpaar had zijn hart verpand aan de vrije radio. Eric Rogé, bij het grote publiek beter gekend als presentator Rik Lodewijks, was in de regio een van de pioniers op het gebied van lokale radio.

Terwijl Rogé dagelijks instond voor de programmatie, ontpopte Simonne zich tot het manusje-van-alles van de vrije radio. Behalve de bediening in de bar ontfermde ze zich ook over het secretariaat en de opvang van de artiesten en gasten die in de Gaveromroep op bezoek kwamen. Toen haar man in 2015 overleed, bleef Simone zich verder inzetten voor ‘hun’ levenswerk, hierin gesteund door zoon Frank en dochter Heidi.

“Het is allemaal zo onrechtvaardig wat er nu is gebeurd,” gaat Simone geëmotioneerd verder. “Dit doet echt verschrikkelijk veel pijn. Mijn zoon is hier zopas op bezoek geweest en hij is er ook het hart van in. Moest mijn overleden man dit nieuws horen, hij zou zich zeker eens omgekeerd hebben in zijn graf. Alle verenigingen konden hier terecht, we werkten mee aan talrijke goede doelen. Dit is een van de zwartste dagen in mijn leven.”

Radio Meteor – Johan Laroy in zijn thuisstudio (Foto SLR – Het Nieuwsblad)

Krant van West-Vlaanderen (Tielt)
– Johan Laroy (Meteor): “De enige Tieltse radio”

Vanaf 1 januari is er op 105.8 FM een nieuw geluid te horen: (internet)radio Meteor neemt de plaats van Radio Caraad in. “We hadden dan ook een ijzersterk dossier”, zegt radiomaker Johan Laroy, die van Meteor de eerste Tieltse radio wil maken. Naar eigen zeggen beschikt hij op vandaag over een crew van 35 mensen. “We beschikken over een eigen nieuwsredactie. We zijn op zoek naar bijkomende medewerkers, ook voor de sportverslaggeving.”

Presentatoren zijn trouwens ook nog altijd welkom bij Radio Meteor. “We voorzien een opleiding. Indien men geen studiomateriaal heeft, kan die in bruikleen worden aangeboden.”  Op zondag 17 december zendt men alvast live uit vanop de kerstmarkt in Aalter. “We zullen de enige lokale radio op het grondgebied van Tielt zijn. We hebben dan ook de ambitie om de eerste stadsradio te worden.” 

Krant van West-Vlaanderen (Tielt)
– Marc Verleyen (Caraad): “We zijn er niet goed van”

“Het is een harde, bijzonder harde noot om kraken. We laten onze vele luisteraars niet in de steek en gaan door tot zondag 31 december.” Voor Marc Verleyen, dj bij Radio Caraad, staat de wereld toch even stil. “We werkten hard aan de verdere uitbouw.” Marc was deze week nog te zien in het tv-programma Iedereen Beroemd en is verder nauw betrokken bij Radio Max in Aalter, die ook geen nieuwe vergunning krijgt.

“We waren de enige overgebleven lokale radiozender die echt vanuit Tielt (deelgemeente Aarsele) uitzond. Molenland FM zendt vanuit Wingene uit, niet vanuit Tielt. Men was in Tielt dan ook vertrouwd met Radio Caraad. We waren ook de vaste radio van de TAC Rally en van andere evenementen.” In het vooruitzicht van de nieuwe erkenning werd de voorbije maanden weer geïnvesteerd.

“We hadden de ambitie om door te gaan. We zouden de lokale nieuwsgaring ook uitbreiden en nog andere initiatieven nemen.” Daar komt nu een definitief einde aan. “Ik zal nog wel te horen zijn op andere lokale radio’s, maar voor Caraad is dit bijzonder zwaar. We blijven tot 31 december voortdoen. Uiteraard, daar hebben onze luisteraars recht op.” 

Krant van West-Vlaanderen (Gaver)
– “Zonder lokale band overleef je niet in dit vak”

Vanaf 1 januari kan de streek van Waregem zich weer verheugen op de muziek en regionale informatie van een eigen stadsradio. Die zal te beluisteren vallen op 105.4 FM (vanuit Waregem) en 107.7 FM (vanuit Deerlijk). Hoe de nieuwe stadsradio zal heten, blijft nog even geheim, maar het wordt het broertje van Radio Media. Die streekzender verhuist met zijn frequentie van Avelgem naar Oudenaarde en Kluisbergen. De zender met een Waregemse (105.4 FM) en Deerlijkse frequentie (107.7 FM) zal perfect te beluisteren zijn tussen Kortrijk en Deinze. 

“Muziek is één ding, maar interactiviteit met je doelpubliek creëren doe je vooral met regionale berichtgeving”, meent voorzitter Ludo Daelman (51). “Waregem zal daarbij de hoofdmoot vormen, maar uiteraard zullen we ook nieuws brengen uit gemeenten als Deerlijk, Harelbeke, Wielsbeke, Anzegem en Zulte. Ik vind het heel spijtig voor die mensen en het was zeker niet de bedoeling om Gaveromroep van de kaart te vegen, maar met Media wilden we nu eenmaal uitbreiden naar de stad Waregem en in datzelfde pakket zat de frequentie van die Deerlijkse zender”. 

De drang naar de stad is vooral ingegeven door commerciële motieven. “Het is niet voor niets dat we ons met het tweede radiostation ook op een stad richten, namelijk Oudenaarde. Op die locaties heb je, behalve een groter potentieel aan luisteraars, ook een uitgebreide concentratie van handelszaken. Geen overbodige luxe, want we halen al onze inkomsten uit reclameverkoop.”

Dat Waregem een stad is met een heel ander karakter dan Oudenaarde, beseffen ze bij Radio Media maar al te goed. “Daarom worden het ook twee aparte zenders, wat niet betekent dat de redacties geen nieuws of reportages zullen uitwisselen. Maar een bruisende stad als Waregem verdient het gewoon dat er meer radio-aandacht komt.”

Nieuwjaar komt er snel aan, maar men rekent erop dat de zendvergunning en alle benodigde installaties tegen die tijd in orde zullen zijn om te kunnen starten. “Verwacht ons over twee tot drie maanden op absolute kruissnelheid”, lacht Jeroen. De nieuwe radio zal niet alleen te beluisteren zijn via de FM-band van je radio, ook wereldwijd via het internet en via digitale televisie van ProximusTV met de app RadioLine.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Werkt de helft van de omroepen al samen? (update)
Het niet gesproken Radioblad op vrijdag
Nieuw op Canvas: Belpop Bonanza TV
De essentiële wijzigingen van het niet erkennen
Het niet gesproken Radioblad op donderdag
VRM wil er vaart achter zetten
Sluiten