Vlaams minister van Media Benjamin Dalle bevestigde donderdag in de commissie Media dat de lokale radio’s ook dit jaar aan een gunsttarief hun stream kunnen verdelen via Radioplayer.be. Al zijn dat intussen al wat vijgen na Pasen, want 18 van de 51 lokale radio’s trokken zich reeds terug van het platform.
Het gunsttarief bestaat er in dat de lokale radio’s zelf maar twee maand abonnementsgeld moeten betalen (twee keer 90 euro dus) en dat de Vlaamse overheid de resterende tien maanden bijpast. Hierdoor kreeg Radioplayer in 2021 een subsidie van ergens tussen 35 en 40.000 euro (omdat sommige radio’s pas later in het jaar instapten kun je niet gewoon 51 maal 900 doen). Toevallig is dat ongeveer het bedrag dat Radioplayer langs Vlaamse kant in 2020 aan structureel verlies draaide (bron: VRT jaarverslag 2020).
Er werd in de lokale sector al enkele maanden gespeculeerd over de verlenging van deze steunmaatregel. Dat het allemaal zo lang bleef aanslepen lag echter niet aan Dalle, maar aan het feit dat men het bij Radioplayer zelf op administratief vlak nogal “had laten hangen”. Het is uiteraard niet meer dan logisch dat je als minister van Radioplayer een dossier verlangt met de nodige verantwoordingsstukken.
Omdat de mogelijke verlenging bleef aanslepen beslisten al 18 van 51 lokale radio’s rond Nieuwjaar om het platform te verlaten. Radioplayer bleek immers zelf niet van plan om nog even de kat uit de boom te kijken. Pas op de valreep kwam er nog een voorstel om de eerste drie maanden op het platform te blijven voor 45 euro per maand, in afwachting van een beslissing van Dalle.
Op dit moment zijn er nog 32 lokale radio’s vertegenwoordigd op Radioplayer.be. Radio Totaal tellen we daar niet bij omdat de (FM-)erkenning van dit station intussen werd ingetrokken. Hierdoor komen zij uiteraard ook niet meer in aanmerking voor de subsidie.
Het is maar de vraag of er bij die 32 nog veel (opnieuw) gaan bijkomen, ook al omdat veel radio’s te kennen gaven dat hun aanwezigheid op het platform niet voor een boost zorgde in hun streamingcijfers.
Zoals we hier al vaker schreven: het is nu eenmaal een feit dat Radioplayer.be op dit moment als platform nog lang geen voldoende gewicht – aan gebruikers – in de schaal kan leggen om zo’n betalend abonnement te verantwoorden. Zelfs niet aan een gunsttarief. (RDS)
En daarnaast is er volgens mij niet veel veranderd aan de items die ik een poos geleden beschreef in een artikel op RadioVisie. De site die er voor “heel België” is, opent Franstalig.
“Choisir une langue”, maar Deutsch staat er niet bij.
Onderaan de pagina is Privacy en “Mentions légales” alleen in het Frans.
Als je dan voor Nederlands hebt gekozen gaat de knop “Nieuws” nota bene naar een Franstalige pagina, dan moet je opnieuw kiezen voor “Nederlands”. Waarom? “Nieuws” is toch Nederlands? Overigens is het meest actuele nieuwtje in het Nederlands over een paar dagen slechts 1 jaar oud.
Voor alle Frans sprekende Belgen dus.
Sorry voor mijn sarcasme, maar ik vind dat een site die zegt er voor alle Belgen te zijn, zich tenminste in het Nederlands, Frans en Duits moet presenteren. Engels mag er van mij ook bij.
Komt er ook nog bij dat de communicatie vanuit Radioplayer, verkooppraatjes uitgezonderd, echt ondermaats is, er geen cijfers worden vrijgegeven naar radio’s en er allerlei dubieuze uitvluchten werden gebruikt om net voor de kerstvakantie een door en door rot contract te laten tekenen. De betekenis van het woord ‘service’ is bij Radioplayer helaas een nobele onbekende.
Investeren in DAB+ zal op lange termijn veel méér zoden aan de dijk brengen, dan geld stoppen in het zoveelste (elf-en-zeventigste) streaming platform die geen kat kent.