Waar ik tot nu toe weinig over gelezen en gehoord heb, is het feit dat vanaf 1 januari 2018 nogal wat nieuwe en oude lokale radio’s op kosten zullen worden gejaagd. Ik hoop dat men daar al eens bij heeft stilgestaan. Niet iedere zender heeft gevraagd om op twee of zelfs drie frequenties uit te mogen zenden. Nu worden die extra regio’s opgedrongen. Ik weet zeker dat veel lokale projecten zich nu letterlijk in het haar krabben. Ze worden onnodig op extra kosten gejaagd.
Bovendien moeten ze in het zendgebied van de ‘opgedrongen’ frequentie op pad gaan om reclame te zoeken. Meestal een regio of naburige gemeente waar men weinig of geen binding mee heeft. En het brengt ook extra inspanningen met zich mee om lokaal nieuws te brengen… Lokale radio’s vroegen, toch de meesten, een bètere ontvangst in eigen streek, in hun vertrouwde zendgebied. Er werd niet meteen een extra groot zendbereik gevraagd.
Andere extra en opgedrongen uitgaven zijn straks SABAM, billijke vergoeding, nieuwe zendmast, locatie, extra zender(s) én…huur. Noteer ook maar prijs voor de extra vergunning tot plaatsen van een mast.
Tel samen en schrik vooral niet!
Is getekend Pieter Van Banden
het verschil in de praktijk tussen 100w en 300w is peanuts, moet je al naar 1kw om nog maar een beetje verschil te merken, dan verdubbeld de afstand en heb je een beter luistercomfort, met 1 kw heb je een echte comfortzone van 8km op een antennehoogte van min 36m…. en dat is ws ook de reden waarom men er niet voor gekozen heeft om grotere vermogens toe te kennen, kijk naar de grote stadsradio´s van heden, zenden ook met 2kw of 3kw uit, vb randstad Mechelen, topradio Gent/Brugge, clubfm of familieradio Eeklo 1kw… alleen al aan elektriciteit ben je dan een veelvoud kwijt van nu wat kleinere zenders, en de totale dekking van die apparte zenders samen is groter dan wanneer je het vermogen opdrijft, want dan ga je ook sneller anderen storen……
Ik was voorstander geweest om bestaande frequenties vrij te maken zodat er meer ruimte zou ontstaan.
Wat zijn wij met drie zenders in één pakket? Niets, alles kost bijna drie keer zoveel voor dezelfde lokale radio. Spreken we dan hier nog over lokale radio of zijn we dan regionaal want als ik hiermee meerdere lokaliteiten moet coveren met telkens maar 100W dan weet een goed verstaander dat je met dat vermogen gaan moeten foefelen of er ontstaat in sommige pakketten zones waar je niet te ontvangen bent tussen zender A en B.
Had Sven Gatz niet beter beslist om per regio 1 lokale te voorzien (of twee) maar die dan bv. 350 of 500Watt te geven zodat ze die omliggende lokaties ook coveren?
Je had dan 1 zware zender, 1 frequentie en dus minder te betalen. Het is ook niet evident om nog maar ergens een zendmast neer te poten. Sommige steden weigeren bv. nog een vergunning af te leveren waardoor je naar dure hosters zoals een proximus moet gaan om daar je antennes te krijgen.
Allemaal ten dele waar deze antwoorden, remember dat er in december een voorstel was waar iedereen kon op reageren, heb ik ook gedaan, ik vroeg net om afzonderlijke paketten van (bijna) aangrenzende gemeenten samen te voegen om op die manier een betere dekking te krijgen, lokaal nieuws is toch meer dan enkel nieuws van onder de kerktoren, in een stad valt er heel wat nieuws te rapen, op den buiten is dat al wat minder en is het ook interessant nieuws over de aanpalende gemeenten te brengen, zeker nu bepaalde gemeenten gaan fuseren. Probleem is dat weinig radiostations voorstellen hebben gedaan en dan achteraf klagen, men had beter op voorhand zn huiswerk gemaakt, en ik dacht dat de binding met een bepaalde regio er moest zijn, wanneer men de enige aanvrager was voor een bepaald pakket heeft men dan chance gehad, gewoon stellen dat die andere lokatie niet hoeft is part of the deal nu, en er zal toch enige binding moeten mee komen als die er nu niet is…. Betreffende het sabamverhaal, zolang je het totaalpakket luisteraars niet overschreid betaal je gewoon evenveel want je zend hetzelfde signaal uit, zo is het me verteld door sabam zelf, als je natuurlijk een pakket hebt van een niet aanpalende gemeenten dan is dat inderdaad andere koek, dan passeer je ws 2 keer de kassa. Betreffende de kosten van een zendinstallatie kan je steeds vragen aan een gemeentebestuur of je een antenne op hun gebouw mag plaatsen en in ruil voor publiciteit voor bepaalde zaken of als sponsoring gratis gebruik, enkel betaal je dan je investering, en niemand zegt dat je een nieuwe zender moet kopen,,,,al bij al spreek je over een paar duizend euro, als je dat als radio niet kan ophoesten, moet je je de vraag stellen of het wel de moeite is dat je eraan begint, want dan heb je ws geen of weinig adverteerders en hoe komt dat ?
Radio Brouwer enige lokale radio in Oudenaarde met stevige culturele verankering, genaamd naar schilder Adriaan Brouwer, is opgericht in 1981 en stopt op 1/1/2018 met uitzenden. Minister van Media Sven Gatz heeft “frequentiepakketten” uitgewerkt voor lokale radio. Het frequentiepakket van Radio Brouwer verplicht tot het oprichten van een zendmast en studio in Zulzeke met uitzendgebied Ronse, waar 26,7% van de inwoners van vreemde afkomst is en …Wallonië, een absurde (idiote, krankzinnige) opgave. De toewijzing van het frequentiepakket voor Radio Brouwer met een zendmast in Zulzeke is discriminerend (ongelijk behandelend) tegenover de andere toegewezen frequentiepaketten met uitzendgebied op volledig Vlaams grondgebied. Ten gevolge van zijn oneerlijk beleid : RIP Radio Brouwer na 36 jaar tot spijt van de 209 medewerkers en ex-medewerkers en de 25500 luisteraars (Cim 1993). De enige Oudenaardse radio heeft GATZ geliquideerd door Radio Brouwer absurde (idiote, krankzinnige) voorwaarden op te leggen. GATZ is niet gewenst op het HET LAATSTE AVONDMAAL op 30 december 2017 in de studio’s van Radio Brouwer op de Wolvenberg.
Worden jullie nu wakker? Ik heb dit in mei 2017 al aan heel wat radiostations laten weten. We zaten in een groep met een veertigtal radio’s, maar iedereen bleef toen stil. Toen werd er enkel over DAB+ gesproken, terwijl sommigen hun expertise in de groep gooiden. Helaas werden deze mensen niet gehoord. Het is dus inderdaad een meerkost. Reken…alles voor één station maal twee of drie, afhankelijk van het aantal frequenties in het pakket. Denk maar aan Sabam, billijke, huur, verzekering, straalverbindingen, internet, plaatsing, zender, nuts, nieuws, antennes, backup, ….
Als je weet wat het voor 1 station kost, kan je dit snel berekenen. Jammer dat daar nooit niemand over onderhandeld heeft. Acht radiomakers hebben mij in juni en juli gecontacteerd, omdat ze onze berichten wel gelezen hadden, maar het toen ook zo niet zagen. Aangezien ik reeds geruime tijd twee frequenties in gebruik heb, spreek ik uit ervaring. Nu zijn ook die acht radio’s op de hoogte. Weet ook dat netwerk radio’s en andere lokale radio’s in dezelfde vijver gaan vissen. Ook de ontkoppeling en van diverse nationale radiostations gaat met de grootste adverteerders lopen. Ik vrees dat dit op termijn een mooi uitdoofscenario zal worden, waarin alleen de sterkste zullen overleven. Misschien kan zo de fm-band ooit afgesloten worden en de nog overblijvende stations toch dab+ of internetradio tot de nieuwe standaard brengen?
Een terechte opmerking. Heel wat lokale radio’s hebben niet gevraagd om een extra-frequentie, maar wel om een goede beluisterbaarheid in het eigen doelgebied. Wie er voor kiest om een lokaal publiek te verzorgen heeft inderdaad weinig binding met een naburige regio.
Het lijkt me logischer om het hele frequentie-plan opnieuw te bekijken.
Je vertrekt dan bijvoorbeeld van één frequentie per gemeente, waarbij het zendvermogen wordt aangepast aan de oppervlakte van die gemeente. In de praktijk zou je dan ook nog in delen van naburige gemeenten goed beluisterbaar moeten zijn.
In centrumsteden plaats je dan nog een tweede frequentie bij, in grotere steden een derde en eventueel een vierde frequentie.
In heel Vlaanderen zal iedereen dan toch tenminste één lokale radio goed kunnen beluisteren die de bediening verzorgt van je eigen omgeving. Voor reclamewerving kan men zich concentreren op het eigen lokale gebied, zonder dat je andere stations voor de voeten loopt.
In de gemeente waar ik woon is de lokale frequentie nu aan een netwerkradio toebedeeld. De lokale radio die er nu zit zal per 1 januari moeten stoppen. Op de netwerkradio zal ik geen lokaal nieuws meer te horen krijgen. Een verbetering kan je dat dus bezwaarlijk noemen.