Lokale radio’s gooien nu al de handdoek Uitbreiding zendgebieden is vaak onbetaalbaar

Leestijd: 3 minuten

Er is al veel geschreven, gedebatteerd en geargumenteerd over het nieuwe Vlaamse radioplan van het Kabinet Gatz. Ons aanvoelen is dat dit nog wel een hele tijd zal doorgaan. Ondanks de ontelbare hoeveelheid berichten die er de afgelopen weken zijn verschenen, is eigenlijk pas sedert dit weekend een tot nu, nieuw heet hangijzer in het vuur beland.

In een opiniestuk dat we gisteren, zondag 26 november publiceerden, werd de vraag gesteld of de uitbreiding van de lokale zendgebieden, waarbij vanaf 1 januari 2018, vaak op twee of drie frequenties zal moeten worden uitgezonden, in aangrenzende gebieden, nog wel betaalbaar zal blijven. Er volgde een stroom van reacties waarbij snel duidelijk werd dat dit waarschijnlijk een onderschat ‘cadeau’ zou kunnen zijn.

Als het in stand houden van één lokale omroep jaarlijks bvb 15.000 euro kost, dan mag dat budget algauw verdubbeld tot verdrievoudigd worden als het zendgebied groter wordt. Vooral omdat je daarvoor meer technische middelen moet gaan inzetten. Maar meer potentiële luisteraars betekent ook een grotere factuur van de auteursrechtenvereniging en consorten.

Een aantal zenders zagen de bui al eerder hangen en dongen bijgevolg niet eens meer mee naar een nieuwe erkenning. Wasabi FM, ontstaan uit het Zwevegemse Happy FM (nog eerder Radio Europa) is maar één voorbeeld. Het bestuur maakte zelf de berekening en kwam uit op een verdubbeling van de kosten. “Onbetaalbaar”, luidde het verdikt en dus gaat men volgend jaar enkel nog door als internetradio. Daar waar het project in eerste instantie ook was begonnen. De VZW werd zopas ontbonden al is men momenteel nog steeds te beluisteren op FM (105.7 FM).

Een ander voorbeeld is dat van Radio Brouwer, de enige lokale radio in Oudenaarde met stevige culturele verankering. Het lokale station werd opgericht in 1981, maar stopt na ruim 36 jaar met uitzenden. Het frequentiepakket van Brouwer verplicht tot het oprichten van een zendmast en studio in Zulzeke met uitzendgebied Ronse, waar 26,7% van de inwoners van vreemde afkomst is en uit …Wallonië.

Radio Brouwer zegt daar zelf het volgende over: “Een absurde, idiote, krankzinnige opgave. De toewijzing van het frequentiepakket met een zendmast in Zulzeke is discriminerend tegenover de andere toegewezen paketten met uitzendgebied op volledig Vlaams grondgebied. Ten gevolge van dit oneerlijk beleid is het RIP Radio Brouwer.  Tot spijt van de 209 medewerkers en ex-medewerkers en de 25.500 luisteraars (Cim 1993). De enige Oudenaardse radio heeft Sven Gatz geliquideerd. Hij is niet gewenst op het laatste avondmaal op 30 december 2017 in de studio’s van Radio Brouwer op de Wolvenberg.

Hulp stadsbestuur kon niet baten

Even leek het of de lokale radio tòch een doorstart zou nemen. Het stadsbestuur van Oudenaarde bood de zieltoegende radio flink wat steun aan. Pedro De Smeijter van Radio Brouwer daarover in Het Laatste Nieuws (17 juli 2017):

”Omdat we recent ook nog te horen kregen dat we ons radiohuis aan de Volkegemberg niet langer zouden kunnen gebruiken, wou de stad ons een ruimte in het Bisschoppenkwartier nabij de Sint-Walburgakerk ter beschikking stellen. En de Walburgatoren mochten we gebruiken om onze zendmast te installeren. We hebben dat even in overweging genomen, maar kwamen uiteindelijk toch tot het besef dat het niet zou lukken. Wij kunnen ons karakter van kleine, lokale radio niet veranderen. Die schaalvergroting zou financieel een gevaarlijk avontuur worden en bovendien, de ziel van de radio kan je niet veranderen.”

Er zijn plannen én plannen

Wat waarschijnlijk met de beste bedoelingen in het plan werd opgenomen – de lokale een groter zendgebied geven om hen meer kans op overleven te bieden – , keert  eerder als een boemerang terug. 

Lees ook: Lokale radio’s onnodig op kosten gejaagd

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Werd minister gedirigeerd vanuit Mechelen? Opvallende tussenkomsten van Bart Somers  Vorig jaar al waren er sterke geruchten dat er vanuit de stad Mechelen, of in de stad zelf, tussen zou zijn gekomen in de uiteindelijke erkenningen van omroepen. Onze redactie kree...
Het Radioblad: 22 maart (video) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Lokale op komst voor Kampenhout/Keerbergen? Op een andere plaats in deze editie van RadioVisie leest u alles over een Antwerpse dj die voor ’t Stad een zender voor yuhcos wil st...
FM Miserable: U luistert toch ook (niet)? (video) FM-scan in het nieuwe frequentieplan A new FM is born  Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams minister Sven Gatz trots de geboorte bekend van de nieuwe lokale radio in Vlaanderen. Er waren gee...
Het Radioblad: 19 maart (audio) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te go... Radioman Ghislain Carpels overleden Bruggeling Ghislain Carpels is op 78-jarige leeftijd overleden in het AZ Sint-Lucas. Hij presenteerde jarenlang het radioprogramma 'Achter d'...
Van Studio Brussel naar de studio’s van Bruzz (3) Brussel een BRUZZende stad? 'Over ons' Het kind moest een naam hebben. In Vlaanderen wordt BRU gebruikt voor Brussel, niet enkel als spuitwater of chef-kok, ook door Brussels Airport bvb. Dat tweede merk h...
Lokale radio, kneusje van de DAB+-klas? Persberichten VRRO en Sven Gatz (inclusief onderti... De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich in de kou gezet door de Vlaamse regering. Die besliste vorige week om d...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound

Eén gedachte over “Lokale radio’s gooien nu al de handdoek

  • vr 22 dec 2017 om 16:11
    Permalink

    kleine rechtzetting; de vzw wasabi (internetradio) is ontbonden, de vzw radio Europe bestaat nog.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *