fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokale radio’s gooien nu al de handdoek

Er is al veel geschreven, gedebatteerd en geargumenteerd over het nieuwe Vlaamse radioplan van het Kabinet Gatz. Ons aanvoelen is dat dit nog wel een hele tijd zal doorgaan. Ondanks de ontelbare hoeveelheid berichten die er de afgelopen weken zijn verschenen, is eigenlijk pas sedert dit weekend een tot nu, nieuw heet hangijzer in het vuur beland.

In een opiniestuk dat we gisteren, zondag 26 november publiceerden, werd de vraag gesteld of de uitbreiding van de lokale zendgebieden, waarbij vanaf 1 januari 2018, vaak op twee of drie frequenties zal moeten worden uitgezonden, in aangrenzende gebieden, nog wel betaalbaar zal blijven. Er volgde een stroom van reacties waarbij snel duidelijk werd dat dit waarschijnlijk een onderschat ‘cadeau’ zou kunnen zijn.

Als het in stand houden van één lokale omroep jaarlijks bvb 15.000 euro kost, dan mag dat budget algauw verdubbeld tot verdrievoudigd worden als het zendgebied groter wordt. Vooral omdat je daarvoor meer technische middelen moet gaan inzetten. Maar meer potentiële luisteraars betekent ook een grotere factuur van de auteursrechtenvereniging en consorten.

Een aantal zenders zagen de bui al eerder hangen en dongen bijgevolg niet eens meer mee naar een nieuwe erkenning. Wasabi FM, ontstaan uit het Zwevegemse Happy FM (nog eerder Radio Europa) is maar één voorbeeld. Het bestuur maakte zelf de berekening en kwam uit op een verdubbeling van de kosten. “Onbetaalbaar”, luidde het verdikt en dus gaat men volgend jaar enkel nog door als internetradio. Daar waar het project in eerste instantie ook was begonnen. De VZW werd zopas ontbonden al is men momenteel nog steeds te beluisteren op FM (105.7 FM).

Een ander voorbeeld is dat van Radio Brouwer, de enige lokale radio in Oudenaarde met stevige culturele verankering. Het lokale station werd opgericht in 1981, maar stopt na ruim 36 jaar met uitzenden. Het frequentiepakket van Brouwer verplicht tot het oprichten van een zendmast en studio in Zulzeke met uitzendgebied Ronse, waar 26,7% van de inwoners van vreemde afkomst is en uit …Wallonië.

Radio Brouwer zegt daar zelf het volgende over: “Een absurde, idiote, krankzinnige opgave. De toewijzing van het frequentiepakket met een zendmast in Zulzeke is discriminerend tegenover de andere toegewezen paketten met uitzendgebied op volledig Vlaams grondgebied. Ten gevolge van dit oneerlijk beleid is het RIP Radio Brouwer.  Tot spijt van de 209 medewerkers en ex-medewerkers en de 25.500 luisteraars (Cim 1993). De enige Oudenaardse radio heeft Sven Gatz geliquideerd. Hij is niet gewenst op het laatste avondmaal op 30 december 2017 in de studio’s van Radio Brouwer op de Wolvenberg.

Hulp stadsbestuur kon niet baten

Even leek het of de lokale radio tòch een doorstart zou nemen. Het stadsbestuur van Oudenaarde bood de zieltoegende radio flink wat steun aan. Pedro De Smeijter van Radio Brouwer daarover in Het Laatste Nieuws (17 juli 2017):

”Omdat we recent ook nog te horen kregen dat we ons radiohuis aan de Volkegemberg niet langer zouden kunnen gebruiken, wou de stad ons een ruimte in het Bisschoppenkwartier nabij de Sint-Walburgakerk ter beschikking stellen. En de Walburgatoren mochten we gebruiken om onze zendmast te installeren. We hebben dat even in overweging genomen, maar kwamen uiteindelijk toch tot het besef dat het niet zou lukken. Wij kunnen ons karakter van kleine, lokale radio niet veranderen. Die schaalvergroting zou financieel een gevaarlijk avontuur worden en bovendien, de ziel van de radio kan je niet veranderen.”

Er zijn plannen én plannen

Wat waarschijnlijk met de beste bedoelingen in het plan werd opgenomen – de lokale een groter zendgebied geven om hen meer kans op overleven te bieden – , keert  eerder als een boemerang terug. 

Lees ook: Lokale radio’s onnodig op kosten gejaagd


TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Vlaams Minister van Media Sven Gatz stelde vorige week nog in de Commissie Media dat
Gaat morgen de geschiedenis in als ‘het begin van het definitieve einde van de lokale
Het 'fotomomentje' van vandaag Een zijsprongetje naar de tv-wereld. Maar toch niet helemaal, dat ontdek
Radio Mi Amigo maakte zich in de laatste week van november 1977 op om op
Hoe maniakaal radiogek kan een mens zijn? Behoorlijk gek, maar we bedoelen het hier voor
Zondag 3 december is er in Museum RockArt, Hoek van Holland, een speciale vinylmiddag in
MNM maakt voortaan als eerste VRT-radio gebruik van een «open office radiostudio». Radioworld.com, het prestigieuze
Neteland heeft nog een stoeltje vrij Omroep Neteland, te beluisteren in de regio Zuiderkempen, is

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
james Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
james
Gast
james

kleine rechtzetting; de vzw wasabi (internetradio) is ontbonden, de vzw radio Europe bestaat nog.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad van 27 november

Meer Nederlands bij Mi Amigo International

Nieuwe regels voor radio- en tv-content in de EU

Eén Sinterklaas, vele radiobazen

Gezocht: gastcolumns over radiobeleving

En daar is Radio Caroline weer!

Sluiten