RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Lokale radio: Vlaanderen betaalt licentie Radioplayer

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Voor maximaal tien maanden in 2021

Minister van media Benjamin Dalle wil werk maken van het digitale radio-aanbod in Vlaanderen. Een eerste (kleine) stap wordt de aanwezigheid van de lokale radio’s op Radioplayer. Radiostations die willen aansluiten op dit streamingplatform kunnen dit doen door eenmalig voor 90,00 euro te betalen, waarna ze tien maanden lang onder dak zijn. Met dank aan de Vlaamse overheid die het verschil bijpast.

Om de aanwezigheid van lokale radio-omroepen te verzekeren op het streamingplatform heeft minister Benjamin Dalle extra middelen vrijgemaakt om een substantieel deel van de licentievergoeding te betalen. De huidige vergoeding – 85,00 euro per maand – is vandaag een hinderpaal voor lokale radio-omroepen om de stap te zetten.

Overheid betaalt 10 maanden in 2021

De Vlaamse Overheid gaat voor alle erkende lokale zenders die hun programma’s willen doorsturen naar Radioplayer, maximum tien maanden van de totale licentievergoeding betalen. Het lokale radiostation betaalt zelf twee maanden (aan 45,00 euro per maand). Deze regeling is enkel geldig in 2021, wat daarna volgt is nog onduidelijk. Blijft het gunsttarief van 45,00 euro per maand behouden of schakelt Radioplayer vanaf 2022 terug over naar de huidige kostprijs van 85,00 euro per maand?

Wat wel vaststaat, is dat de subsidie niet rechtstreeks naar de lokale radiostations zelf gaat, maar dient om CVBA Digitale Radio Vlaanderen (de Vlaamse vennootschap achter Radioplayer.be) te betalen. Er kan telkens de eerste of de vijftiende van elke maand ingestapt worden. In 2021 betalen geïnteresseerde lokale radio’s geen instap- of uitstapkosten.

Samenwerking met auto- en radiofabrikanten

Vincent Smedts, country manager van Radioplayer, gaf bijkomende toelichting. Hij ziet vooral meer en meer manieren om vandaag naar radio te luisteren. Dat vindt hij positief maar ook gevaarlijk. “Machtige bedrijven zoals Spotify, Apple en Amazon zijn bezig de plaats van radio in te nemen. Smart Speakers, zoals Google Home, zijn gesloten systemen waar kleinere spelers geen toegang tot krijgen. Met Radioplayer krijgt elke lokale radio controle over zijn eigen content en kan mee surfen op de internationale dimensie van Radioplayer”, zegt Vincent.

Wanneer lokale radio’s aansluiten, kunnen ze beluisterd worden in de nieuwe wagens, via smart speakers en de app van Radioplayer. Men werkt samen met autofabrikanten aan een optimale gebruikerservaring in het dashboard. “Hierdoor kan men jouw radio tussen al die anderen vinden. We richten ons op de top 10 van de Europese autofabrikanten. Binnen de vier jaar zouden alle nieuwe auto’s van de VW groep en Daimler de Radioplayer metadata kunnen gebruiken.”

Of er vandaag al veel lokale radiozenders gebruik maken van Radioplayer? Welgeteld één: WR radio uit Roeselare. Zijn wel volop aanwezig: alle producten van DPG media (Joe, Willy, Qmusic,… in al hun versies), Mediahuis (met elf kanalen van Nostalgie en NRJ) en het volledige gamma van VRT zenders. Samen een vijftigtal. Stations die willen aansluiten, kunnen mailen naar Radioplayer via vincent@digitaleradiovlaanderen.be.

En dit is onze mening

Er is geen haast bij om aan te sluiten. Natuurlijk, hoe langer men wacht des te minder men profiteert van deze overheidssubsidie. Kijk misschien nog even de kat uit de boom. Lokale radio’s die vandaag al een druk beluisterde eigen app hebben of aanwezig zijn op streamingdiensten zoals TuneIn kunnen hun tijd nemen.

Bang om niet beluisterbaar te zijn in toekomstige autoradio’s? Die kans is klein. Er zijn vandaag al een groot aantal apps beschikbaar die toelaten om te streamen. Waarom zouden die niet functioneren in de nieuwste auto’s? Check voor alle zekerheid ook het contract met SABAM. Toetreden tot Radioplayer zou normaal gedekt moeten zijn voor zij die vandaag al streamen. Zo niet moet ook hier een extra licentie genomen worden. (DM)

° Lijst met àlle Belgische zenders die aanwezig zijn op Radioplayer.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioplayer.be nu beschikbaar via Google Assistant (video)

Sinds vandaag kunnen alle radiostations die aanwezig zijn op het platform van Radioplayer.be ook bestuurd Lees verder

Radioplayer: leuk maar onbekend. Of toch niet?

Streamingplatform RadioPlayer.be, de plaatselijke versie van de befaamde UK RadioPlayer, wordt tegenwoordig steeds vaker gezien Lees verder

Radioplayer officieel gelanceerd in Vlaanderen, maar wat stelt dat voor?

Een hele reeks mediakanalen van de VRT en de grote persgroepen deelden vanmiddag artikels op Lees verder

Analyse: waarom er geen haast is om in te stappen in Radioplayer Vlaanderen

Het interessantste nieuws voor de Vlaamse radiosector kwam deze week in de vorm van een Lees verder

Radioplayer Vlaanderen maakt tarieven bekend

Heel wat Vlaamse radiostations ontvingen dinsdag in de vooravond een mailing van Radioplayer Vlaanderen. Dat is Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1532: PINK!, TuneIn, Laut.fm, NLO

• PINK! wordt een week lang Pink Ribbon Radio • TuneIn opent vesting voor Laut.fm-programma's Lees verder

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
17 december 2020 - 17:25 17:25

Buiten Wradio zijn ook de Vlaamse radio’s: FamilyRadio, Roxx en Retro Radio Singjaal te beluisteren via dit streamingsplatform Radio Player.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx