RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Lokale radio op DAB+: niks nieuws onder de zon

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Vlaamse parlementscommissie Media had donderdag, zoals enigszins verwacht kon worden, maar weinig nieuws te bieden toen de vraag van Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V, foto boven) over het “in bad trekken” van de lokale radio’s in het DAB+ verhaal ter sprake kwam.

Met betrekking tot de problematiek rond kanaal 10 herkauwde minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) de informatie die ons al lang gekend is (dat dit kanaal nog tot minstens 2024 in handen is van Norkring, waarbij de minister de ‘minstens’ zelfs niet vermelde). We leerden dus enkel dat in dit domein er nog totaal niets beweegt en er voorlopig ook geen plannen zijn daartoe.

Iets interessanter was het luikje over de Vlaamse overheidsopdracht voor de uitrusting van DAB+ in onze Vlaamse wegentunnels. Minister Dalle zei dat in 2020 een eerste tunnel zal worden uitgerust met zo een digitale “radioheruitzendingsinstallatie” (momenteel hebben alle tunnels enkel analoge FM-repeaters). De aanbesteding van deze opdracht werd op 23 juni toegewezen, zo vernam hij van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Na evaluatie (van de uitvoering in die eerste tunnel, red) kan de uitrusting verder worden uitgerold in andere tunnels in beheer van AWV”, aldus Dalle.

De minister sprak zichzelf twee zinnen later echter weer tegen toen hij doodleuk stelde dat die uitrusting intussen al zou gerealiseerd zijn in vier tunnels in Oost- en West-Vlaanderen. Een interpretatiefoutje, veronderstellen we, maar voor een duidelijker inzicht wachten we op de vrijgave van de betrokken info van AWV.

Voor DAB+ in de Brusselse verkeerstunnels moet nog een afspraak plaatsvinden met de bevoegde Brusselse overheden. Dalle beloofde daar spoed achter te zetten. De Vlaamse en Waalse stuurgroepen voor digitale radio hebben zich alvast geëngageerd om in dit dossier samen te werken, zodat tegelijk zowel de Vlaamse als de Waalse muxen kunnen worden doorgegeven in die tunnels.

Parlementsleden Manuela Van Werde (N-VA) en Katia Segers (sp.a) kaartten de (niet-)aanwezigheid aan van de kleine spelers in de stuurgroep ‘Digitale Radio in Vlaanderen”. “We horen van kleinere spelers dat ze hooguit worden ingelicht, maar volgens hen is inspraak onbestaande.“ De minister zal bekijken of hij hen ook kan uitnodigen op de vergaderingen. Van Werde merkte overigens ook terecht op dat de ‘Week van de Digitale Radio’ behoorlijk onopgemerkt bleef. “Het mocht toch allemaal wat meer ambitieuzer zijn”, aldus Van Werde.

Katia Segers informeerde tevens naar het technisch plan dat Norkring in november vorig jaar aan toenmalig minister Gatz beloofde, met een voorstel tot opdeling van kanaal 10 in lokale muxen. Volgens Segers heeft Gatz dat plan “nooit te pakken gekregen”. Volgens onze (betrouwbare) bronnen echter kreeg Gatz dat plan wel degelijk, maar heeft die het nooit openbaar willen maken. Minister Dalle ging overigens niet verder in op de vraag van Segers. Blijven proberen, Katia! (RDS/TDN)

  • Herbekijk hieronder de vraag van Karin Brouwers

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

Een kink in de kabel voor kanaal 10 DVB-T

Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig Lees verder

De kwestie kanaal 10: wat verbergt Vlaanderen voor de EBU?

De Europese Radio-unie (EBU) publiceerde deze week een nieuwe update van de ‘Technology Fact Sheet’ Lees verder

Geen DAB+ op kanaal 10: stuurde Gatz aan op een excuustruus?

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft deze voormiddag geantwoord op de vragen van Vlaams Lees verder

Norkring start ‘spook-tv’ via kanaal 10

Norkring België is de voorbije weken blijkbaar in alle stilte gestart met het in gebruik Lees verder

Gatz geeft uitbrander(tje) aan Norkring

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaf vanochtend, tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx