Lokale radio in de Vlaamse pers: meewarigheid eerst Bijltjesdag in radioland was «gefundenes Fressen» voor de kranten

Leestijd: 4 minuten

Onze Vlaamse geschreven pers puilde deze week uitzonderlijk nog eens uit in verhalen over de grote/kleine drama’s in het lokale radiolandschap. Bijltjesdag, 1 december, is op veel plaatsen zwaar aangekomen en op de regiopagina’s van de kranten is dit soort verhalen nu eenmaal altijd «gefundenes Fressen».

Het deed me terugdenken aan mijn prilste (illegale) radiojaren bij Radio Freeland in Opwijk. Op vier jaar tijd (1980-1984) sprokkelden we toen, alleen al aan persknipsels over ons station, meer dan 200 pagina’s bij elkaar. De hele persbundel ging in 1984 trouwens in zesvoud mee met het allereerste erkenningsdossier dat ik ooit bijeen pende.


Lees verder onder de advertentie


En dan te bedenken dat we zelfs niet eens actief aan perscommunicatie deden, zoals dat vandaag hoort voor een zichzelf respecterend radiostation. Nee, de lokale krantenjongens stonden gewoon om de haverklap zelf op onze stoep, ze smulden massaal elk radioverhaaltje. Meestal straalden die artikels ook veel sympathie uit. Het waren dan ook spannende, creatieve tijden, met regelmatig het nodige drama, zoals de inbeslagnames door de “zeven mannen van de RTT”.

Als de lokale persvrienden even geen andere inspiratie hadden, dan waren ze bij ons altijd aan het juiste adres. In feite stonden we die eerste helft van de jaren ’80 zélf continu in het epicentrum van de actualiteit. In de rand konden we die schrijvende collega’s vaak ook nog helpen met andere regioverhalen, want wij hoorden en wisten als lokale radio uiteraard ook heel veel. Leven en laten leven, zoals dat heet.

We waren met Freeland zeker geen uitzondering. Ik heb destijds met Jean-Luc nog radiodossiers uitgewisseld. Zo konden we nog wat leren van elkaar.  Ook zijn eerste erkenningsdossier voor Gemini en zijn map aan persknipsels waren al even dik of zelfs nog dikker als de onze. Dat we mekaar dezer dagen nog maar eens terugvinden bij RadioVisie 4.0 is dus geen toeval.

De voorbije decennia raakte de berichtgeving over de lokale radio in onze Vlaamse pers helemaal in de verdrukking. Net zoals de lokale verslaggeving zelf in de Vlaamse pers, trouwens. Had je indertijd nog gemakkelijk vijf of zes perscorrespondenten in elke gemeente – veelal de lokale schoolmeesters die veel tijd over hadden – dan heb je vandaag in het beste geval nog twee, heel soms nog eens drie correspondenten die elk in minstens drie, vier of vijf gemeenten tegelijk het lokale nieuws moeten bewaken. Op de regionale pagina’s kan je als lokale radio nog enkel een stukje in de krant krijgen als je zelf een kant-en-klaar persberichtje uitstuurt. Wie dat nooit doet, belandt als vanzelf in de vergetelheid. Tenzij je mast omvalt of je studio in brand staat, natuurlijk. Mediaconcentratie in 2017: it comes with a price.

Erger nog is het bij de “ernstige” kranten, genre De Standaard en De Morgen. Als die zich, bij hoge uitzondering, nog eens buigen over het onderwerp lokale radio, dan ligt vooral de meewarige ondertoon daar altijd weer zo vingerdik op. Die patattenradio’s, bestaan die nog? Ze zitten in de put? We gaan ze er lekker nog wat dieper in duwen.Dit weekend was het weer prijs in de DS-cultuurbijlage, met een paginabrede reportage over de “gebuisde” Radio PROS (Haaltert), zeg maar de Minerva van de Denderregio. Journaliste Cathérine De Kock kent de regio, het is haar achtertuin. Al was ze nog niet eens geboren toen PROS al in de ether was. De eerste tien jaar trouwens nog onder naam Radio Atlantis, maar dat detail ontglipte haar.

Uit het artikel kun je zo opmaken dat ze amper iets begrijpt van dat levende-erfgoed-gevoel waar elke PROS-vezel van doorweven is. Ze kijkt er naar als naar een aap in de dierentuin.

Het stuk in DS was voor mij enkel de druppel om dit opiniestukje even te pennen. Die rode draad van meewarigheid voelde ik immers al de hele week aan in de meeste andere stukken over lokale radio die intussen de revue passeerden. Want daar had het alle schijn van: een revue, een burleske vertoning.

Het toont vooral aan hoe vervreemd die hele mediawereld intern is geworden ten opzichte van elkaar, allicht ook door de onophoudelijke druk om vooral veel én snel aan te leveren. Maar dat is weer een ander verhaal.

Tot slot, als u denkt: Freeland, had dat ooit iets te betekenen? Een kleine trivia: Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel, debuteerde er op zijn vijftiende en deed er het radiovirus op dat hem nooit meer zou loslaten. Het virus waarvan de VRT intussen al jaren de vruchten plukt. En zo heb ik nog minstens een tiental andere trivia die maakten dat Freeland, dat overigens meer een StuBru avant-la-lettre was dan een PROS, er telkens mee voor zorgde dat, ergens in de radiorivier, een steen werd verlegd.

Dus hoedt u toch maar voor te veel meewarigheid.   

Rudy De Saedeleir

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Uitzweten bij Sauna FM Tussen Aalst en Hoeselt RadioVisie wil  een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Vragen bij nieuwe aanpassing mediadecreet Waarom komt deze wijziging er nu? RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Laatste capaciteit DAB+ enkel nationaal aanbesteed Minister schaft lokale radio´s en netwe... RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we r...
Hoezo evenement?  Zonder webradio was ik al lang geïmmigreerd RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we r...
Blijft de VRM een papieren tijger? Wordt er niets gedaan, dan bestaat het decreet niet mee... RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we r...
Het blunderboek van de Vlaamse etherverdeling Procederen moet je leren RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we r...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight

5 gedachten over “Lokale radio in de Vlaamse pers: meewarigheid eerst

 • zo 10 dec 2017 om 10:23
  Permalink

  Beste Rudy De Saedeleir,
  Freeland was inderdaad een megastation.
  Freeland fuseerde toch in 1982 met Radio Trod en ze gingen verder onder de naam Radio Succes.
  In 2004 werd het Spits FM en ondertussen is het al enkele jaren Goeiendag Radio.
  Goeiendag Radio dat zijn frequenties 103.9 en 107.5 verliest ten gunste van Pajot1. Een nieuwe lokale radio van de VZW Atlantis Music met ene Rudy De Saedeleir uit Opwijk als ondervoorzitter/secretaris.

  Beantwoorden
  • zo 10 dec 2017 om 11:56
   Permalink

   Dag Eddy, die fusie met Trod kwam er pas eind 1986. Ik heb Freeland eind 1985 stopgezet omdat we slechts een vergunning voor 5 dagen op 7 hadden gekregen, de overige twee dagen waren voor Trod. Op dergelijke basis wilde ik niet voortdoen. De andere bestuurders zijn toen met Trod tot een fusie gekomen, maar daar was ik zelf niet meer bij betrokken. Over Pajot1 versus Goeiedag Radio verwijs ik naar de bijdrage via mijn LinkedIn, de hele uitleg staat er in geuren en kleuren: https://www.linkedin.com/pulse/alea-iacta-est-hier-pajot1-rudy-de-saedeleir/

   Beantwoorden
   • zo 10 dec 2017 om 14:42
    Permalink

    Beste Rudy,
    De beste dossiers hebben het gehaald ten nadele van goede radio’s die al vele jaren hun kunnen bewezen hebben. En dat geldt voor heel veel paketten. Het zou niet slecht zijn dat de VRM na bijvoorbeeld 2 jaar de ingediende dossiers eens vergelijkt met wat de gelukkige radio’s in de ether brengen.

    Beantwoorden
    • zo 10 dec 2017 om 14:54
     Permalink

     Eddy, ik heb al bij meerdere gelegenheden duidelijk gemaakt dat deze erkenningsprocedure zeker geen schoonheidsprijs verdient. Maar de procedure en de spelregels waren door iedereen gekend, ze waren politiek unaniem goedgekeurd en ze werden – wat mij betreft – echt wel correct gevolgd. Er is dus geen reden om nu de winnaars te viseren. Het zijn de politici over alle partijen heen die inschattingsfouten hebben gemaakt. Ze gingen er wellicht te gemakkelijk van uit dat het allemaal wel van een leien dakje zou lopen. Maar in een democratie heeft iedereen het recht om zich kandidaat te stellen. Louter wettelijk kun je een kandidaat die al 30 jaar in de ether is geen voordeel geven op iemand die een nieuw concept indient. Als je dat wél zou doen, dan pas zou je als overheid procedurefouten maken.

     Beantwoorden
 • zo 10 dec 2017 om 11:48
  Permalink

  Ik weet niet was er mis was met het P.R.O.S.-dossier, maar het is wel een feit dat deze radio dat niet verdiend heeft. Uitzendend vanaf 1979 als Radio Atlantis vanuit Denderhoutem heeft deze radio zich steeds toegespitst op life-uitzendingen wat zeker een pluspunt is. Het is inderdaad zoals het artikel in D.S. een écht volkse radio (met veel Nederlandstalige platen), waar je steeds welkom was in het praatcafé. Zo’n radio’s mogen het internet vergeten want dit wordt een “doodgeboren kind” (o.a. geen ontvangst in de wagen). ‘t Zal even wennen zijn om zonder PROS in de wagen terug naar Haaltert te komen !

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *