RadioVisie

  • .
    .

Lokale radio in de nationale pers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We hebben ook op deze dinsdag de dagbladen voor je ingekeken op zoek naar radionieuws. Hebben we iets gemist? Je kan het bewuste bericht alsnog doorgeven op redactie@radiovisie.eu. Je kan ook terecht op de respectievelijke websites van de kranten zelf voor mogelijke updates in de loop van de dag.

Het Nieuwsblad (Regionaal: Meetjesland – Leiestreek)
– Radio Max verliest erkenning

De Aalterse lokale zender Radio Max krijgt geen erkenning meer. “Dit voelt aan alsof ze je kind vermoorden”, zucht een zwaar ontgoochelde stationmanager Wim Van Geert. “Ik kan die beslissing moeilijk begrijpen, het is ook voor ons totaal niet duidelijk wat de criteria waren. We waren ook goed bezig sinds we begin dit jaar met Radio Max gestart waren als opvolger van TopRadio Aalter. We merkten zelfs dat concurrenten er zenuwachtig van werden.”

Opmerkelijk, Radio Meteor met uitzendgebied Aalter en Tielt kreeg wel een erkenning. “Zeventien jaar geleden hebben we het zieltogend Meteor overgenomen en nu dit. Met alle respect voor Radio Meteor, maar ook de Tieltse radio Caraad krijgt geen licentie meer, terwijl zij ook heel goed bezig waren. We zenden uit vanuit bedrijventerrein Loveld waar we toch zwaar geïnvesteerd hebben in een studio en uitzendmateriaal en nu krijgen we dus dit slechte nieuws.” Maar er is misschien toch wel redding op komst. De Aalterse ondernemer Mieke Vertriest wil niet dat de lokale radio moet stoppen. “We zijn bezig met een oplossing”, zegt ze. 

Het Nieuwsblad (Regionaal: Mechelen-Lier)
– Radio Rivierenland wil beslissing tenietdoen

Ook Radio Rivierenland kreeg geen erkenning meer van de Vlaamse regering. Het dossier was in orde, alle wettelijke bepalingen waren volgens de normen en de decreten van de Vlaamse regering gevolgd en doorgestuurd. “Maar vanwege een bestuurswissel van de vzw tijdens de procedure heeft de Vlaamse regering beslist om geen erkenning te geven aan Radio Rivierenland. Nochtans was het dezelfde Vlaamse regering en de desbetreffende decreten die Radio Rivierenland verplichtten om de bestuurswissel door te voeren”, zegt coördinator en radiomaker Marc Van Praet.

In 2018 zal Radio Rivierenland opnieuw een dossier indienen voor een erkenning als lokale radio. “Ondertussen zullen we alle middelen gebruiken om de beslissing van de Vlaamse regering teniet te doen”, zegt Van Praet. De zender is tot 31 december te beluisteren via 104.9 FM en vanaf 1 januari 2018 als internetradio via een webstream. 

Het Nieuwsblad (Regionaal: Pajottenland)
– Radio Goeiedag zegt Pajottenland vaarwel

Radio Goeiedag verliest haar drie frequenties in Vlaams-Brabant. Enkel stadsradio Goeiedag in Aalst behaalde wel een erkenning. “Ondanks ons sterk dossier en onze grote lokale verbondenheid maakt minister Gatz een einde aan onze radio”, klinkt het teleurgesteld. “De minister heeft gekozen voor het beste dossier, niet voor de beste radio. Op drie jaar tijd heeft Radio Goeiedag een enorme verbondenheid gecreëerd. Dit stopt helaas op 31 december. Er komen nu radio’s met geen enkele lokale binding. Dat is een gemiste kans en kaakslag voor de vele medewerkers. Maar het grootste slachtoffer is het verenigingsleven. We investeerden de afgelopen jaren fors in onze projecten. Ons erkenningsdossier scoorde dan ook goede punten. We verloren echter onze vergunning op basis van het financieel plan. We bekijken nu of we de beslissing kunnen aanvechten, maar we denken dat het niet veel zal uitmaken.”

De licentie van Radio Goeiedag in Opwijk gaat naar Family Radio Enjoy FM. Radiopakket 10  (Affligem, Asse en Roosdaal) en 19 (Asse, Dilbeek en Gooik) zijn toegekend  aan het nieuwe Pajot1. Tot hun eigen verbazing hebben ze beide pakketten binnengehaald. De nieuwe zender ging ondertussen een strategische samenwerking aan met City Music uit Aalst om het bereik te vergroten en expertise uit te wisselen.

Het Nieuwsblad (Regionaal: Vlaamse Ardennen – Gentse Rand)
– Radio M fm werkt samen met Radio Delta

De Geraardsbergse Radio Delta kreeg geen zendvergunning maar blijft wel bestaan door een samenwerking met de Zottegemse Radio M fm. Die kreeg een erkenning voor drie frequenties in Zottegem, Brakel en Sint-Lievens-Houtem. De samensmelting van de twee radio-omroepen maakt van Radio M fm de grootste regionale radio in Zuid-Oost-Vlaanderen. “Radio M fm zal ook regelmatig te zien zijn op diverse locaties met liveradio. 

Het Laatste Nieuws (Pajottenland)
– Bloedbad in radioland 

Na 36 jaar valt het doek over de Affligemse Vrije Omroep, kortweg Radio AVO. Een typische dorpsradio die nooit deel uitmaakte van een keten, en al die jaren naam en authenticiteit behield. “Ja, wij waren ouderwets. Maar daar zijn we altijd zeer trots op geweest”, zegt duivel-doet-al Sarina Claes. “We wilden met onze radiozender vooral de jonge gasten nuttig bezighouden, in plaats van hen op straat te laten rondhangen. We hebben ons ook nooit aangesloten bij een nationale radioketen omdat we onze eigenheid wilden bewaren. Maar omdat AVO geen werk maakte van reclamewerving, werd de radiozender een dure hobby. En omdat minister Gatz bij deze jongste erkenningsronde meteen meerdere frequenties toewees per zender, wat meteen ook meer geld kost, diende AVO geen aanvraag meer in. En zo komt er na 36 jaar een einde aan een Affligems radiomonument. We vinden dit heel spijtig, maar tegelijk zijn we ook een beetje opgelucht. De tijd dat elk dorpje zijn eigen radio had, is jammer genoeg voorbij. En die tijd komt ook nooit meer terug.”

Het Laatste Nieuws (Pajottenland)
– Goeiedag Radio verliest drie van de vier frequenties

Het frequentieplan is genadeloos voor de lokale radioketen van Goeiedag, die liefst drie van de vier frequenties verliest. Vooral in Opwijk, waar de de frequentie afgestaan moet worden aan een vzw uit Meise, is de ontgoocheling groot. Er worden wel nog gerechtelijke stappen overwogen. De zender telt vandaag nog altijd vijftien medewerkers. Goeiedag-baas Ives De Bondt, die de voorbije jaren fors investeerde in zijn radiozenders, is er ook het hart van in. “We overwegen om naar de Raad van State te stappen”, zegt hij. “We kregen in ons dossier uitstekende punten op inhoud, diversiteit en lokale binding. De minister weigert ons een vergunning omdat ons financieel plan niet goed zou zijn. Dat is zeer eigenaardig, want wij beschikken over een kerngezonde balans, zonder 1 euro vreemd kapitaal en zonder schulden. Hier leggen we ons niet bij neer.” 

Het Laatste Nieuws (Mandelstreek)
-Radio Oost West benadrukt dat ze er ook nog zijn voor Tielt

Radio Oost West, vroeger bekend als Molenland FM, kan er niet mee lachen dat Radio Meteor voortdurend zegt de ‘enige overgebleven Tieltse radiozender’ te zijn, aangezien de studio van Radio Oost West in Wingene ligt. Dat is bij Ewout Depauw van Radio Oost West in het verkeerde keelgat geschoten. “Ons zendgebied is door het frequentieplan groter geworden, maar we zijn en blijven altijd een Tieltse radio. Ook Radio Meteor zal niet alleen in de stad Tielt, maar ook in de regio rond Aalter te beluisteren zijn. Het nieuwe radioplan zorgt voor winnaars en verliezers. Onze collega’s van Caraad zijn de verliezers. Radio Meteor is een van de winnaars en we hopen dat er nu niet voor gekozen wordt om nog meer onenigheid te zaaien binnen het al verdeelde radiolandschap.”

Het Laatste Nieuws (Gent-Eeklo-Deinze)
-Radio Max hoopt op doorstart

Het bestuur van Radio Max Aalter is volop in onderhandeling om volgend jaar toch nog te kunnen doorgaan. Vrijdag kwam het slechte nieuws dat Radio Max geen licentie krijgt om vanaf 2018 een plaats te behouden op de FM-band. Radio Max zou enkel als internetradio kunnen verder gaan. “Maar afgelopen weekend kwam er uit onverwachte hoek een voorstel”, zegt stationmanager Wim Van Geert, die al 17 jaar vrije radio maakt in Aalter. “Misschien wordt dit toch niet het einde van Radio Max. Maar we moeten nog enkele dagen goed onderhandelen. Hopelijk volgt er snel goed nieuws.” 

Het Laatste Nieuws (Leiestreek)
– Waregem krijgt eigen stadsradio

Radio Media krijgt een broertje of zusje. Wat de naam van het nieuwe station wordt, is nog niet bekend, maar zeker is dat Waregem vanaf 1 januari 2018 zo na jaren weer een eigen stadsradio krijgt. De stadsradio zal tussen Kortrijk en Deinze te beluisteren zijn . “De nieuwe radiozender en Radio Media zullen Zuid-Oost- en Zuid-West-Vlaanderen met elkaar verbinden, met nieuws van langs beide zijden van de Schelde”, zegt voorzitter Ludo Daelman. “We halen al onze inkomsten uit reclameverkoop. We bieden een mooi uitzendgebied aan handelaars aan. “

Gazet van Antwerpen (Mechelen)
-Radio Apollo geeft plaats op FM-band niet zomaar op

Radio Apollo uit Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) legt zich niet zomaar neer bij het kwijtspelen van zijn FM-frequentie. Vorig weekend staken de medewerkers de koppen bij elkaar en besloten een advocaat onder de arm te nemen. “We willen graag weten op basis waarvan de commissie haar beslissingen heeft genomen. Het valt op dat er in onze omgeving vooral jongerenzenders mogen blijven, terwijl bij ons echt iedereen aan bod komt in verschillende doelgerichte programma’s. Niet te vergelijken met een non-stopmuziekzender.”

Wat het resultaat ook wordt, de zender denkt er niet aan te stoppen. “In het slechtste geval moeten we doorgaan als internetradio. In het beste geval krijgen we uitstel en kunnen we misschien een andere frequentie innemen. Er zijn er nog zo’n twintig beschikbaar waarvoor geen aanvraag werd ingediend, zoals in Herenthout en Herentals. We zouden zeker bereid zijn die te gebruiken.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx