RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Lokale radio en DAB+: “Bijzonder complexe aangelegenheid”, zegt Dalle

In de (digitaal verlopen) commissie Media van het Vlaams parlement stelde Karin Brouwers (CD&V) gisteren enkele opvolgingsvragen aan minister Benjamin Dalle over de mogelijkheden voor de lokale radio’s om ook te kunnen uitzenden via DAB+. U kunt de vragen en antwoorden hieronder herbekijken in de video.

Zo ging het onder meer over de procedure van de VRM tegen Norkring over het gebruik van frequentiekanaal 10. Norkring moest zich tegen 31 juli in regel stellen. Over de opvolging hiervan is de procedure nog lopende. De eindbeslissing hangt dus nog in de lucht.

Of het kanaal 10, dat momenteel nog tot minstens 2024 aan Norkring werd toegewezen, inzetbaar is voor lokale radio-omroepen, daar wilde Dalle niet al te diep op ingaan. “Het juridische en technische aspect moeten beide worden bekeken, maar ook de economische en maatschappelijke opportuniteit van dit dossier moet grondig worden onderzocht. Het is geen evidente zaak. Zowel op juridisch als op technisch en economisch vlak is het een bijzonder complexe aangelegenheid. Maar u kunt erop rekenen dat we dat zeer serieus opnemen en daar dan ook bekwame spoed achter zetten.”

Dalle zegt dat hij een stappenplan aan het uitwerken is om lokale radio-omroeporganisaties bijkomende digitale mogelijkheden aan te bieden en te onderzoeken of we naar een model kunnen evolueren waarin radio-omroeporganisaties zelf digitale frequenties kunnen verwerven.

Daarnaast kondigde de minister een initiatief aan om de lokale radio’s goedkoper toe te laten tot het internetplatform Radioplayer.be. Momenteel bedraagt de prijs voor lokale radio’s om toegelaten te worden 85 euro per maand. Dalle wil in zijn budget voor 2021 een bedrag inschrijven waardoor de lokale radio’s nog slechts 45 euro zouden moeten betalen en de Vlaamse overheid dus de overige 40 euro zal bijpassen. Of die financiële tussenkomst ook in 2022 en later behouden blijft, dat zal afhankelijk zijn van de respons en een evaluatie.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
20 oktober 2020 - 11:11 11:11

Kan me iemand hier uitleggen welk voordeel Radioplayer.be kan bieden voor de luisteraar ten opzichte van andere radio-apps ? In elk geval heeft enkel internetradio een lange toekomst in het vooruitzicht. Bovendien zit er in de nieuwe 5G technologie ook een broadcast functie verwerkt.

Laurens
Laurens
19 oktober 2020 - 13:32 13:32

Inzetten op internetradio !
In wagen via 4 G kan je perfect naar internetradio’s luisteren.
Met de komst van 5 G zal dit alleen nog maar beter gaan.

Gedaan met uitdelen van frequenties. Internet kan nooit vol.
Dat er geïnvesteerd wordt in DAB is eigenlijk overbodig.
Alles wat via DAB loopt kan makkelijker via 4G of 5G.

De gebruiker betaalt inderdaad de 4 G of internet factuur maar ook dit is veel eerlijker. De kosten worden gedeeld. Heel wat abonnementen zijn al onbeperkt in verbruik, ook sommige 4 G ‘s.
Zet dus volle bak in op internetradio.

Herman B
Herman B
19 oktober 2020 - 16:01 16:01
Antwoord aan  Laurens

Klopt. Zodra mijn autorit een kwartier of langer duurt, schakel ik ook over op internetradio.

Maar ik zou je wilen vragen het hier niet al te veel promoten. Want als iedereen op de weg dat begint te doen, dan raakt de bandbreedte mogelijk vol en kan ik toch niet luisteren. Dus laat mij dat maar als een van de weinigen doen en laat de rest zich maar amuseren met de eenheidsworst.

Dimitri
Dimitri
18 oktober 2020 - 17:23 17:23

Kan Vlaanderen geen oude ongebruikte VRT frequentie omruilen voor kanaal 10? De VRT zond uit via 2 frequenties, geen idee of die ook afzonderlijk nationaal mogen gebruikt worden.

Geert
Geert
18 oktober 2020 - 11:32 11:32

Zo complex zal het wel niet zijn, misschien eens vragen aan onze noorderburen hoe die het voor elkaar spelen.

Zwobby
Zwobby
17 oktober 2020 - 11:44 11:44

ZZRock is inmiddels verdwenen van Radioplayer.

Aan €1020 per jaar kan ik best begrijpen dat lokale radio’s niet staan te springen om Radioplayer te omarmen. Het is een onnodige kost, met weinig return.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Zwobby
Marc
Marc
16 oktober 2020 - 20:10 20:10

Kanaal 13 is volledig vrij, van A tot G. Nog nieuws? Bovendien moet je niet moeilijk doen, als je in een straal van 200km geen radio hebt op een kanaal, en niet op X+1 en X-1, kun je het kanaal gebruiken?

De regel ” en niet op X+1 en X-1″ stel ik op, omdat je op X+1 en X-1 NIKS kunt nemen in een straal van 1 a 2 km op de DAB. Ga maar eens nabij een 12A zender staan, en probeer 12B te nemen (maar dat was enkele jaren geleden, de vrt versus de rtbf.)

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx