In de (digitaal verlopen) commissie Media van het Vlaams parlement stelde Karin Brouwers (CD&V) gisteren enkele opvolgingsvragen aan minister Benjamin Dalle over de mogelijkheden voor de lokale radio’s om ook te kunnen uitzenden via DAB+. U kunt de vragen en antwoorden hieronder herbekijken in de video.
Zo ging het onder meer over de procedure van de VRM tegen Norkring over het gebruik van frequentiekanaal 10. Norkring moest zich tegen 31 juli in regel stellen. Over de opvolging hiervan is de procedure nog lopende. De eindbeslissing hangt dus nog in de lucht.
Of het kanaal 10, dat momenteel nog tot minstens 2024 aan Norkring werd toegewezen, inzetbaar is voor lokale radio-omroepen, daar wilde Dalle niet al te diep op ingaan. “Het juridische en technische aspect moeten beide worden bekeken, maar ook de economische en maatschappelijke opportuniteit van dit dossier moet grondig worden onderzocht. Het is geen evidente zaak. Zowel op juridisch als op technisch en economisch vlak is het een bijzonder complexe aangelegenheid. Maar u kunt erop rekenen dat we dat zeer serieus opnemen en daar dan ook bekwame spoed achter zetten.”
Dalle zegt dat hij een stappenplan aan het uitwerken is om lokale radio-omroeporganisaties bijkomende digitale mogelijkheden aan te bieden en te onderzoeken of we naar een model kunnen evolueren waarin radio-omroeporganisaties zelf digitale frequenties kunnen verwerven.
Daarnaast kondigde de minister een initiatief aan om de lokale radio’s goedkoper toe te laten tot het internetplatform Radioplayer.be. Momenteel bedraagt de prijs voor lokale radio’s om toegelaten te worden 85 euro per maand. Dalle wil in zijn budget voor 2021 een bedrag inschrijven waardoor de lokale radio’s nog slechts 45 euro zouden moeten betalen en de Vlaamse overheid dus de overige 40 euro zal bijpassen. Of die financiële tussenkomst ook in 2022 en later behouden blijft, dat zal afhankelijk zijn van de respons en een evaluatie.
Kan me iemand hier uitleggen welk voordeel Radioplayer.be kan bieden voor de luisteraar ten opzichte van andere radio-apps ? In elk geval heeft enkel internetradio een lange toekomst in het vooruitzicht. Bovendien zit er in de nieuwe 5G technologie ook een broadcast functie verwerkt.
Het enige praktische voordeel momenteel is dat er in Radioplayer geen externe preroll-reclame wordt gestoken. Dat is iets wat andere portals soms wel doen, zonder dat je radiostation daar (financieel) iets aan heeft. Dat is ook de hoofdreden waarom die grote stations liever niet meedoen aan al die portals die ze niet ‘controleren’. Bij Radioplayer kun je zelf al dan niet kiezen voor een preroll-reclame (= een reclamespotje van 10 of 15 sec. voor de stream start).
Inzetten op internetradio !
In wagen via 4 G kan je perfect naar internetradio’s luisteren.
Met de komst van 5 G zal dit alleen nog maar beter gaan.
Gedaan met uitdelen van frequenties. Internet kan nooit vol.
Dat er geïnvesteerd wordt in DAB is eigenlijk overbodig.
Alles wat via DAB loopt kan makkelijker via 4G of 5G.
De gebruiker betaalt inderdaad de 4 G of internet factuur maar ook dit is veel eerlijker. De kosten worden gedeeld. Heel wat abonnementen zijn al onbeperkt in verbruik, ook sommige 4 G ‘s.
Zet dus volle bak in op internetradio.
Klopt. Zodra mijn autorit een kwartier of langer duurt, schakel ik ook over op internetradio.
Maar ik zou je wilen vragen het hier niet al te veel promoten. Want als iedereen op de weg dat begint te doen, dan raakt de bandbreedte mogelijk vol en kan ik toch niet luisteren. Dus laat mij dat maar als een van de weinigen doen en laat de rest zich maar amuseren met de eenheidsworst.
Ik zou me heus niet al te veel zorgen maken dat iedereen zal overschakelen op internetradio. Er zijn weinig of geen landen ter wereld waar het aandeel boven de 20 procent gaat en dat cijfer groeit al jaren vrij minimaal. Zelfs in landen als Portugal, Finland en Ierland – de belangrijkste achterblijvers op vlak van DAB+ – scoort internetradio niet hoger dan elders. Dat is de laatste jaren al vaak aangetoond. Radio, dat beleven de mensen het liefst via de ether. De stations via de ether zullen altijd een onoverbrugbare commerciële voorsprong behouden op online-only stations. Online-only stations met een meerwaarde die een commercieel gezond concept hebben, je moet ze nog steeds met een vergrootglas gaan zoeken. Amateurs zat op het internet, dat wel, maar waar zijn de professionele online-only stations die ook inhoudelijk iets te bieden hebben? Een digitaal product als het onlangs gelanceerde Britse Times Radio zou nooit uit een koker zijn gekomen indien er daar geen DAB(+) zou bestaan. Internet is aanvullend en niets meer dan dat. Je kunt dat jammer vinden, maar het is nog steeds de luisteraar die bepaalt hoe de markt fungeert.
Kan Vlaanderen geen oude ongebruikte VRT frequentie omruilen voor kanaal 10? De VRT zond uit via 2 frequenties, geen idee of die ook afzonderlijk nationaal mogen gebruikt worden.
Zo complex zal het wel niet zijn, misschien eens vragen aan onze noorderburen hoe die het voor elkaar spelen.
ZZRock is inmiddels verdwenen van Radioplayer.
Aan €1020 per jaar kan ik best begrijpen dat lokale radio’s niet staan te springen om Radioplayer te omarmen. Het is een onnodige kost, met weinig return.
ZZRock is geen lokale radio, maar een webradio. Die betalen 780 euro/jaar. Los daarvan is Radioplayer vandaag nog lang geen ‘must have’ voor de lokale radio’s of de internetradio’s. Dat heb ik vorig jaar al in het lang en het breed uitgelegd en dat artikel klopt nog steeds volledig. Wat de minister hier doet is de sector een snoepje voorhouden dat niemand lust, terwijl hij de snoepdoos met het échte lekkers achter slot en grendel houdt.
Kanaal 13 is volledig vrij, van A tot G. Nog nieuws? Bovendien moet je niet moeilijk doen, als je in een straal van 200km geen radio hebt op een kanaal, en niet op X+1 en X-1, kun je het kanaal gebruiken?
De regel ” en niet op X+1 en X-1″ stel ik op, omdat je op X+1 en X-1 NIKS kunt nemen in een straal van 1 a 2 km op de DAB. Ga maar eens nabij een 12A zender staan, en probeer 12B te nemen (maar dat was enkele jaren geleden, de vrt versus de rtbf.)
Het gebruik van kanaal 13 blijft in Europa een complexe discussie waarin de Navo een niet zo nette rol speelt (de Navo eist die op als noodfrequenties). We hebben hier al eerder over geschreven. Het is een politiek geladen dossier op Europees niveau en veel landen durven er niet aan te raken. Ook WorldDAB en de EBU zijn er weinig transparant over. Kanaal 13 (230 tot 240 MHz) wordt voor DAB+ wel al gebruikt in Noorwegen, Denemarken en Italië. Buiten Europa is dat eveneens het geval in Zuid-Afrika en Zuid-Korea, maar daar heb je geen Navo. In dit kanaal 13 is overigens ruimte voor zes muxen – A tot en met F – omdat het een kanaal is van 10 MHz (tegenover 7 MHz voor de kanalen 5 tot en met 12).