fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokale held Clash laat opnieuw van zich horen

Lokale radio en evenementenradio; het West-Vlaamse Sint-Denijs, de landelijke deelgemeente van Zwevegem (bij Kortrijk), heeft ze allebei gekend onder dezelfde naam: Radio Clash. Terwijl in 1982 de vrije radio’s als paddenstoelen uit de grond schieten en de Maeva’s en Gemini’s knagen aan het BRT-marktaandeel, weerklinken ook de eerste geluiden van Radio Clash in de Zuid-West-Vlaamse ether. 

Al snel verovert deze vrije radio, met een heel gevarieerd programma, vele harten in de gemeente. Zwevegem heeft daarmee drie lokale zenders: Montana, Molina (waarvan de actuele Gaveromroep, met de studio’s in Deerlijk en de antennes in Avelgem, nog een erfgenaam is) en Clash. De VZW startte in 1983 met de jaarlijkse Sinterklaasfeesten, de Sint van Sint-Denijs. Een evenement dat nog steeds georganiseerd worden.

Maar radio maken kost veel tijd en eind ’87 verlaten tal van vrijwilligers de VZW. Donkere wolken vormden zich boven de iconische rood-witte zendmast aan de Koffiestraat. Nog eventjes werd een frequentie gedeeld met Radio Montana, want een volle programmatie was op dat moment niet meer in te vullen. Enkele maanden later, op zondag 26 september 1988 bleek dan toch het kaarsje van Clash opgebrand. Een definitief einde? 

Geplaatst door Dirty Jessica op Woensdag 13 juni 2018

Eind jaren ’90 was er nog een weekend lang een doorlopende tentoonstelling in de ‘Siola’, de inmiddels vervallen plaatselijke feestzaal. Maar wat bijna niet meer voor mogelijk werd gehouden, gebeurde toch, vorig jaar tijdens de Ommegangsfeesten; de plaatselijke juni-kermis. Als een feniks keerde Radio Clash, na dertig jaar, terug via een evenementenfrequentie. Dit op enkele stappen van de oorspronkelijke studio’s uit de jaren ‘80. 

Jong en oud sloegen de handen in elkaar: het Feestcomité en de DJ’s van Dirty Jessica maakten er een succes van. Zelfs enkele radiomakers van weleer gingen speciaal opnieuw achter de microfoon zitten. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat het liedje van Clash nog niet uitgezongen was.

Ook dit jaar, tijdens het Ommegangsweekend, dat vandaag (14 juni) van start gaat, keert Radio Clash voor drie dagen terug. Er zullen vele plaatjes op de draaitafels gelegd worden, afgewisseld met heel wat interviews en een reeks optredens van (lokale) artiesten. Naast FM (96.9 MHz) zijn er de uitzendingen via internet en is het gebeuren live te volgen in de studio’s op de Sint-Denijsplaats 3. Er is ook een Facebook-pagina waar alle activiteiten te volgen zijn.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Geen nieuwe nationale voetbaltempel en straks ook geen 'straffe' mediapoot meer in BXL? Omdat iedereen
‘De archieven van…’, krijgen er een ‘afdeling’ bij. Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van
U zal het verschil (waarschijnlijk) niet kunnen horen, maar wel zien Ook hier is er
Lang geleden was er eens een vrije zender in het West-Vlaamse Avelgem. Een afgescheurde groep
Radio Contact Egem zwijgt voor 2 maand Om precies 09:40 uur, vandaag 16 november, ging zonder enige
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Ook de Vereniging Regionale Radio Omroepen liet zopas van zich horen naar aanleiding van de

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Lokale helden
Nieuwe zendmast voor Haspengouwse lokale radio’s

SU FM schakelt versnelling hoger

Radio FG vecht licenties Minerva en TOPradio (weer) aan

Stadsradio Halle eerde Paul Severs met zoon Christophe

Radio Muilpeer onthult logo in… Peer

PROS zat met heel veel (paas)eieren (maar gaf ze weg)

Sluiten