fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Lokale held Clash laat opnieuw van zich horen

Lokale radio en evenementenradio; het West-Vlaamse Sint-Denijs, de landelijke deelgemeente van Zwevegem (bij Kortrijk), heeft ze allebei gekend onder dezelfde naam: Radio Clash. Terwijl in 1982 de vrije radio’s als paddenstoelen uit de grond schieten en de Maeva’s en Gemini’s knagen aan het BRT-marktaandeel, weerklinken ook de eerste geluiden van Radio Clash in de Zuid-West-Vlaamse ether. 

Al snel verovert deze vrije radio, met een heel gevarieerd programma, vele harten in de gemeente. Zwevegem heeft daarmee drie lokale zenders: Montana, Molina (waarvan de actuele Gaveromroep, met de studio’s in Deerlijk en de antennes in Avelgem, nog een erfgenaam is) en Clash. De VZW startte in 1983 met de jaarlijkse Sinterklaasfeesten, de Sint van Sint-Denijs. Een evenement dat nog steeds georganiseerd worden.

Maar radio maken kost veel tijd en eind ’87 verlaten tal van vrijwilligers de VZW. Donkere wolken vormden zich boven de iconische rood-witte zendmast aan de Koffiestraat. Nog eventjes werd een frequentie gedeeld met Radio Montana, want een volle programmatie was op dat moment niet meer in te vullen. Enkele maanden later, op zondag 26 september 1988 bleek dan toch het kaarsje van Clash opgebrand. Een definitief einde? 

Geplaatst door Dirty Jessica op Woensdag 13 juni 2018

Eind jaren ’90 was er nog een weekend lang een doorlopende tentoonstelling in de ‘Siola’, de inmiddels vervallen plaatselijke feestzaal. Maar wat bijna niet meer voor mogelijk werd gehouden, gebeurde toch, vorig jaar tijdens de Ommegangsfeesten; de plaatselijke juni-kermis. Als een feniks keerde Radio Clash, na dertig jaar, terug via een evenementenfrequentie. Dit op enkele stappen van de oorspronkelijke studio’s uit de jaren ‘80. 

Jong en oud sloegen de handen in elkaar: het Feestcomité en de DJ’s van Dirty Jessica maakten er een succes van. Zelfs enkele radiomakers van weleer gingen speciaal opnieuw achter de microfoon zitten. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat het liedje van Clash nog niet uitgezongen was.

Ook dit jaar, tijdens het Ommegangsweekend, dat vandaag (14 juni) van start gaat, keert Radio Clash voor drie dagen terug. Er zullen vele plaatjes op de draaitafels gelegd worden, afgewisseld met heel wat interviews en een reeks optredens van (lokale) artiesten. Naast FM (96.9 MHz) zijn er de uitzendingen via internet en is het gebeuren live te volgen in de studio’s op de Sint-Denijsplaats 3. Er is ook een Facebook-pagina waar alle activiteiten te volgen zijn.


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse mediabedrijven meer dan ooit een verbindende en maatschappelijke rol Lees verder

Het radiodagboek van 2 juli – 184 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De ‘Digitale Zomerfeesten’ van M fm

In de Bolster in Beerlegem (Zwalm) vieren ze reeds meer dan een halve eeuw jaar Lees verder

Radio Tequila laat de fietsen op stal

Covid-19 en grotere evenementen, ze houden niet van elkaar, daar weet nu ook Radio Tequila Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

FM Goud (in uitgesteld relais) vanuit Monsheide

Toen België in lockdown ging, contacteerde zorgaanbieder Monsheide uit Peer het lokale FM Goud met Lees verder

Het radiodagboek van 30 juni – 182 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De ‘Proclamatiedag’ bij Radio M fm

Nieuwe tijden, vragen nieuwe oplossingen. De corona pandemie zette de creativiteit op scherp. Nieuwe en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, internetradio, lokale radio
Hallo. Dit is Mi Amigo. Mijn naam is Johan (audio)

Blad 175: Honger, piraten en radiokolonisten (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

Hallo. Dit is Veronica en mijn naam is Gaston (audio)

Blad 174: 100 jaar, mediavertrouwen en Martine (video)

Hallo. Dit is Mi Amigo. Ik ben Michelle – 3 (audio)

Sluiten