fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Lokale held Clash laat opnieuw van zich horen

Lokale radio en evenementenradio; het West-Vlaamse Sint-Denijs, de landelijke deelgemeente van Zwevegem (bij Kortrijk), heeft ze allebei gekend onder dezelfde naam: Radio Clash. Terwijl in 1982 de vrije radio’s als paddenstoelen uit de grond schieten en de Maeva’s en Gemini’s knagen aan het BRT-marktaandeel, weerklinken ook de eerste geluiden van Radio Clash in de Zuid-West-Vlaamse ether. 

Al snel verovert deze vrije radio, met een heel gevarieerd programma, vele harten in de gemeente. Zwevegem heeft daarmee drie lokale zenders: Montana, Molina (waarvan de actuele Gaveromroep, met de studio’s in Deerlijk en de antennes in Avelgem, nog een erfgenaam is) en Clash. De VZW startte in 1983 met de jaarlijkse Sinterklaasfeesten, de Sint van Sint-Denijs. Een evenement dat nog steeds georganiseerd worden.

Maar radio maken kost veel tijd en eind ’87 verlaten tal van vrijwilligers de VZW. Donkere wolken vormden zich boven de iconische rood-witte zendmast aan de Koffiestraat. Nog eventjes werd een frequentie gedeeld met Radio Montana, want een volle programmatie was op dat moment niet meer in te vullen. Enkele maanden later, op zondag 26 september 1988 bleek dan toch het kaarsje van Clash opgebrand. Een definitief einde? 

Geplaatst door Dirty Jessica op Woensdag 13 juni 2018

Eind jaren ’90 was er nog een weekend lang een doorlopende tentoonstelling in de ‘Siola’, de inmiddels vervallen plaatselijke feestzaal. Maar wat bijna niet meer voor mogelijk werd gehouden, gebeurde toch, vorig jaar tijdens de Ommegangsfeesten; de plaatselijke juni-kermis. Als een feniks keerde Radio Clash, na dertig jaar, terug via een evenementenfrequentie. Dit op enkele stappen van de oorspronkelijke studio’s uit de jaren ‘80. 

Jong en oud sloegen de handen in elkaar: het Feestcomité en de DJ’s van Dirty Jessica maakten er een succes van. Zelfs enkele radiomakers van weleer gingen speciaal opnieuw achter de microfoon zitten. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat het liedje van Clash nog niet uitgezongen was.

Ook dit jaar, tijdens het Ommegangsweekend, dat vandaag (14 juni) van start gaat, keert Radio Clash voor drie dagen terug. Er zullen vele plaatjes op de draaitafels gelegd worden, afgewisseld met heel wat interviews en een reeks optredens van (lokale) artiesten. Naast FM (96.9 MHz) zijn er de uitzendingen via internet en is het gebeuren live te volgen in de studio’s op de Sint-Denijsplaats 3. Er is ook een Facebook-pagina waar alle activiteiten te volgen zijn.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio

Lokale radio-omroep Radio BaHeNa in Baarle-Hertog, een stukje Vlaanderen dat helemaal omringd is door Nederlands Lees verder

Groen Licht – 18 (audio & video)

"Het gaat over een beter evenwicht", zei de chef van deze club. "Een interessantere spreiding. Lees verder

Het radiodagboek van 16 februari – 047 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 15 februari – 046 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 411: Akkerdjie, Culture Club, Ajoin Music (video)

Omdat hij niet mag vloeken bij de VRT, doet hij het maar in een podcast. Lees verder

Het radiodagboek van 14 februari – 045 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 12 februari… 1983 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

2004: Geen grens houdt NRJ Tournai tegen

Sire, zijn er nog (gelijke) Belgen (voor de wet)?  Bevoegdheden in een federaal land als Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, internetradio, lokale radio
Hallo. Dit is Mi Amigo. Mijn naam is Johan (audio)

Het radiodagboek van 14 juni – 165 (video)

Blad 175: Honger, piraten en radiokolonisten (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

Hallo. Dit is Veronica en mijn naam is Gaston (audio)

Het radiodagboek van 13 juni – 164 (audio)

Sluiten