RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokale erkenningsronde 2022: 21 kandidaten strijden om 10 pakketten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het heeft even geduurd, maar de 21 ontvankelijk verklaarde dossiers voor de (op 29 maart afgekondigde) erkenningsronde voor lokale radio’s zijn bekend. Eén dossier werd blijkbaar niet weerhouden. De nieuwe erkenningsronde was een (politieke) noodzaak geworden na de nietigverklaring van de erkenning van Radio Minerva door de Raad van State (frequentiepakket 11).

In totaal werden 10 lokale frequentiepakketten opnieuw opengesteld. Veelal ging het om pakketten waarvoor eerder ofwel geen belangstelling bestond, waarvan de vergunningen vrijwillig werden teruggestuurd of door de VRM werden ingetrokken.

Voor het omstreden frequentiepakket 11 moet de dienst Media opnieuw de afweging maken tussen Radio Minerva en Radio FG (Radioworks). Verder duikt Radio Stad – als Radio UNDR – weer op voor het eerder ingetrokken pakket 61, bovendien als enige kandidaat. Ook voor pakket 60 is er maar één kandidaat: Radio Uilenspiegel, een van de vele vehikels waar Geert Bollé (Stadsradio Vlaanderen) achter de schermen de plak zwaait, uiteraard zonder dat hij daar officieel (nog) zelf deel van uitmaakt.

Diezelfde vzw Uilenspiegel is eveneens kandidaat voor de nog resterende lokale frequentie in Tienen (pakket 121), waar Bollé trouwens al over drie lokale frequenties beschikt. De andere kandidaat daar is CALIPSO, een vzw uit de stal van Christophe Moens (Club FM, Family Radio). Bollé en Moens staan in Vlaams-Brabant trouwens ook tegenover elkaar in de regio Zoniën (pakket 86). Wellicht speculeert Moens via deze weg eerder op een plekje op de Vlaams-Brabantse DAB+, vermoedelijk in de vorm van Family Radio Vlaams-Brabant.

Ook voor de twee Oost-Vlaamse pakketten (Aalter en Brakel) haalden zowel Bollé als Moens een van hun bestaande vehikels uit de kast om deze ongebruikte frequenties binnen te halen. Voor Brakel is er trouwens een opvallende derde kandidaat: Radio P.R.O.S.. Benieuwd of zij er in slaagden een sterker dossier in te dienen dan hun twee concurrenten.

Voor de enige Limburgse lokale frequentie (Tongeren) zijn er liefst vier kandidaten, waaronder opnieuw Bollé (Vierennegentig). Mogelijk zorgt ook hier de DAB+ als toemaatje voor een extra impuls. Voor de frequentie in Mol (pakket 127) moet Bollé het dan weer opnemen tegen Geel FM (Studio Mi Amigo) en voor het frequentiepakket 15 – dat toebehoorde aan Radio Totaal van Björn van Zundert – staat Bollé tegenover RATO. Deze laatste is voorlopig onvindbaar als entiteit, maar gelet op de benaming gaat het hier vrij waarschijnlijk om een reïncarnatie van Radio Totaal via een nog in oprichting zijnde entiteit.

Hieronder vindt u een volledig overzicht per pakket. Theoretisch heeft minister Dalle 120 dagen (vanaf 27 mei) om de knopen door te hakken, maar gezien het beperkte aantal dossiers vermoeden we dat de beslissingen sneller zullen vallen, niet in het minst in functie van het Minerva-dossier.

Antwerpen

Frequentiepakket 11

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Antwerpen981.000D72

Frequentiepakket 15

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Antwerpen107.3100D31
Brasschaat105.2100D42
Kapellen105.9100ND38

Frequentiepakket 60

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Essen105.5100D22
Wuustwezel107.2100ND30

Frequentiepakket 61

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Essen107.5100D25
Kalmthout107.9100D37
Wuustwezel106.1100ND39

Frequentiepakket 127

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Mol100.425D30

Limburg

Frequentiepakket 123

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Tongeren106.6100ND16

Oost-Vlaanderen

Frequentiepakket 5

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Aalter107.431ND30

Frequentiepakket 125

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Brakel88.879D35

Vlaams-Brabant

Frequentiepakket 86

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Hoeilaart105.8100ND30
Overijse107.8100ND28

Frequentiepakket 121

LokaliteitFrequentieWattDirectiviteitHoogte
Tienen105.7100ND35

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Veronica in beroep tegen boete

Ondertussen werd duidelijk dat Kink, het alternatieve station van Jan Hoogesteijn, achter de klacht zat.

Het klavertje vier van PROS

Dat ze gelukkig zijn bij Radio PROS in Heldergem. Dat is het resumé - in Lees verder

Lokale erkenningsronde 2022: de negen winnaars

Zopas heeft de dienst Media de winnaars gepubliceerd van de erkenningsronde voor de negen nog Lees verder

Blad 1614: Erkenningsronde, Tess Goossens, NPO Radio 5

• Lokale erkenningsronde: wachten op de fotofinish • Tess mag nog eens komen spoken bij Lees verder

Antwerpen: Boete en derde VRM-waarschuwing voor FG-Xtra

De Vlaamse Regulator voor de Media legt FG-Xtra in Antwerpen een boete op van 1.250 Lees verder

Erkenning Stadsradio Vlaanderen: episode nummer… onbekend

Raad van State beslist om procedure alsnog ten gronde te behandelen

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Radio Minerva krijgt nieuwe erkenning

We vernamen zopas uit zeer betrouwbare bron dat Radio Minerva een nieuwe erkenning krijgt.

Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ivan
Ivan
1 juni 2022 - 11:54 11:54

Aan alle radio’s die op FM willen uitzenden heel veel succes, hopelijk krijg je een goede frequentie en raak je 8 km ver, op DAB moet je ook niet rekenen zenders zijn veel te zwak, of ben ik fout ?

Dimitri
Dimitri
1 juni 2022 - 16:49 16:49
Antwoord aan  Ivan

Ja en neen op FM zitten zenders op elkaar te duwen zoals een Antwerpen 107.8 op Aalst 107.8 of een Asse 106.4 op Dendermonde 106.3 en op DAB+ kan ik de lokale uit 3 provincies mooi naast elkaar ontvangen. Terwijl op andere plaatsen dan waarschijnlijk geen lokale op DAB+ uit de lucht te halen zijn.

Johan
Johan
1 juni 2022 - 19:38 19:38
Antwoord aan  Ivan

Hallo Ivan,

Ik ben het niet helemaal eens dat de lokale zenders op DAB+ minder goed te ontvangen zijn dan FM. Ik woon op locatie Zwevegem en ontvang op DAB+ een twintigtal Nederlandse zenders, de Vlaams-Brabantse provinciale dab-mux, de Oost-Vlaamse provinciale dab-mux, de West-Vlaamse provinciale dab-mux, de Waalse dab+ zenders met antennes in Froidmond(Tournai), Belgischer Rundfunk BRF 1&2 vanop de Financietoren te Brussel, tientallen dab+ zenders uit Frankrijk, de VRT zenders en dan nog alle zenders zoals Joe, Potz, Nostalgie, Q-music enz…
Ik ben er zeker van dat ik zulk een aantal radiostations niet kan ontvangen via FM, zelfs met een draaibare dipoolantenne met vijf elementen.

HermanB
HermanB
2 juni 2022 - 08:11 08:11
Antwoord aan  Johan

Maar dat is dan wel met een speciale installatie en geldt niet voor de ‘gewone’ luisteraar met een draagbare DAB-ontvanger binnenshuis. Die mag al blij zijn als hij de nationale mux’en ontvangt en eventueel een lokale.

Maarten
Maarten
1 juni 2022 - 21:50 21:50
Antwoord aan  Ivan

Ik denk oprecht dat je fout bent.
Als ik de zendbereiken van de DAB+ SFN’s bekijk is dit telkens toch een groter gebied dan wat je met 100W op FM kunt bereiken. Uiteraard kan het zijn dat sommige lokale radio’s binnen hun normale zendgebied amper op DAB+ te ontvangen kunnen zijn, maar dat is eigen aan de testfase waar we nu in zitten.
Ik denk toch dat elk DAB+ netwerk intussen een zenbereik heeft dat groter is dan wat eender welke lokale radio op dit moment vanuit bv. de provinciehoofdstad nu heeft.

Het is wel vrij irritant dat de meeste lokale radios hun FM en DAB+ signaal niet gesynchroniseerd hebben. Hierdoor gaat je autoradio aan de rand van de DAB+ dekking heel vreemd doen. Ik begrijp uiteraard dat dit lastig is in de opstartfase en testperiode. Financiële en technische middelen zijn niet oneindig beshcikbaar voor een onzeker avontuur.

Hopelijk is er aan het einde van de testperiode een deftig plan met leefbare zendgebieden en doet men technisch het nodige zodat de overstap naar DAB+ ook voor de “lokale radio’s” echt kan starten.

Steven
Steven
31 mei 2022 - 18:17 18:17

Wanneer worden ze in Brussel EINDELIJK wakker. Geef anders Bollé alle frekwenties. Dan heeft hij misschien toch enkele luisteraars???????????

Kevin
Kevin
22 oktober 2022 - 21:45 21:45
Antwoord aan  Steven

Steven ik denk dat ze daar niet wakker worden en Bollé doet rustig voort , maar of het een meerwaarde is ? als ik soms dat hoor zen voicetracks denk ik draai beter non stop en radio rivierenland … hahaha

fernard
fernard
31 mei 2022 - 16:05 16:05

Ik heb de indruk dat het (lokale) radio landschap verdeeld aan het worden is tussen Moens en Bolle en Moens. Er zijn toch vreemde krachten bezig mijn gedacht.

Dimitri
Dimitri
31 mei 2022 - 18:49 18:49
Antwoord aan  fernard

Hopelijk kan Bolle blijven volgen. Ik weet niet hoe het zit bij zijn andere stations maar hier hoor ik zijn stem veel passeren zowel bij Stadsradio Vlaanderen als Rievierenland waarschijnlijk via voicetraks maar toch.

David
David
1 juni 2022 - 09:43 09:43
Antwoord aan  Dimitri

De eentonigheid in radiolandschap laat zich meer en meer voelen. De echte streekradio met mensen door de streek en mensen voor de streek is uniek aan het worden. Ze zijn nog te vinden maar worden zeldzaam. Het is duidelijk dat die pakketten waar vroeger niemand interesse in toonde nu zullen dienen om het provinciaal DAB+ proefproject eraan op te hangen. Hopelijk krijgt PROS nu via Brakel (en dan via DAB+) eindelijk waar het recht op heeft…
Op zich niks mis met een verborgen ketenproject maar als ik nu luister naar “Familyradio west-vlaanderen” dan hoor ik enkel non-stop, niks van gepresenteerde programma’s, een computer die aan het lopen is (in beste geval met een voicetrack). Wel die Familyradio West-Vlaanderen zit toch wel heel ver van die “unieke” radio voor Kortrijk die Gemini definitief zou doen vergeten…

PVM
PVM
1 juni 2022 - 15:55 15:55
Antwoord aan  David

IK geef je 100% gelijk. Het is hoogtij dat er een serieuze radio komt met professioneel nieuws en leuke programma’s. Ja, die zijn er al maar toch niet helemaal mijn stijl. Ze lijken allemaal op elkaar, en dat wil ik nu helemaal niet. Iets nieuws en verfrissend.

Werner
Werner
31 mei 2022 - 14:59 14:59

Bollé heeft er op dit moment geen 2 maar 3 in Tienen. Dus binnenkort misschien 4 🙂
Met Essen & Wuustwezel als enige kandidaat heeft hij op dit moment in totaal 31 frequenties (17 lokale + 14 stadsradio Vlaanderen). Hier kunnen dus nog extra lokale frequenties bijkomen, alsook de verdeling tussen de netwerken van pakket 2.

Jan
Jan
31 mei 2022 - 13:58 13:58

Als ik het goed heb beschikt Bollé in Tienen zelfs al over 3 frequenties:

  • Stadsradio Tienen op 107.7
  • Touring op 92.2
  • het een paar maanden geleden tot Souvenir omgevormde Oldies Radio Tienen op 96.5 (naamswijziging vermoedelijk naar aanleiding van uitzenden op DAB+ in Limburg?)

Als ook 105.7 erbij komt zullen het er dus 4 worden?

Lukas
Lukas
31 mei 2022 - 13:39 13:39

Bedankt voor de berichtgeving! Wel nog dit: Radio UNDR is niet van Radio FG maar van Radio Stad (in beide is er een participatie van Hans VG)

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx