Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel van start is gegaan, is het interessant om ook eens wat dieper in te gaan op de digitale radioplekjes die Wallonië tegelijk ook uitrolt voor de lokale radio’s. En vooral: wat kunnen we in Vlaanderen op dit vlak leren van Wallonië? Heel wat, zo blijkt. In een driedelig dossier probeert RadioVisie u wat meer inzicht te geven in deze materie.
Deel 1: Hoe Wallonië de puzzel heeft gelegd
In Vlaanderen kunnen de lokale radio’s voorlopig enkel dromen van digitale ruimte in de ether. Tja, het minste wat je kunt zeggen is dat onze minister van Media Sven Gatz in elk geval vasthoudt aan een zeer duidelijke strategie als het gaat over deze materie: de kop in het zand en hopen dat het overwaait. Waarom? Dat lees je in het derde deel van dit dossier.
Eerst moeten we even duiden hoe Wallonië het digitale lokale radiodossier technisch heeft aangepakt. Want zelfs in de Waalse pers lees je daar amper iets over. Helaas heeft RadioVisie ook geen Waalse tegenhanger die zich redactioneel dieper ontfermt over het radiogebeuren in het Belgische Franstalige gewest.
Gelukkig heeft de CSA – Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, de Waalse tegenhanger van onze Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) – in het kader van deze erkenningsronde best wat nuttige info (eindelijk) online gezet. Vooral deze link helpt u en ons beter op weg om wat meer inzicht te krijgen in de Waalse digitale puzzel.
Het onderste uit de kan
Wie die puzzel wat beter analyseert, moet concluderen dat die best heel intelligent werd gelegd. Je zult de Walen hier echt niet kunnen verwijten dat ze niet het onderste uit de kan haalden uit de digitale frequentiemogelijkheden die hen, volgens de internationale afspraken, ter beschikking staan.
De twee landelijke muxen, met de provinciale substructuur voor de tweede mux, laten we hier verder buiten beschouwing. Die beide muxen zijn intussen met succes in bedrijf genomen, zij het officieel voorlopig nog op proef en met een beperkt aantal radiostations.
Interessanter voor ons in Vlaanderen zijn de 12 lokale pakketten, samen goed voor 216 mogelijkheden voor lokale radio in Wallonië. Dat is het drievoud van de plekjes die er voor de lokale sector nog resteert binnen de Waalse FM-band. Het gaat daarbij om kanalen met een kwaliteit van 64 kbps/s, of 18 kanalen per lokale mux. Het zal ons trouwens benieuwen of Wallonië al die lokale muxen ingevuld zal krijgen, maar dit terzijde. De term “lokaal” hoef je hier zelfs niet te bagatelliseren. In de meeste gevallen bestrijken deze pakketten bijna een halve Waalse provincie (aan een veldsterkte van 60 dB(µV/m).
Landelijk wordt lokaal
In het pakket aan internationaal toegewezen frequenties heeft Wallonië, na aftrek van de twee landelijke muxen, enkel nog de muxen 11B en 12B over. 12B is de mux die de RTBF vele jaren gebruikte voor de oude DAB-standaard. Deze mux werd op 12 januari uitgeschakeld.
In zijn digitale frequentieplan kiest Wallonië er politiek voor om 11B en 12B enkel nog lokaal te gebruiken. 11B zal worden ingezet voor drie lokale muxen, waarvan twee in de provincie Luik – Beho/Malmedy (Luik Oost) en Hoei (Luik West) – en één in Henegouwen (Charleroi/Bergen/Houdeng).
12B wordt in de toekomst vijf keer lokaal ingezet: in de provincie Luik (Banneux-Louveigné/Bitsingen/Luik Citadel), de provincie Luxemburg (Bastenaken/Izel/Virton), Henegouwen-Zuid (Beaumont/Chimay/Riezes), in Brussel (het gewest) en Henegouwen-West (Komen/Quevaucamps/Doornik).








Merk hierbij vooral op dat deze beide muxen, zeer bewust overigens, in hoofdzaak worden gebruikt in de landsgrensgebieden met Duitsland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. Als je op de kaartjes hierboven (aanklikken om te vergroten) per mux de theoretische dekking controleert, dan zal je merken dat het bereik van zes van de acht muxen ook deels een of meerdere van onze landsgrenzen overschrijdt. Daar is een goede reden voor, zoals je verder uit dit dossier nog zal kunnen leren.
Morgen: Speuren naar restfrequenties
Maar met enkel de internationaal toegewezen frequenties in Band III (de DAB-band) komt Wallonië er niet en vanaf hier wordt het pas écht interessant om in Vlaanderen enkele lessen te leren. Dat lees je morgen in deel 2 van dit radiodossier.
