RadioVisie

  • .
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: wie doet de frequentieoefening?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een onnozele (parlementaire) vraag verdient een onnozel antwoord, moet Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gedacht hebben, ook al kwam die vraag dan nog van zijn eigen partijgenoot, Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem.

Deze afgehandelde schriftelijke vraag van Vanryckeghem verscheen deze week op de website van het Vlaams parlement (u mag er in vogelvlucht overgaan, u mist niet echt iets):

Digitale radio via DAB+ – Mogelijkheden voor regionale omroepen

Kurt Vanryckeghem

Meer en meer lokale en regionale radio-omroepen willen zich ook graag inzetten voor de toekomst van en meespringen op de kar van innovatie binnen het radiolandschap. Zo zijn er nu al heel wat omroepen die graag uitzendingen willen maken via de nieuwe technologie DAB+. Helaas is dat nu nog niet echt mogelijk: momenteel worden de vrije plaatsen op de mux 11A door Norkring nv namelijk ingevuld door nationale extra nonstopkanalen (zoals Q Foute Radio, Joe 70’s…). Gelet op de grote passie van lokale en regionale radiomakers zou het jammer zijn indien ze niet mee zouden kunnen springen op de DAB+-trein.

1. Komt er DAB+ voor regionale omroepen? Zo ja, op welke termijn? Wat is het dekkingsgebied? Tegen welke kostprijs?

2. Kan worden samengezeten met Norkring nv om in mogelijke vrije plaatsen te voorzien voor regionale omroepen?

Het antwoord van de minister is van dien aard dat we een glimlach niet konden onderdrukken. Hoewel Vanryckeghem uiteraard de lokale radio’s bedoelde, gebaart de minister hier toch wel opvallend hard van krommenaas.

Wat u “regionale omroepen” noemt zijn volgens het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie (het mediadecreet) de regionale radio-omroeporganisaties, specifieke omroepen met een specifiek zendgebied die een provincie bestrijken, zie de artikelen 140 tot en met 143. Deze 5 regionale radio-omroeporganisaties hebben zich conform artikel 143 van datzelfde decreet verenigd in één samenwerkingsverband en zijn bijgevolg een van rechtswege landelijke radio-organisatie geworden.

In de veronderstelling dat u onder regionale omroepen de netwerkradioomroeporganisaties begrijpt zoals bepaald in artikel 143/1 t.e.m. 143/3 van het mediadecreet, zal ik hieronder op uw vraag antwoorden.

1. De netwerkradio-omroeporganisaties zijn conform het mediadecreet artikel 133, §1, lid 4 verplicht om sinds 1 september 2019 hun omroepprogramma’s te laten verspreiden via DAB+ en doen dit ook via landelijke dekking. Artikel 133, §1, lid 3 verplicht regionale radio-omroeporganisaties om uiterlijk op 1 september 2018 hun oproepprogramma’s te laten verspreiden via DAB+, wat ook gebeurt.

2. De distributie van radio-omroepsignalen op DAB+ is een contractuele onderhandeling tussen Norkring en de radio-omroep in kwestie. De ‘regionale omroepen’, met name de netwerkradio’s, zijn reeds beschikbaar in DAB+.

Wat kunnen we hieruit leren? Niks natuurlijk, behalve het feit dat Vanryckeghem zich duidelijk geen mediaspecialist toont en het hier een zoveelste gemiste kans betreft.

Dit zijn – met betrekking tot het onderwerp waarop hij doelde – de meer pertinente vragen die het parlementslid aan de minister had kunnen stellen:

  • Welke initiatieven neemt de minister momenteel om de Vlaamse lokale radio’s in de – al dan niet nabije – toekomst lokale/regionale frequentiekansen te geven in band III (DAB+)?
  • Hoe staat u – in afwachting van het vrijkomen van het kanaal 10, ten vroegste in 2024 – als minister tegenover testvergunningen in DAB+ voor lokale radio’s, op andere vrije frequenties in band III, naar het recente voorbeeld van Nederland?
  • Is de minister bereid om de Vlaamse Regulator voor de Media opdracht te geven om – in overleg met het BIPT – deze in Vlaanderen beschikbare vrije frequentieruimte (voor lokale muxen) in band III in kaart te laten brengen?

Bij onze Vlaamse politici leeft blijkbaar iets te sterk het foute beeld dat in band III alle ‘beschikbare’ frequenties bezet zijn. Dat klopt enkel voor zover het de “officiële landelijke pakketten” betreft: 11A en 5A/5D door Norkring, 12A door de VRT en het volledige kanaal 10 als DVB-T eveneens door Norkring.

Maar Vlaanderen heeft naast die internationaal toegewezen landelijke pakketten ook altijd de mogelijkheid/beschikking om niet-toegewezen frequenties te gebruiken. Die vrije frequenties zijn er wel degelijk, voor zover ze enkel lokaal/regionaal ingezet worden. Dat mag en kan perfect als je het BIPT de opdracht geeft om ze internationaal te coördineren met de buurlanden (Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk).

We hebben dit trouwens allemaal al eens eerder geschreven, want in Wallonië hebben ze het intussen zelfs al bewezen én uitgevoerd. Daar werden liefst 12 lokale muxen gecreëerd op 10 van dergelijke vrije frequentieblokken: Éghezée (7A), Ligny en Lessen (allebei 7B), Eigenbrakel (7C), Chaumont-Gistoux (7D), Geldenaken (8B), Louvain-La-Neuve (8C), Soignies (9C), Tubize (9D), Namen en Brugelette (allebei 11C) en Nijvel (12C). In Nederland hebben ze op dezelfde manier zelfs een hele frequentielaag gecreëerd.

Ook in Vlaanderen kun je volgens onze schatting minstens 10 tot zelfs 15 of meer lokale muxen inplanten op vrije frequenties. Dat vergt enkel wat goede wil, inspanning én goesting van (Vlaamse) politieke zijde. We deden vorig jaar al die frequentieoefening (kijk onderaan in dit artikel). Met wat creativiteit – kijk nog maar eens naar Wallonië – kun je die lokale muxen zelfs vlot in groepjes aan elkaar koppelen zodat behoorlijke dekkingsregio’s ontstaan die vergelijkbaar zijn met pakweg de Vlaamse arrondissementen.

In zowat 70 procent van Vlaanderen zou je op deze manier vandaag al frequentieruimte kunnen creëren voor lokale digitale muxen (lees “arrondissementele pakketten”). Het zal inderdaad niet volstaan om lokale DAB+ nu al in heel Vlaanderen mogelijk te maken. Maar wél al in het overgrote deel. Zeker voor de grensgebieden met Nederland, Duitsland en (voor de Westhoek) Frankrijk zal je bijna altijd delen van dat kanaal 10 nodig hebben om de gaten te vullen. De grens met Wallonië is in deze technisch echter geen hinderpaal, eerder een voordeel zelfs (al zijn de Walen intussen wel met enkele interessante pakketjes gaan lopen).

Bovendien is het belangrijk dat deze Vlaamse frequentieoefening geen eeuwigheid meer aansleept, want in de buurlanden beweegt er momenteel bijzonder veel én bijzonder snel in deze band III. Als Vlaanderen zijn vrije digitale frequenties nu niet ‘grijpt’, dan zal binnen enkele jaren blijken dat ze bijna allemaal al zijn ingepalmd door de buurlanden. (RDS)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Beernaert -Antoine
Beernaert -Antoine
8 maart 2020 - 07:01 07:01

Wat moeten we doen met onze dure FM installatie -bestaat er een modem of zo om het DAB+signaal omtezetten naar de FM band in huis

Dimitri
Dimitri
7 maart 2020 - 10:56 10:56

Mocht de overheid echt inzitten met lokale radio had men de frequenties gehalveerd in plaats van elke lokale er 2 te geven. City-Music wordt al vrij snel gestoord door Stad uit Antwerpen en dat is nog 1 van de betere want er is ook Aalst 105.1, Hamme 105.2 en Londerzeel 105.3 alle op een zakdoek van elkaar en natuurlijk Dendermonde 106.3 en Asse 106.4 om er maar enkele te noemen.

Ronny
Ronny
6 maart 2020 - 21:41 21:41

Volgens het BIPT is 13A en 13B ook mogelijk. Maar zolang de Vlaamse regering geen geld wil zoeken, zie ik geen poging tot organiseren van een transparante veiling.

Marc
6 maart 2020 - 16:29 16:29

Valt onder het liedje: “Ik heb belegd op Norkring, samen met de Noren die de FM afschaften, en nu is de DAB van Norkring, en de overheid bestaat niet meer …
“De distributie van radio-omroepsignalen op DAB+ is een contractuele onderhandeling tussen Norkring en de radio-omroep”

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx