RadioVisie

  • .
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: West-Vlaanderen vervolledigt het (proef)rijtje

Met de komst van West-Vlaanderen op 10D zijn nu alle vijf de Vlaamse proefmuxen voor lokale radio te beluisteren via DAB+. Net als in Antwerpen kozen de vijftien lokale zenders er voor om zelf gezamenlijk als operator te fungeren.

Op de foto boven zie je het technische team van de vzw op het dak van de antennelocatie in Brugge, toen daar in de loop van de maand maart de antennes werden geïnstalleerd. Alles gebeurde met vrijwilligers, een collectief van techniekers van verschillende deelnemende radio’s.

“We gebruiken onze eigen masten (Roeselare, Torhout, Brugge), de zenders komen uit een tweedehands partij, de mux is open source in eigen beheer (ik heb zelf een IT-bedrijf), de antennes, coax en filters komen van Aircast”, zegt Maarten Veys. “De opbouw deden we met eigen techniekers van verschillende deelnemende stations, de hoogfrequent afregeling, zoals juist instellen van de filters gebeurt opnieuw door Aircast.”

Het oorspronkelijke lijstje van 15 stations – VBRO, VBRO2, IRO, X-Ray FM, Kustradio, Musica FM, STAR FM, Radio Meteor, Gaver Omroep, WRadio, FM Gold, Jess FM, Bingo, Radio Ommeland en Melinda FM – onderging de voorbije weken nog één wijziging. Kustradio stond zijn plekje af aan Westradio, dat een paar weken geleden in Pink! werd gewijzigd. De VRM maakte daar geen probleem van.

Een simulatie van de werkgroep Lokaal Digitaal van de verwachte dekking van de West-Vlaamse mux op een “gemiddelde” ontvanger.

“De statuten van onze vzw laten zo’n wijziging toe. Wat niet kon is Pink als zestiende station toevoegen. Bij de opstart van de vzw werd collectief beslist om allen op 72 kbp/s te gaan op de mux, met maximale error protectie. In dat geval blijft er geen 72 kbp/s meer over voor een 16de kanaal, maar nog een restje met veel minder bitrate.”

Op dit moment draait van de drie West-Vlaamse locaties enkel de Brugse zender nog niet op vermogen. Dit wordt eerstdaags opgelost. De levering van de filters – er zijn in Europa maar een paar bedrijven die deze kunnen maken – liet langer op zich wachten, maar er kan in afwachting beroep worden gedaan op geleend materiaal. De klankkwaliteit is iets wat ieder station voor zich moet afstellen.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

18 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
johan
johan
18 mei 2022 - 09:33 09:33

Deze voormiddag niets meer te ontvangen van de west-Vlaamse DAB+ mux. Signaalsterkte 0, zelfs met op Roeselare gerichte 5 element buitenantenne op hoogte van 10 meter.
Heeft iemand weet van eventuele werkzaamheden aan zendinstallatie?

INDI
INDI
3 mei 2022 - 15:08 15:08

Nadat ik enkele weken geleden in een ander artikel hier geen al te enthousiaste review kon schrijven over de geluidskwaliteit op de gehele multiplex is het sinds gisterennamiddag toch plots drastisch verbeterd.

Iemand die daar iets meer over kan zeggen?
Op Wohnort.org zag ik dat de West-Vlaamse mux AAC-LC (Low complexity ofwel gewone AAC) gebruikt t.o.v. het doorgaans gebruikte HE-AAC v1 (soms ook wel AAC+ genoemd).
Mijn gok is dat er gisteren geswitcht werd naar HE-AAC v1, dat een veel hogere efficiëntie heeft bij lagere bitrates.

Voor zover ik ervan op de hoogte ben is AAC-LC alleen beter bij hoge bitrates. Onder de 100 kbps (of zelfs 120 kbps) begin je er beter niet aan. Dan zat West-Vlaanderen met zijn 72 kbps daar natuurlijk een stuk onder en is dit een foute keuze. Ook de nationale zenders houden het met 96 kbps altijd bij HE-AAC v1.

Volgens Wohnort gebruikt verder enkel Limburg (dat ruimte heeft om zijn stations 104 kbps te geven) AAC-LC.

Dimitri
Dimitri
16 april 2022 - 11:33 11:33

10D zit vlak naast 11A dat waarschijnlijk met zwaardere vermogens werkt of geeft dat in DAB+ termen geen problemen?

Wilfried
Wilfried
16 april 2022 - 12:39 12:39
Antwoord aan  Dimitri

Dit begrijp ik ook allemaal niet goed. In de komende tijd gaat de overheid een definitief plan uitwerken voor DAB+ voor de lokale omroepen. Maar er moet eerst met de buurlanden onderhandeld worden. De buurlanden gebruiken kanaal 10 niet, wat is dan het probleem? Kan iemand hier op antwoorden?

Dimitri
Dimitri
16 april 2022 - 21:27 21:27
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Best ook dat Vlaanderen2 verhuisd naar een blok uit kanaal 10. De splitsing 5A/5D kan best handig zijn hier in de regio waar Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen aan elkaar grenzen.

Ronny
Ronny
16 april 2022 - 21:32 21:32
Antwoord aan  Wilfried

Kanaal 10 is niet het probleem want oorspronkelijk aan Vlaanderen toegewezen. Maar er zijn bijkomende kanalen nodig voor een plan. Dat wordt dus moeilijk want bvb omdat in Lille (FR) kanaal 7D wordt gebruikt laat Frankrijk niet toe dat dit kanaal gebruikt wordt in Zeeland om storing te vermijden.
Ik veronderstel dat Antwerpen agglomeratie en Gent een eigen mux krijgen. Antwerpen zou dan omgeven kunnen worden door St.Niklaas, Aalst, Mechelen en Geel. Dat zijn al 5 blokken. Als de Vlaamse administratie dus vraagt om het blok van een ander land te gebruiken zullen die in ruil ook een blok van Vlaanderen willen gebruiken.

Vermeulen
Vermeulen
14 april 2022 - 16:47 16:47

In Oostduinkerke is de ontvangst 0,0 zoals te verwachten. Zal nog heel veel water naar zee gaan, alvorens dab+ de fm zal vervangen!!! Zender Torhout had op watertoren Oostduinkerke moeten staan naast die van de VRT. Maar ja. Weet niet wie dat beslist….

johan
johan
14 april 2022 - 15:58 15:58

Momenteel op locatie Zwevegem totaal niets van de West-Vlaamse mux te ontvangen. Bij scannen van de DAB+ band verschijnen de namen van de 15 stations, maar totaal geen ontvangst. Eigenaardig dat een zender vanop een afstand van 21 kilometer en een vermogen van 1 Kilowatt niet te ontvangen is. De 1 Kilowatt zender van de mux Oost-Vlaanderen op de euro-silo’s te Oostakker-Gent bevind zich op een afstand van 44 kilometer en geeft hier op hetzelfde toestel een ontvangst van 5 op 5 op de signaalmeter.
Jammer, ik had nochtans graag een prachtig ontvangstrapport ingediend

Ronny Troubleyn
Ronny Troubleyn
14 april 2022 - 16:59 16:59
Antwoord aan  johan

Nochtans het Maselis fabrieksgebouw in Roeselare , waaop de DAB+ antenne staat is toch wel vrij hoog , je zou er inderdaad toch wel een sterker signaal van verwachten

johan
johan
14 april 2022 - 20:51 20:51
Antwoord aan  Ronny Troubleyn

Volgens de info op de site van FmScan zou de zender 10D DAB+ zender te Roeselare slechts met een vermogen van 0,25 Kilowatt zenden.
Dat zou de reden kunnen zijn dat het dekkingsgebied zoveel kleiner is dan de collega’s uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant die met 1 Kilowatt zenden.
Wat meer power gaat misschien de oplossing zijn.

David
David
14 april 2022 - 18:26 18:26
Antwoord aan  johan

Klopt. Zuiden van Kortrijk helemaal niks. Ook niet outdoor. Oost-Vlaanderen komt inderdaad sterker door.
Zoals eerder geschreven hier in de reacties: DAB+ is nog geen volwaardige opvolger voor FM.

jaques
jaques
14 april 2022 - 15:47 15:47

Fantastsich ! Nice work

Ronny Troubleyn
Ronny Troubleyn
14 april 2022 - 14:01 14:01

En blijkbaar heeft men ook Musica FM vervangen door Familyradio,die ook al in de Oost -Vlaamse DAB+ mux te ontvangen is

PVM
PVM
14 april 2022 - 13:42 13:42

Ik hoor ook familyradio, is dit dan de Musica fm vergunning dat ze gebruiken/gewijzigd is?

Johan L
Johan L
14 april 2022 - 16:20 16:20
Antwoord aan  PVM

In Zwevegem in de auto op de autostrade nochtans te ontvangen, mss antenne een beetje anders uitrichten… stel me idd de vraag of dit wel kan dat Familyradio op 2 provinciale muxen zit, er moest een keuze gemaakt worden, men mocht maar aan 1 project deelnemen…

Don`t copy text!
18
0
Deel hier gerust uw gedachtenx