Met de komst van West-Vlaanderen op 10D zijn nu alle vijf de Vlaamse proefmuxen voor lokale radio te beluisteren via DAB+. Net als in Antwerpen kozen de vijftien lokale zenders er voor om zelf gezamenlijk als operator te fungeren.
Op de foto boven zie je het technische team van de vzw op het dak van de antennelocatie in Brugge, toen daar in de loop van de maand maart de antennes werden geïnstalleerd. Alles gebeurde met vrijwilligers, een collectief van techniekers van verschillende deelnemende radio’s.
“We gebruiken onze eigen masten (Roeselare, Torhout, Brugge), de zenders komen uit een tweedehands partij, de mux is open source in eigen beheer (ik heb zelf een IT-bedrijf), de antennes, coax en filters komen van Aircast”, zegt Maarten Veys. “De opbouw deden we met eigen techniekers van verschillende deelnemende stations, de hoogfrequent afregeling, zoals juist instellen van de filters gebeurt opnieuw door Aircast.”





Het oorspronkelijke lijstje van 15 stations – VBRO, VBRO2, IRO, X-Ray FM, Kustradio, Musica FM, STAR FM, Radio Meteor, Gaver Omroep, WRadio, FM Gold, Jess FM, Bingo, Radio Ommeland en Melinda FM – onderging de voorbije weken nog één wijziging. Kustradio stond zijn plekje af aan Westradio, dat een paar weken geleden in Pink! werd gewijzigd. De VRM maakte daar geen probleem van.

“De statuten van onze vzw laten zo’n wijziging toe. Wat niet kon is Pink als zestiende station toevoegen. Bij de opstart van de vzw werd collectief beslist om allen op 72 kbp/s te gaan op de mux, met maximale error protectie. In dat geval blijft er geen 72 kbp/s meer over voor een 16de kanaal, maar nog een restje met veel minder bitrate.”
Op dit moment draait van de drie West-Vlaamse locaties enkel de Brugse zender nog niet op vermogen. Dit wordt eerstdaags opgelost. De levering van de filters – er zijn in Europa maar een paar bedrijven die deze kunnen maken – liet langer op zich wachten, maar er kan in afwachting beroep worden gedaan op geleend materiaal. De klankkwaliteit is iets wat ieder station voor zich moet afstellen.
Deze voormiddag niets meer te ontvangen van de west-Vlaamse DAB+ mux. Signaalsterkte 0, zelfs met op Roeselare gerichte 5 element buitenantenne op hoogte van 10 meter.
Heeft iemand weet van eventuele werkzaamheden aan zendinstallatie?
Nadat ik enkele weken geleden in een ander artikel hier geen al te enthousiaste review kon schrijven over de geluidskwaliteit op de gehele multiplex is het sinds gisterennamiddag toch plots drastisch verbeterd.
Iemand die daar iets meer over kan zeggen?
Op Wohnort.org zag ik dat de West-Vlaamse mux AAC-LC (Low complexity ofwel gewone AAC) gebruikt t.o.v. het doorgaans gebruikte HE-AAC v1 (soms ook wel AAC+ genoemd).
Mijn gok is dat er gisteren geswitcht werd naar HE-AAC v1, dat een veel hogere efficiëntie heeft bij lagere bitrates.
Voor zover ik ervan op de hoogte ben is AAC-LC alleen beter bij hoge bitrates. Onder de 100 kbps (of zelfs 120 kbps) begin je er beter niet aan. Dan zat West-Vlaanderen met zijn 72 kbps daar natuurlijk een stuk onder en is dit een foute keuze. Ook de nationale zenders houden het met 96 kbps altijd bij HE-AAC v1.
Volgens Wohnort gebruikt verder enkel Limburg (dat ruimte heeft om zijn stations 104 kbps te geven) AAC-LC.
10D zit vlak naast 11A dat waarschijnlijk met zwaardere vermogens werkt of geeft dat in DAB+ termen geen problemen?
Alleen als de filters van de ene of de andere niet zouden deugen kan dat voor problemen zorgen.
Dit begrijp ik ook allemaal niet goed. In de komende tijd gaat de overheid een definitief plan uitwerken voor DAB+ voor de lokale omroepen. Maar er moet eerst met de buurlanden onderhandeld worden. De buurlanden gebruiken kanaal 10 niet, wat is dan het probleem? Kan iemand hier op antwoorden?
Kanaal 10 is maar een deel van dat toekomstige frequentieplan. Er zijn daarnaast nog een resem restfrequenties die binnen Vlaanderen enkel lokaal zullen kunnen gebruikt worden en die ook niet aan onze landsgrenzen met Duitsland, Nederland en Frankrijk zullen kunnen ingezet worden. In de praktijk is dat gewoon een onderling koehandeltje. Vlaanderen kan de buitenlandse inzetbaarheid van kanaal 10 gebruiken als pasmunt. Wallonië deed dat internationale rondje al vier jaar geleden en toen gingen die procedures nog vlot (eerst komt, eerst maalt). Intussen neemt DAB+ overal een hoge vlucht en verlopen die procedures internationaal al veel moeilijker en trager. We waarschuwden daar trouwens al jaren voor, want we zagen dit van ver aankomen.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen: we hebben toch genoeg aan kanaal 10, want met die vier blokken kun je in Vlaanderen gemakkelijk 15 regionale muxen inplanten. Maar zo werkt dat niet. Als je de beschikbare frequenties maximaal en efficiënt wilt inzetten, wat toch wenselijk is voor iedereen, dan moet je ook alle restfrequenties kennen en wettelijk kunnen inzetten. De kans is reëel, zelfs wenselijk, dat uiteindelijk minstens één van die blokken in kanaal 10 wordt gereserveerd voor een derde landelijke laag. In dit geval heb je de restfrequenties al zeker nodig voor de lokale muxen.
Best ook dat Vlaanderen2 verhuisd naar een blok uit kanaal 10. De splitsing 5A/5D kan best handig zijn hier in de regio waar Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen aan elkaar grenzen.
Kanaal 10 is niet het probleem want oorspronkelijk aan Vlaanderen toegewezen. Maar er zijn bijkomende kanalen nodig voor een plan. Dat wordt dus moeilijk want bvb omdat in Lille (FR) kanaal 7D wordt gebruikt laat Frankrijk niet toe dat dit kanaal gebruikt wordt in Zeeland om storing te vermijden.
Ik veronderstel dat Antwerpen agglomeratie en Gent een eigen mux krijgen. Antwerpen zou dan omgeven kunnen worden door St.Niklaas, Aalst, Mechelen en Geel. Dat zijn al 5 blokken. Als de Vlaamse administratie dus vraagt om het blok van een ander land te gebruiken zullen die in ruil ook een blok van Vlaanderen willen gebruiken.
In Oostduinkerke is de ontvangst 0,0 zoals te verwachten. Zal nog heel veel water naar zee gaan, alvorens dab+ de fm zal vervangen!!! Zender Torhout had op watertoren Oostduinkerke moeten staan naast die van de VRT. Maar ja. Weet niet wie dat beslist….
Momenteel op locatie Zwevegem totaal niets van de West-Vlaamse mux te ontvangen. Bij scannen van de DAB+ band verschijnen de namen van de 15 stations, maar totaal geen ontvangst. Eigenaardig dat een zender vanop een afstand van 21 kilometer en een vermogen van 1 Kilowatt niet te ontvangen is. De 1 Kilowatt zender van de mux Oost-Vlaanderen op de euro-silo’s te Oostakker-Gent bevind zich op een afstand van 44 kilometer en geeft hier op hetzelfde toestel een ontvangst van 5 op 5 op de signaalmeter.
Jammer, ik had nochtans graag een prachtig ontvangstrapport ingediend
Nochtans het Maselis fabrieksgebouw in Roeselare , waaop de DAB+ antenne staat is toch wel vrij hoog , je zou er inderdaad toch wel een sterker signaal van verwachten
Volgens de info op de site van FmScan zou de zender 10D DAB+ zender te Roeselare slechts met een vermogen van 0,25 Kilowatt zenden.
Dat zou de reden kunnen zijn dat het dekkingsgebied zoveel kleiner is dan de collega’s uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant die met 1 Kilowatt zenden.
Wat meer power gaat misschien de oplossing zijn.
Klopt. Zuiden van Kortrijk helemaal niks. Ook niet outdoor. Oost-Vlaanderen komt inderdaad sterker door.
Zoals eerder geschreven hier in de reacties: DAB+ is nog geen volwaardige opvolger voor FM.
Fantastsich ! Nice work
En blijkbaar heeft men ook Musica FM vervangen door Familyradio,die ook al in de Oost -Vlaamse DAB+ mux te ontvangen is
Ik hoor ook familyradio, is dit dan de Musica fm vergunning dat ze gebruiken/gewijzigd is?
In Zwevegem in de auto op de autostrade nochtans te ontvangen, mss antenne een beetje anders uitrichten… stel me idd de vraag of dit wel kan dat Familyradio op 2 provinciale muxen zit, er moest een keuze gemaakt worden, men mocht maar aan 1 project deelnemen…
Het gaat hier niet om Family Radio, maar om Family Radio West-Vlaanderen, de nieuwe naam van Musica FM. De West-Vlaamse stream is niet dezelfde als die in Oost-Vlaanderen. Kan dus perfect, zoals we intussen weten.