RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: waarom dit weer een verhaal is van ‘net wel, net niet’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bracht vanochtend een bezoekje aan Radio Rand in Dilbeek om officieel wereldkundig te maken dat 59 lokale radio’s vanaf nu kunnen experimenteren met DAB+.

Voor de trouwe lezer van RadioVisie is dat uiteraard geen echt nieuws meer, want wij brachten in december al het min of meer definitieve lijstje van de – op dat moment nog 63 – lokale radio’s die zich engageerden voor een van de vijf ingediende proefprojecten, eentje per Vlaamse provincie. Uiteindelijk zijn er nog vier weggevallen. In Oost-Vlaanderen haakten Radio Land van Waas, Goldies+ en Radio 77 in extremis zelf af, terwijl in Antwerpen Radio Totaal geen toestemming meer kreeg om deel te nemen, omdat hun erkenning (op FM) onlangs door de VRM werd ingetrokken.

Het goede nieuws is alvast dat de uitrol van de vijf lokale proefmuxen vrij vlot gebeurt. De Limburgse mux, met voorlopig tien van de elf radiostations, werd al op 1 februari om middernacht aangezet. Ook de Oost-Vlaamse mux ging zo snel als het mocht in de ether, eerst nog met drie stations (TRL, Plus en Kamiel, het tijdelijke carnavalproduct van Omroep Aalst), maar sinds gisteravond zijn ze daar al met negen. Kwam er bij: Classixx, Club FM, Family Radio, Radio Beverland, RBS Radio en TROS FM.

Voor de vier ontbrekenden zou het enkel nog een administratieve kwestie zijn die eerst moet geregeld worden. Voorts moet de komende weken in Oost-Vlaanderen nog gesleuteld worden aan de geluidskwaliteit van de aangeleverde streams. Veelal wordt nu nog de gewone internetstream gebruikt, maar dat is uiteraard niet de bedoeling.

In beide provincies wordt beroep gedaan op de al bestaande digitale zendinfrastructuur van On Tower Netherlands (Broadcast Partners) voor de VRT, waardoor in feite heel snel kon worden geschakeld, van zodra de vergunningen binnen waren. Je kunt immers relatief gemakkelijk meerdere zenders gebruik laten maken van dezelfde zendantennes.

Op de andere provincies is het nog even wachten, maar er wordt ook daar hard gesleuteld om zo snel mogelijk in de ether te komen. Voor Vlaams-Brabant is 1 maart de streefdatum. Edo Dijkstra van TVV Sound verzekert dat beide zendersites (Brussel en Leuven) en alle acht deelnemende radiostations meteen vanaf dag 1 actief zullen zijn.

In West-Vlaanderen, waar de vijftien deelnemende lokale radio’s zelf de operator vormen, is de ambitie/hoop om op 15 maart in de ether te kunnen gaan. De drie zendinstallaties en antennes worden al in de komende drie weken helemaal van nul opgebouwd, maar de levering van de filters is pas beloofd voor de tweede week van maart. Er zijn in Europa slechts een paar producenten van dergelijke hoogwaardige filters en die hebben gevulde orderboekjes vanwege de explosieve groei van DAB+ in veel landen.

Antwerpen durft zich op vandaag nog niet vastpinnen op een datum, maar alle materiaal is besteld en wordt hopelijk zo snel mogelijk geleverd. Ook hier moeten de filters eerst op maat worden gemaakt en dat zijn dingen die je pas echt kon bestellen als je de technische specificaties van de zendvergunningen kreeg. Ook in Antwerpen vormen de deelnemende radiostations samen zelf de operator, waarbij Wireless Belgium werd aangetrokken als de technische partner. Zij hebben immers in het verleden de drie zendersites al uitgerust die in Antwerpen gaan gebruikt worden.

Niet iedereen is gelukkig

Met 59 lokale radio’s – van de op dit moment 123 bestaande – is het duidelijk dat de sector enthousiast de geboden kans aangrijpt om mee op de digitale kar te springen. Voor deze 59 belooft dit zeker een mooi verhaal te worden. De verschillende muxen garanderen duidelijk een fors beter bereik dan ze elk met hun eigen FM-frequenties momenteel hebben. Veel luisteraars zullen ongetwijfeld blij zijn met een verbeterd zendcomfort van hun favoriete lokale zender, zeker in de auto, naast de aanzienlijke opwaardering van DAB+ in Vlaanderen.

Maar het hadden er in plaats van 59 ook 85 kunnen zijn, mits men deze proeven niet had beperkt tot één mux per provincie, of – à la limite – tot drie zenders van elk 1 kW ERP per provinciale mux. Minister Dalle wijst hiervoor echter naar de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). “Zij bepaalden de krijtlijnen waarbinnen de proeven mogelijk waren”, zo maakt hij zich desgevraagd sterk.

Wellicht klopt dat verhaal maar half. Het huidige kanaal 10, dat al sinds 2006 officieel is toegewezen aan Vlaanderen, bevindt zich juridisch momenteel in een wat grijze zone, maar niets belet om intussen toch al wat proefprojecten toe te laten. Het is inderdaad juist dat, in dit geval, enkel de VRM wettelijk bevoegd is om proefprojecten toe te staan. Zelf kan Dalle op dit moment geen projecten toelaten, bij gebrek aan een officieel (digitaal) frequentieplan voor de lokale sector. Maar zuiver technisch behoudt zijn eigen administratie Media sowieso altijd het laatste woord. De VRM kan in deze niets beslissen zonder groen licht van de administratie. En dus is de vraag: wie besliste om van deze proeven bewust een ‘net wel, net niet’-verhaal te maken?

Technisch was er immers geen enkele reden om de proeven tot één per provincie te beperken. Men had – mits men de moeite had genomen om de interesse vooraf even af te toetsen bij de sector – idealiter ook ergens tussen de 8 en de 10 proefmuxen kunnen landen, wat veel beter bij de wensen van de geïnteresseerden in de sector zou aansluiten. Heeft de VRM dat ooit overwogen, maar werkte de administratie Media tegen? Of heeft de administratie Media dat eventueel geopperd als mogelijkheid, maar zag de VRM dat zelf niet zitten? Of gooiden ze het onderling op een akkoordje om gewoon de druk wat van de ketel te halen en de lokale radio’s “iets” te geven? Wie het weet, mag het zeggen.

Wat er ook van zij: alle specialisten in deze digitale frequentiematerie zeggen dat hier werd gekozen voor de “meest gemakzuchtige oplossing”. De radiostations moesten het per provincie onderling maar ‘uitvechten’. Aan het eind van de rit blijven hierdoor vooral de geïnteresseerde lokale radio’s aan de kust, in de Vlaamse Ardennen en in de Kempen momenteel in de kou. Het is voor hen geen fijn vooruitzicht als de huidige proeven, zoals het er nu naar uitziet, wellicht twee jaar gaan aangehouden blijven.

Er vallen overigens nog veel meer vragen te stellen bij dit lokale DAB+ verhaal, en minister Dalle gaf alvast te kennen dat hij heel erg geïnteresseerd is in onze analyse én dat hij bereid is om die opmerkingen op te nemen met zijn administratie. Dus zullen we – onze baseline ‘geen frequentie, wel een mening’ indachtig – de komende dagen al die pertinente vragen oplijsten en bezorgen aan de minister.  (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen en Limburg zijn gestart

Klokslag middernacht 1 februari ging niet alleen in Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen het lokale Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Limburg is (zo goed als) startensklaar

Het lijkt er op dat Limburg heel snel en als eerste in de ether zal Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 63 lokale radio’s stappen in 5 proefprojecten

In de lente van 2022 zullen – als alles naar wens verloopt – uiteindelijk 63 Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 87 lokale radio’s willen proeven

In Vlaanderen zijn liefst 87 lokale radio's geïnteresseerd om in te stappen in een van Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
2 februari 2022 - 22:48 22:48

Voor lokale zenders die er wel op kunnen en een freqeuntie boven de 102.2 hebben kan dit alleen maar een verademing zijn. Dat je kijkt hier waar de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams- Brabant aan elkaar grenzen hebben zelfs hoogvermogens als een Gent 103.5 20Kw en Schoten 102.9 50Kw geen zendconfort laat staan de lokale een Dendermonde 106.3 zit bijvoorbeeld tussen Asse 106.4 en Mechelen 106.2 met andere woorden 106.3 geraakt net kraakvrij tot aan de provinciegrenzen en dan zou je denken over het water ligt Hamme 105.2 maar er is ook Londerzeel 105.3 en ga zo maar verder.

Jeroen Van Gelder
Jeroen Van Gelder
2 februari 2022 - 16:39 16:39

Het zou me eerlijk lijken indien ze de resterende mux aan de Antwerpse/Limburgse Kempen zouden toewijzen, want daar is het nu wel heel stil. Geen idee of dit bewust zo is omdat men spreekt van De Stille Kempen. Een antenne in Lier / Turnhout / Tessenderlo zou deze regio mooi kunnen bedienen. En ook in die regio zijn er mooie radioprojecten te vinden. Er zijn er daar zelfs nog heel wat die geen lege doos zijn.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx