RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Lokale DAB+ in Vlaanderen: proefprojecten krijgen drie jaar extra

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De vijf op provinciale basis georganiseerde proefprojecten op DAB+ voor lokale radio worden verlengd met drie jaar. Er komt ook een (beperkte) mogelijkheid om gaten in het ontvangstgebied op te vullen met steunzenders. Dat hebben de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vanmiddag tijdens een zoom-meeting laten weten aan de lokale radiosector.

De vijf proefmuxen kregen op 1 februari 2022 een licentie voor één jaar, maar met de belofte dat die na evaluatie zou worden verlengd. Intussen stuurden de deelnemende projecten al twee keer een evaluatieverslag in naar de VRM.

De proefprojecten werden vorig jaar toegelaten na het vrijkomen van het fameuze kanaal 10 en in afwachting van een definitief digitaal frequentieplan voor de lokale radio’s. Volgens minister Dalle zijn die onderhandelingen – zowel met de andere gemeenschappen als met de buurlanden – intussen volop bezig en verlopen ze in een constructieve sfeer. Maar – zoals we zelf de voorbije jaren al meermaals waarschuwden – worden dergelijke internationale coördinaties in de digitale radioband steeds complexer. Al maakt Dalle zich sterk dat hij nog tijdens deze legislatuur zijn lokaal digitaal frequentieplan klaar wil hebben.

Om de deelnemende radiostations intussen meer rechtszekerheid te geven én omdat alle proefprojecten vragende partij waren voor een verlenging, werd nu beslist om die proefmuxen – eentje per provincie – meteen te verlengen voor drie jaar. Die verlenging kan tussentijds wel worden ingetrokken zodra er kan worden overgeschakeld op een definitief frequentieplan.

Daar is de 100 Watt weer

Daarnaast krijgen de proefmuxen de mogelijkheid om zogenaamde ‘gap fillers’ in te zetten, wat eveneens een veelgehoorde vraag was vanuit de sector. De domper op de feestvreugde is dat die maximaal 100 Watt ERP sterk mogen zijn, wat bij een aantal deelnemers voor zure oprispingen zorgde. Het aangepaste voorwaardenkader vind je hier.

De steunzenders zijn bedoeld om de zwakke ontvangst in de tussenliggende gebieden te verbeteren. Zo zou een steunzender bv. in Dendermonde mogelijk zijn, omdat de bestaande zenders van de Oost-Vlaamse proefmux (Gent, Aalst en Sint-Niklaas) vandaag weinig of geen dekking geven in Dendermonde. De (technische) vraag is of een steunzender van 100 Watt voldoende is om – toch minstens in de auto – de ‘gap’ te vullen, kwestie van continu ontvangst te kunnen garanderen tussen Aalst en Sint-Niklaas.

Een voorstel uit de sector om – naar het algemene gebruik in Nederland en andere landen – de ontvangstzone van de proefprojecten eerst keurig af te bakenen en de operatoren binnen dat verzorgingsgebied gewoon de vrije (vermogens)ruimte te geven om zelf voor de nodige veldsterkte te zorgen, viel duidelijk op een koude steen bij de VRM. Die is enkel te vinden voor een aanvulling op de bestaande proeven. Anderzijds is er geen theoretische beperking op het aantal steunzenders en hoeven die steunzenders ook niet noodzakelijk te worden uitgerust met strenge (en dure) filters, wat wel het geval is bij de bestaande 1 kW-zenders. Ook gerichte antennes behoren tot de mogelijkheid. “Elke aanvraag voor een steunzender zal individueel worden bekeken”, aldus de VRM.

Kortom, het was vrij snel duidelijk dat de VRM en de administratie Media het onderling weer eens op een akkoordje hadden gegooid om vooral de schijn op te houden. Het eeuwige verhaal. En bij minister Dalle zag je dat zijn oren begonnen te tuiten bij al die technische uiteenzettingen tijdens de zoom-meeting.

Al begrijpen we aan de andere kant ook wel waarom de VRM en de administratie Media kiezen voor dit schijncadeautje. Er was immers van meet af aan gezegd dat de proeven maximaal een halve provincie zouden mogen dekken. Sommige deelnemers aan de proefprojecten hebben duidelijk de ambitie om die muxen te laten uitgroeien tot projecten met een volledige provinciale dekking. Binnen het lokale speelveld is er meer dan ooit een tweespalt aan de gang tussen de nog echte lokale spelers en de louter commerciële spelers die voluit provinciaal willen gaan. Het is een sluipend monster dat destijds al de lokale radio’s op FM kapotmaakte en dat nu een nieuwe kans ruikt via DAB+. Het is een vrij complexe discussie waar de sector eerst zelf mee in het reine moet komen. Wat nog nooit lukte. Tot zolang zal de overheid echter geen duimbreed toegeven.

Ook voor de belangrijkste achtergebleven gebieden in de lokale proefprojecten – de Kempen en de ganse zuidelijke flank van Oost-Vlaanderen – is er momenteel weinig hoop. Verschillende radiostations uit die regio’s, die initieel graag mee wilden doen aan de proefprojecten, zagen hier van af toen bleek dat de digitale zendgebieden in hun provincie niet of nauwelijks overeen zouden komen met hun bestaande analoge zendgebied. Voor hen wordt het wachten tot er een definitief frequentieplan klaar zal zijn. Al garandeerde Dalle hen wel dat ook de lokale radio’s die momenteel nog niet op DAB+ (kunnen) zitten in de toekomst evenveel rechten zullen hebben als de lokale radio’s die wel al een plekje hebben in de digitale ether.

Exit Radioplayer?

Voorts was nog te horen dat minister Dalle komaf wil maken met de financiële steun aan de lokale radio’s in functie van hun deelname aan Radioplayer. Het draagvlak vanuit de lokale sector is te beperkt en weinig of geen deelnemende lokale radio’s ervaren enig positief effect van hun aanwezigheid op deze portal.

Plus vertelt ook Radioplayer zelf een verwarrend verhaal. De drie grote mediagroepen die dit systeem voor Vlaanderen zelf beheren – DPG Media, VRT en Mediahuis – doen geen enkele inspanning om ‘hun’ player in de markt te zetten en focussen liever maximaal op de apps van hun eigen stations. Dalle gaf trouwens zelf toe dat het ‘stroef communiceren’ is met de mensen van Radioplayer. Zijn conclusie is dat de subsidie die hij de voorbije twee jaar gaf geen efficiënte inzet is van middelen en dus zo snel mogelijk moet worden stopgezet.

Dalle had tot slot nog een wijze raad voor de sector. “Als je als lokale radio’s wil deelnemen aan innovatieve producten, dan zal je moeten leren om duidelijk met één stem te spreken.” Waarmee hij zijdelings duidelijk maakte dat de VRRO, momenteel de enige organisatie die een poging in die richting doet, nog veel boterhammen zal moeten eten om echt als spreekbuis voor de sector te worden gezien.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

24 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
20 januari 2023 - 14:58 14:58

Ik hoop dan ook dat er meer regionale zenders gaan bijkomen in het Waasland..Nu is enkel Radio Beverland de enige..wat mager is voor de streek.

Wilfried
Wilfried
18 januari 2023 - 00:27 00:27

Hoe komt het dat de regionale muxen een beperkt ontvangst gebied hebben, en de Franstalige Brusselse mux in bijna half vlaanderen te ontvangen is?

Wilfried
Wilfried
18 januari 2023 - 00:22 00:22

Het zijn inderdaad maar proeven want de gemeenten die op een provinciegrens liggen hebben slechte of zelfs geen ontvangst van de aangrenzende provincie mux. Is het misschien ook niet mogelijk om kanaal 10 nog beter te benutten? Kan men bijvoorbeeld de mux van west-vlaanderen ook gebruiken in de kempen en omgekeerd voor west-vlaanderen. Idem dito voor Limburg en oost-vlaanderen?

sif
sif
17 januari 2023 - 18:34 18:34

In het aangepaste voorwaardenkader lees ik dat er maximaal 12 deelnemende lokale radio-omroeporganisaties mogen zijn per multiplex. Da’s dus een probleem voor Oost- en West-Vlaanderen???

Ghettoblaster
Ghettoblaster
17 januari 2023 - 18:13 18:13

Ook in Heist Op Den Berg is aan het vermogen gevezen lijkt me.
Voorheen was de ontvangst in Herselt maar zo zo . Nu is het ok . Laten staan zou ik zeggen 😉

Insider
Insider
17 januari 2023 - 21:28 21:28
Antwoord aan  Ghettoblaster

Enkel de antennes werden vervangen, de voorgaande zat een ontwerpfout in. Zelf de VRM had gemeten dat de ontvangst niet goed was in het begin. Vermogen staat wettelijk tot spijt van wie het benijdt. De antenne staat op het hoogste punt van de provincie en dat helpt natuurlijk ook 🙂

Wim
Wim
17 januari 2023 - 16:39 16:39

Ik denk dat je met 100 Watt in Halle bijvoorbeeld dat in een dal ligt, al wonderen kan doen. Alle kleine beetjes helpen. ik doe regelmatig aan Dx ontvangst, ik woon in Grimbergen en haal alle lokale provinciale muxen binnen met een draaibare DAB yagi antenne op een 8 m telescopisch mastje en een antenne preamp.Het is een wonderbaarlijk deel van de hobby als radio amateur. Het is alleen heel spijtig dat mijn DAB VHF band III preamp van een heel goed Duits merk gewoon niet meer te koop is..Ik begrijp dat niet.En dat kan een wereld van verschil maken.Bij een beetje condities haal ik meer dan 150 zenders binnen.En met QIRX software zie je op een landkaart zelf welke zenders je ontvangt.
73 Wim on4cfo

Laatst bewerkt 20 dagen geleden door Wim
jaques
jaques
17 januari 2023 - 14:13 14:13

Heel mooi initiatief, een dikke pluim voor de mensen van het eerste uur die het vele werk verzet hebben om het Dab+ project van de grond te krijgen, ook technisch.
Proficiat

Laatst bewerkt 20 dagen geleden door jaques
Dimitri
Dimitri
16 januari 2023 - 23:24 23:24

Vrije vermogens leken mij ook efficiënter. Want nu bestaat misschien de kans dat er lokaal storingen komen op nationale signalen omdat het met die 100w antennes niet zo nauw hoeft te steken.

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
17 januari 2023 - 13:53 13:53
Antwoord aan  Dimitri

De lokale muxen mogen uitzenden met 1KW erp dacht ik maar of deze grens wordt gerespecteerd lijkt me twijfelachtig als men het bereik ziet van sommige zendersites.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
17 januari 2023 - 14:48 14:48
Antwoord aan  Johnny De Ponny

Ja, op 10 kilometer van de zendmast valt het signaal al weg ! En steunzendertjes van 100 Watt gaan niet veel geven voor mobiele en binnenhuisontvangst.

johan
johan
17 januari 2023 - 15:59 15:59
Antwoord aan  Danny Adriaensen

Die steunzendertjes van 100 Watt gaan waarschijnlijk niet veel uithalen om de zwarte gaten op te vullen waar het bereik van de 1 Kilowatt zenders niet te ontvangen zijn. Om een voorbeeld te geven, hier de locatie Moen-Zwevegem ligt op een afstand van 6 kilometer van de zendlocatie Bellegem vanwaar de muxx 5A Vlaanderen 2 (NRJ, Business AM, Crooze, Joe 80&90, Joe Easy …)met een vermogen van 2,3 Kilowatt en totaal niet te ontvangen binnenshuis met degelijk radiotoestel. Ook de lokale radio’s voor West-Vlaanderen 10D met zendlocatie Roeselare op 27 kilometer afstand zijn hier niet te ontvangen met de 1 Kilowatt zender.
De lokale radio’s voor Oost-Vlaanderen 10C op de Euro-silo’s te Gent op 44 kilometer afstand zijn hier dan wel 100% goed te ontvangen met 5/5 op de signaalmeter met de 1 Kilowatt zender????
Wat meer power gebruiken of in iedere gemeente een steunzender gaat misschien een comfortabele ontvangst geven.

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
17 januari 2023 - 16:54 16:54
Antwoord aan  Danny Adriaensen

how dat is straf. Digital Antwerp ontvang ik in de auto vanaf Zelzate tot in Turnhout (zenderside Antwerpen, Boom en Heist o/d Berg. Lijkt me straf dat dit met legaal vermogen is. De antennes staan wel redelijk hoog maar toch. Als je weet dat bijna geen enkele lokale FM zender het exacte vermogen respecteerd dan zal dat bij DAB+ ook wel zo zijn zeker?

Johan op de Beeck
Johan op de Beeck
17 januari 2023 - 19:07 19:07
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Sorry Rudy maar ik geloof er niks van. Vermogens kunnen ten allen tijde remote aangepast worden. Als er gecontroleerd wordt is dat misschien vlakbij de side geweest maar niet op de side zelf.

Maarten
Maarten
17 januari 2023 - 21:09 21:09
Antwoord aan  Johan op de Beeck

Als jij gelooft dat je zomaar, zonder hardware aanpassingen uw vermogen pakweg kunt verveelvoudigen, heb je niet echt een idee waarover je het hebt.

Stel: vergunning voor 1 kW ERP zender van 250W en antennesysteem met 6 dB winst.
Denk je dat je bij controle gewoon kunt afkomen met een 1000W zender die je remote terugregelt naar 250W?
Om nog over de extra kost van een veel duurdere zender te zwijgen…

als je de FM band leeg maakt en een 100W zender op 60m hoogte zet, ga je versteld staan van het zendbereik

Dimitri
Dimitri
17 januari 2023 - 23:16 23:16
Antwoord aan  Maarten

Dat is juist, bij de start van het laatst nieuwe frequentieplan was Urgent FM bijvoorbeeld tot een heel eind in de provincie Antwerpen te ontvangen.

Insider
Insider
17 januari 2023 - 21:55 21:55
Antwoord aan  Johan op de Beeck

Ik denk dat geen enkel project zenders heeft staan van meer dan 600 watt en de meeste zelfs maar 300 watt zenders. De prijs van een hoog vermogen DAB zender is onbetaalbaar. Vergeet ook niet dat DAB zenders energie inefficient zijn (lees energievreters). Op twee dipolen 600 watt uit de zender geeft ongeveer 1 KW ERP (rekening houdende met de filters en verlies kabels, enz). Mijn punt: men heeft het zendervermogen niet om open te draaien en een significant verschil te maken, en/of het is te kostelijk in elektriciteitsverbruik. De VRM is trouwens komen controleren NADAT alle projecten in de lucht waren en heeft op voorhand ook metingen gedaan. Daarnaast is de zenderoperator verantwoordelijk voor het beheer van de zendinstallaties. Wat hebben zij eraan om het vermogen te verhogen? Het is dus echt larie om te denken dat er te hoge vermogens gebruikt worden. Dat sommige projecten beter te ontvangen zijn dan andere heeft vooral te maken dat sommige hun huiswerk beter hebben gemaakt: locaties beter gekozen hebben op geografische ligging en/of hoogte, of type en plaatsing van de antennes, of de errorcorrectie die ze toepassen.

Laatst bewerkt 19 dagen geleden door Insider
Insider
Insider
17 januari 2023 - 21:33 21:33
Antwoord aan  Johnny De Ponny

Staat allemaal wettelijk. Hoogte doet heel veel en gebruik van de juiste antennes.

Robert
Robert
17 januari 2023 - 17:08 17:08
Antwoord aan  Danny Adriaensen

Klopt… DAB en 100w … Twee keer niets. Het is gewoon fysica… VHF en 100w dat is wel al iets

Maarten
Maarten
17 januari 2023 - 22:43 22:43
Antwoord aan  Robert

DAB is in de band 174-230 MHz
VHF is alles tussen 30 en 300 MHz
DAB is dus VHF

Don`t copy text!
24
0
Deel hier gerust uw gedachtenx