RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen en Limburg zijn gestart

Klokslag middernacht 1 februari ging niet alleen in Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen het lokale DAB+ proefproject van start, meteen via de drie vooropgestelde locaties: Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Op deze eerste dag bevat de Oost-Vlaamse mux enkel nog Radio TRL, Radio Plus en Radio Kamiel (de tijdelijke carnavalsnaam van Omroep Aalst), maar de andere 10 lokale radiostations worden zo snel mogelijk toegevoegd.

De Oost-Vlaamse proefmux maakt gebruik van blok 10C en is in beheer van On Tower Netherlands, de operator-poot van Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen verzorgt de zendersites en de multiplex. Voor de lokale radio’s zelf zijn David Tourny en Tom Callebaut verantwoordelijk voor de technische “eerstelijnszorg” en namen/nemen Bruno Heyndrickx en Lenny Cant het administratieve luik voor hun rekening.

Het verlossende woord kwam er pas maandagavond. “Technisch ging de uitrol van de zendersites vlotter dan verwacht. Maar maandag dreigde de wind toch nog even spelbreker te worden om de Gentse installatie als laatste geïnstalleerd te krijgen. We zijn gelukkig net niet weggewaaid”, vertelt David Tourny.

En dus is op de valreep niet alleen Limburg, dat ook om middernacht van start ging, maar ook Oost-Vlaanderen meteen op 1 februari, de vroegst mogelijke datum, in de lucht met de proefmux. In Gent wordt gebruik gemaakt van de site van Euro-Silo in de J.F. Kennedylaan (foto boven). In Aalst draait de mux via de Telenet-mast in Erembodegem en in Sint-Niklaas mag de antenne de mast delen van Astrid in de Kazernestraat. Op elk van de drie sites wordt uitgezonden met 1.000 Watt ERP.

Dat er voorlopig nog maar drie radiostations op de mux zetten heeft te maken met het aanleveren van het signaal. “Van Radio TRL, mijn eigen station, Radio Plus en Radio Kamiel zijn we zeker dat het signaal technisch helemaal juist zit”, aldus Tourny. “Tom en ik gaan nu zo snel mogelijk de andere radiostations bezoeken om alles uit te leggen en het signaal klaar te maken om op de mux te gaan. Dat toevoegen zal dus de komende tijd in schijfjes gebeuren.”

Het zal voor Oost-Vlaanderen uiteindelijk om 13 stations gaan, dus geen 16 zoals eerst op de aanvraag stond. Naast Radio Plus en Radio TRL gaat het om TROS FM, Radio Rivierenland, Radio Ninove, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx en Radio Omroep Aalst. De afhakers van het laatste moment zijn Goldies+, Radio Land van Waas en Radio 77.

Ook Limburg ging on-air

Eveneens om middernacht werd de Limburgse mux via blok 10D geactiveerd, met drie zenders (Overpelt, Genk en Sint-Truiden) van elk 1.000 Watt ERP. Momenteel zijn 10 van de 11 stations al digitaal te beluisteren. Enkel VRD ontbreekt nog. “Hier en daar is nog wat finetuning nodig, maar voor de rest werkt alles prima”, laat Kenny Heernaert van operator Aircast ons weten.

𝙉𝙞𝙚𝙪𝙬𝙨 | 𝘼𝙞𝙧𝙘𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙧𝙚𝙣𝙜𝙩 𝘿𝘼𝘽+ 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙡𝙤𝙠𝙖𝙡𝙚 𝙤𝙢𝙧𝙤𝙚𝙥𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙇𝙞𝙢𝙗𝙪𝙧𝙜!Vanaf vandaag brengt Aircast DAB+ voor de lokale omroepen…

Posted by Aircast Media Solutions on Tuesday, February 1, 2022

𝐄𝐞𝐧 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐩𝐚𝐚𝐥! 𝐕𝐚𝐧𝐚𝐟 𝐯𝐚𝐧𝐝𝐚𝐚𝐠 𝐃𝐀𝐁+ 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐞 𝐨𝐦𝐫𝐨𝐞𝐩𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐎𝐨𝐬𝐭-𝐕𝐥𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧! Broadcast Partners verzorgt de…

Posted by Broadcast Partners on Monday, January 31, 2022

Vannacht om middernacht gaat Radio TRL als een van de eerste op DAB+ voor Oost-Vlaanderen ! En tevens als 1e voor…

Posted by Radio TRL on Monday, January 31, 2022

Gent, St.-Niklaas, Aalst…We zijn er !!

Posted by Radio Plus Gent on Monday, January 31, 2022


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

28 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Firmin
Firmin
7 februari 2022 - 16:55 16:55

In centrum Aalst kon ik alle Oost-Vlaamse zenders goed ontvangen. Is toch zeker een verbetering wat zendconfort betreft! Zeer jammer voor de Vlaamse Ardennen. Totaal niks daar! Dus begrijpelijk dat ze niet meedoen! Dat moet echt beter daar…
Vlaams Brabant is zoals steeds een mager beestje. Hier in regio Halle is er Victoria, Stadsradio en Rand.(over Bruzz wil ik het niet hebben). Er waren dan ook weinig kandidaten. De meesten kozen dan ook liever voor andere provincies. Maar in het zuiden van Brussel is er nooit een mooie ontvangst geweest. Dankzij Wallonië en Brussel.

HermanB
HermanB
6 februari 2022 - 16:58 16:58

Wel bizar, de zendmast bevindt zich in Erembodegem maar in hartje Erembodegem mag je ontvangst in de auto vergeten. Er is nog serieus wat werk aan de winkel, vermoed ik.

Erik
Erik
4 februari 2022 - 07:37 07:37

Wij wonen aan de grens met Nederlands Limburg (Maastricht), daar zijn de Vlaamse DAB+ zenders moeilijk te ontvangen. Alleen zoveel mogelijk Nederlandse zenders is nog mogelijk. Of ligt dit door het nieuw gebouw (appartement). Wie kan ons raad geven.

Ronny
Ronny
4 februari 2022 - 11:28 11:28
Antwoord aan  Erik

In Lanaken staat een zender voor de VRT en in Millen voor de anderen. Ik zou adviseren om eens aan de andere zijde van het appartement je ontvanger te plaatsen.

Kumulus
Kumulus
3 februari 2022 - 17:34 17:34

Ik heb recent ook lokale zenders van Oost-Vlaanderen ontdekt op DAB+. De ontvangst in de woonkamer is ronduit slecht. De ontvanger daar is uitgerust met een zogenaamde draadantenne. De openbare omroepen en de grote commerciële zenders kan ik echter zeer goed ontvangen. Ik woon nochtans maar 12 km. verwijderd van de zendantenne voor de lokale zenders in Sint-Niklaas.
Met de keukenradio, waarvan de telescopische antenne vlak naast het venster staat, is de ontvangst van de lokale zenders redelijk goed te noemen.

Johan
Johan
3 februari 2022 - 10:28 10:28

Gisteren heb ik mijn DAB+ toestel laten scannen en de radiostations uitgezonden vanop de euro-silo’s te Gent komen hier binnen met volledige schaaluitslag (vijf blokjes van de vijf opgelicht op mijn Albrecht DR 890 CD).Hopelijk gaat de ontvangst van de West-Vlaamse muxen hetzelfde resultaat geven. Locatie hier is Moen (Zwevegem).

David
David
3 februari 2022 - 12:19 12:19
Antwoord aan  Johan

Dat is mooi. Had dat niet verwacht. Zal uiteraard wel aan de kwaliteit van de ontvanger liggen. Vraag me af wat een eenvoudige DAB-wekkerradio gaat doen of een mobiele-nabouw-DAB+ in een auto. De dichtste zendmast zal dan ten opzichte van jouw locatie Roeselare zijn. Jammer dat het niet Kortrijk is geworden. Vrees een beetje voor zuid-West-Vlaanderen.

Johan
Johan
3 februari 2022 - 16:13 16:13
Antwoord aan  David

Hallo David,

Heb vandaag de proef gedaan met een klein portabel toestel Pure One Flow die opgesteld staat in onze badkamer op het gelijkvloers. We hebben overal isolatie en driedubbele beglazing.Geen ideale opstelling dus en toch zeer behoorlijke ontvangst van de Oost-Vlaamse mux met zendlocatie Euro-silo’s te Gent met een afstand in vogelvlucht van 44,5 kilometer. Misschien is er op dit ogenblik goede propagatie en kan het dat er volgende dagen geen of slechte ontvangst is. Ik hou je via dit kanaal op de hoogte.

David
David
4 februari 2022 - 21:33 21:33
Antwoord aan  Johan

Dag Johan

Ik heb het eens geprobeerd vanuit mijn locatie (Spiere, dus niet zoveel verder) en binnenshuis lukte het met draadbare DAB+ radio niet (Merk Sweex). Radiootje is uiteraard wel niet echt de referentie maar heeft wel goede geluidskwaliteit (en ideaal om overal mee te nemen bij klussen of werken in tuin). Er komen hier 103 zenders binnen bij scan: vrt (prima), Vlaanderen 1 (perfect ontvangst zonder errors), Vlaanderen 2 (pak zwakker: dacht nochtans dat dit ook van de mast in Bellegem kwam maar minder vermogen?), Henegouwen (lokale radio), RTBF, Lille1, Lille2. Ik overweeg wel een goede DABradio om op stereo aan te sluiten. Ik volg het de komende dagen ook op. Hoop enorm dat hier West Vlaanderen zal te ontvangen zijn (maar vrees dat het niet realistisch zal zijn in uiterste puntje): er zit mooie variatie in voor onze provincie. Ik denk aan VBRO Evergreen, maar ook JessFM, IRO,… Voor elk wat wils.

Johan
Johan
6 februari 2022 - 18:30 18:30
Antwoord aan  David

Dag David,

Zal waarschijnlijk wel aan de gevoeligheid van het radiotoestel liggen denk ik. Hier op onze locatie zijn met mijn portabel radiotoestel met telescopische antenne binnenshuis volgende muxen zonder haperingen te ontvangen: 12A locatie Kortrijk met 13 Kilowatt, 11A locatie Bellegem met 2,3 Kilowatt, 5A locatie Bellegem met 2,3 Kilowatt, 10C locatie Gent Euro-silos met 1 Kilowatt, 5C locatie Froidmont(Doornik) met 4,7 Kilowatt, 6A locatie Froidmont met 4,7 Kilowatt en 12B Hainaut Quest locatie Mont Saint Aubert met 2 Kilowatt. De Franse zenders 7C,7D en 8A komen ook probleemloos binnen.
De ontvangstkwaliteit van mijn vast DAB+ toestel laat ik hier buiten beschouwing aangezien hij aangesloten is op een buitenantenne en kan hier zelfs de Nederlandse stations 9D, 11C en 12C Biervliet alsook BRF1 en BRF2 vanop 6D BXL-BW locatie Financietoren Brussel ontvangen.
Een goeie site om op de hoogte te blijven over FM en DAB+ is FMscan.org
Benieuwd wat de resultaten van de nieuwe muxen voor West-Vlaanderen te Roeselare gaan geven.

Alain
Alain
3 februari 2022 - 04:51 04:51

Heb de DAB+ Limburg kunnen ontvangen in de auto maar het centrum van Zoutleeuw lukt niet eenmaal binnen in Zoutleeuw van het signaal weg Sint-Truiden is hier in vogelvlucht een 6 tal km vanaf.

Knarf
Knarf
2 februari 2022 - 23:06 23:06

Radio Rivierenland ook on air…

hans
hans
2 februari 2022 - 14:36 14:36

Tot nutoe meerdeel van de zenders heel zwak te horen,maar het is nog maar net het begin,alles kan nog verbeteren

Dimitri
Dimitri
1 februari 2022 - 22:28 22:28

Oost-Vlaanderen gaat vooruit het lijstje stations is zopas flink bijgewerkt met Tros Fm, Family, Club, RBS en Clasixx.

Peter
Peter
1 februari 2022 - 20:20 20:20

DAB signaal vanop de Eurosilo’s Gent van TRL, Plus en Kamiel perfect te ontvangen in het centrum van Waregem (+-35km afstand)

Alain
Alain
1 februari 2022 - 17:09 17:09

In Zoutleeuw niets te ontvangen dan DAB+ uit Sint-Truiden heb een scan gedaan op de binnenhuisradio en in de auto ik zit op nog geen 7 km van Sint-Truiden en krijg niets binnen.

Marc
Marc
1 februari 2022 - 15:40 15:40

Ik had de 10c kort na de middag in Oost Vleteren
… Voor mensen met een mobiele opstelling is er … de parking van ex hotel kosmos … Zwarteberg.

Steven
Steven
1 februari 2022 - 12:04 12:04

Zwak signaal hier in Deinze voor vaste radio binnen huis is dit net te doen en te ontvangen maar voor een dab radio koptelefoon in deze regio is dit niks. voor gans Oost-Vlaanderen te bedekken zal er toch iets meer uit de kast mogen komen

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Steven
GLokhoff
GLokhoff
1 februari 2022 - 16:14 16:14
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dit snap ik niet: ik neem aan dat men de foutencorrectie van begin af aan instelt op het aantal geplande stations. Dan zal het toevoegen van stations géén vermindering van bereik betekenen, hoor…

GLokhoff
GLokhoff
2 februari 2022 - 22:27 22:27
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het klopt dat je de foutencorrectie per station kunt instellen, maar dat de invulling van de stations een effect heeft op het bereik lijkt me hoogst twijfelachtig. Immers, het hele multiplex signaal wordt uitgezonden, ook de resterende, niet gebruikte capaciteit. Dat daar géén informatie inzit van uit te zenden stations doet er niet toe: de draaggolven daarvoor worden toch gemoduleerd. Als operator van een lokale mux in Nederland weet ik dat je een aanpassing van de indeling van de mux niet te vaak moet doen: sommige ontvangers dienen dan opnieuw te scannen om de gewijzigde informatie in te nemen. Tot dan kunnen ze de stations niet meer weergeven. Dus het zou me echt verbazen als dit nu wel gedaan zou worden voor de mux in Oost-Vlaanderen…

GLokhoff
GLokhoff
4 februari 2022 - 16:36 16:36
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het weer is inmiddels ook veranderd. Dat heeft een flink effect, vooral in de randgebieden. Ik denk dat het daaraan te wijten is. Je moet voor een duidelijk beeld van de dekking het een tijdje aankijken, onder verschillende weersomstandigheden. En als de blaadjes in de lente weer aan de bomen komen is er ook meer demping, dus wordt de ontvangst in bosachtig gebied ook minder. Met ‘condities’ kan het ook zijn dat je signaal wordt weggedrukt door een ander ensemble van soms wel honderden kilometers ver. Zoals bij bijna alle digitale radiosystemen is het probleem bij DAB dan dat je helemaal géén ontvangst meer hebt, terwijl je bij FM nog wel het programma kunt volgen.

HermanB
HermanB
1 februari 2022 - 08:42 08:42

Voorlopig maar 3 stations aanwezig op de MUX: Radio Plus, Radio TRL en Radio Kamiel

Radio Kamiel
Radio Kamiel
1 februari 2022 - 01:25 01:25

Ook Radio Omroep Aalst (momenteel in carnavalsmodus met “Radio Kamiel” is gestart als zender in de mux).

Don`t copy text!
28
0
Deel hier gerust uw gedachtenx