RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen en Limburg zijn gestart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Klokslag middernacht 1 februari ging niet alleen in Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen het lokale DAB+ proefproject van start, meteen via de drie vooropgestelde locaties: Gent, Aalst en Sint-Niklaas. Op deze eerste dag bevat de Oost-Vlaamse mux enkel nog Radio TRL, Radio Plus en Radio Kamiel (de tijdelijke carnavalsnaam van Omroep Aalst), maar de andere 10 lokale radiostations worden zo snel mogelijk toegevoegd.

De Oost-Vlaamse proefmux maakt gebruik van blok 10C en is in beheer van On Tower Netherlands, de operator-poot van Broadcast Partners. Het bedrijf uit Terneuzen verzorgt de zendersites en de multiplex. Voor de lokale radio’s zelf zijn David Tourny en Tom Callebaut verantwoordelijk voor de technische “eerstelijnszorg” en namen/nemen Bruno Heyndrickx en Lenny Cant het administratieve luik voor hun rekening.

Het verlossende woord kwam er pas maandagavond. “Technisch ging de uitrol van de zendersites vlotter dan verwacht. Maar maandag dreigde de wind toch nog even spelbreker te worden om de Gentse installatie als laatste geïnstalleerd te krijgen. We zijn gelukkig net niet weggewaaid”, vertelt David Tourny.

En dus is op de valreep niet alleen Limburg, dat ook om middernacht van start ging, maar ook Oost-Vlaanderen meteen op 1 februari, de vroegst mogelijke datum, in de lucht met de proefmux. In Gent wordt gebruik gemaakt van de site van Euro-Silo in de J.F. Kennedylaan (foto boven). In Aalst draait de mux via de Telenet-mast in Erembodegem en in Sint-Niklaas mag de antenne de mast delen van Astrid in de Kazernestraat. Op elk van de drie sites wordt uitgezonden met 1.000 Watt ERP.

Dat er voorlopig nog maar drie radiostations op de mux zetten heeft te maken met het aanleveren van het signaal. “Van Radio TRL, mijn eigen station, Radio Plus en Radio Kamiel zijn we zeker dat het signaal technisch helemaal juist zit”, aldus Tourny. “Tom en ik gaan nu zo snel mogelijk de andere radiostations bezoeken om alles uit te leggen en het signaal klaar te maken om op de mux te gaan. Dat toevoegen zal dus de komende tijd in schijfjes gebeuren.”

Het zal voor Oost-Vlaanderen uiteindelijk om 13 stations gaan, dus geen 16 zoals eerst op de aanvraag stond. Naast Radio Plus en Radio TRL gaat het om TROS FM, Radio Rivierenland, Radio Ninove, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx en Radio Omroep Aalst. De afhakers van het laatste moment zijn Goldies+, Radio Land van Waas en Radio 77.

Ook Limburg ging on-air

Eveneens om middernacht werd de Limburgse mux via blok 10D geactiveerd, met drie zenders (Overpelt, Genk en Sint-Truiden) van elk 1.000 Watt ERP. Momenteel zijn 10 van de 11 stations al digitaal te beluisteren. Enkel VRD ontbreekt nog. “Hier en daar is nog wat finetuning nodig, maar voor de rest werkt alles prima”, laat Kenny Heernaert van operator Aircast ons weten.

𝙉𝙞𝙚𝙪𝙬𝙨 | 𝘼𝙞𝙧𝙘𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙧𝙚𝙣𝙜𝙩 𝘿𝘼𝘽+ 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙡𝙤𝙠𝙖𝙡𝙚 𝙤𝙢𝙧𝙤𝙚𝙥𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙇𝙞𝙢𝙗𝙪𝙧𝙜!Vanaf vandaag brengt Aircast DAB+ voor de lokale omroepen…

Posted by Aircast Media Solutions on Tuesday, February 1, 2022

𝐄𝐞𝐧 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐩𝐚𝐚𝐥! 𝐕𝐚𝐧𝐚𝐟 𝐯𝐚𝐧𝐝𝐚𝐚𝐠 𝐃𝐀𝐁+ 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐞 𝐨𝐦𝐫𝐨𝐞𝐩𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐎𝐨𝐬𝐭-𝐕𝐥𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧! Broadcast Partners verzorgt de…

Posted by Broadcast Partners on Monday, January 31, 2022

Vannacht om middernacht gaat Radio TRL als een van de eerste op DAB+ voor Oost-Vlaanderen ! En tevens als 1e voor…

Posted by Radio TRL on Monday, January 31, 2022

Gent, St.-Niklaas, Aalst…We zijn er !!

Posted by Radio Plus Gent on Monday, January 31, 2022

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

28 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
8 februari 2022 - 12:16 12:16

In mijn auto is de ontvangst van 10C (zendmast Eurosilo – Gent) vanaf Hansbeke zeer matig, in Bellem slecht en in Aalter bijna onbestaande. De ontvangst op die plaatsen, voor kanalen 5A, 11A en 12A, is perfect. Hopelijk wordt het vermogen van de zender voor 10C (drastisch) verhoogd in de heel nabije toekomst.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Johan
Don`t copy text!
28
0
Deel hier gerust uw gedachtenx