RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: ook Vlaams-Brabant geeft startschot

Nog een leuke uitsmijter voor deze week: in Brussel is vrijdag in de vooravond de eerste zender van de lokale DAB+ voor Vlaams-Brabant in de digitale ether gegaan in blok 10B. Er doen acht lokale radio’s mee. De tweede zender (Leuven) in hetzelfde ensemble volgt woensdag.

Edo Dijkstra van TVV Sound, de operator van de Vlaams-Brabantse mux, gaf gisteren – vrijdag 11 maart – om iets na 17:00 uur het startsein van de zender. Die heeft een ERP van 1 kilowatt. Het gaat om de zendersite van Bruzz die is opgesteld in de omgeving van het UZ Jette, aan de noordwestkant van Brussel.

De eerstvolgende dagen wordt nog wat getest. Het is de bedoeling om nu eerst het bereik te meten van de zender in Brussel en dat te vergelijken met de theoretische dekking. Komende woensdag zal dan ook de zender in Leuven, die al startensklaar staat, worden ingeschakeld. De eerste ontvangstrapporten zijn alvast veelbelovend, met zelfs prima binnenontvangst in Mechelen, Diest en de hele westkant van Vlaams-Brabant.

Op dit moment zenden de acht deelnemende stations – Bruzz, Stadsradio Halle, Radio Demerstad, Stadsradio Tienen, Radio Victoria, Radio Moetoen, Radio Rand en Radio Scorpio – elk uit met 96 kbp/s, maar er zouden ook nog testen volgen met elk 128 kbp/s.

Vlaams-Brabant is na Oost-Vlaanderen en Limburg de derde Vlaamse provincie met een lokale DAB+-mux. Overigens vangen we ook in West-Vlaanderen en Antwerpen berichten op dat de start daar voor heel binnenkort is.

In West-Vlaanderen werd de uitrusting van de drie zendersites deze week voltooid, maar wordt nog gewacht op de bestelde filters. De DAB+ draait al via een dummy om de headend te testen. Antwerpen is gestart met het plaatsen van de antennes, maar wacht nog op zenders en filters, die uit Italië moeten komen.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Padre
Padre
20 maart 2022 - 16:02 16:02

Zelf redelijk te ontvangen op E17 St Niklaas / Lokeren

Bart Dewil
Bart Dewil
16 maart 2022 - 15:04 15:04

Ik weet niet waar u dat haalt van die goede binnenontvangst in Diest. Ik woon in Diest; ik kan de muxen van Duitsland; NL, Limburg; Luik en Wallonië ontvangen, maar Vlaams Brabant? Niets, noppes, nada.

Wilfried
Wilfried
17 maart 2022 - 19:08 19:08
Antwoord aan  Bart Dewil

Ik woon op de grens vl brabant-antw meer bepaald in keerbergen. Zelfs nu leuven opgestart is, valt de ontvangst in keerbergen regelmatig weg. De leuvense lokale radio’s op fm komen beter binnen dan de dab+ uit leuven.

Ivan
Ivan
13 maart 2022 - 14:38 14:38

Vorst, Brussel.
Zeer goede ontvangst. Ik zit op amper 5 km van de Norkring toren in Sint-Pieters-Leeuw…

Johan
Johan
12 maart 2022 - 18:49 18:49

Hier op locatie Zwevegem-Moen kan ik de lokale DAB+ zenders voor Vlaams Brabant behoorlijk ontvangen, weliswaar met een kleine buitenantenne.

Wilfried
Wilfried
13 maart 2022 - 07:36 07:36
Antwoord aan  Johan

Grens keerbergen (vb) en heist op den berg (antw). Zeer slecht ontvangst. Dus wachten tot woensdag op de zender leuven.

David
David
13 maart 2022 - 13:59 13:59
Antwoord aan  Johan

Amai. Mooi. We zitten op ongeveer dezelfde locatie (Spiere), maar ik ontvang niks. Dat blijkt uiteraard uit de aard van mijn toestellen. Heb onlangs ook nog de (portable) DAB+radio in Aldi gekocht om mee te nemen buiten maar die geeft geen andere of extra zenders; uiteraard zijn dat geen supertoestellen maar klank is wel goed. Gokken of West-Vlaanderen zal binnenkomen. Volgens kaartje op de website van Gaveromroep niet (maar dat is geen referentie want ook hun FM-signalen zijn in werkelijkheid veel kleiner dan op de kaart).

Ghettoblaster
Ghettoblaster
12 maart 2022 - 13:20 13:20

Luister sinds gisteren naar demerstad . Geen haperend geluid hier in Herselt ,
valt reuze mee als dit de zender van Jette is

Dimitri
Dimitri
11 maart 2022 - 22:31 22:31

Het signaal gaat ook de Oost-Vlaamse grens voorbij. De klank van Victoria kan nog iets zuiverder maar wel leuke muziekmix.

jaques
jaques
11 maart 2022 - 21:42 21:42

Da’s echt fantasisch nieuws hoe zoveel lokale radio’s kunnen samenwerken. Wat een verschil met pakweg 25 jaar geleden waar de toenmalige lokalen elkaar het zonlicht niet wilden gunnen.

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx