RadioVisie

  • .
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Limburg is (zo goed als) startensklaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lijkt er op dat Limburg heel snel en als eerste in de ether zal komen met zijn DAB+ proefproject. Er werden de afgelopen dagen al enkele kortstondige testen geregistreerd en operator Aircast bevestigt dat die van bij hen kwamen.

Herman Wijnants, een fervent DX’er van DAB+, meldde ons dat hij via zijn software in Tremelo de afgelopen dagen onbekende (nachtelijke) testen registreerde in het blok 10D. Die software scant dag en nacht de band III, waar DAB+ zich afspeelt.

Nu is Tremelo toevallig een zeer interessant plekje in Vlaanderen in het kader van de vijf lokale DAB+ proefprojecten in kanaal 10, want met een degelijke ontvanger en goede buitenantenne – zie foto boven – zal je daar normaal gezien probleemloos zowel de muxen van Antwerpen, Vlaams-Brabant als Limburg kunnen ontvangen.

Ons vermoeden bij de geregistreerde tests ging dan ook meteen in de richting van een van die lokale proefprojecten. Het blok 10D is immers toegewezen aan Limburg én West-Vlaanderen. Vlaams-Brabant zal werken in blok 10B, Antwerpen in blok 10A en Oost-Vlaanderen in blok 10C. In principe mogen de operatoren vanaf 1 februari in de lucht gaan. Ze kregen intussen allemaal groen licht van de VRM. In Limburg is Sint-Truiden een van de drie geplande locaties en dat is in vogelvlucht niet zo ver van Tremelo.

Dus staken we even ons licht op bij Kenny Heernaert van Aircast, de operator van het Limburgse proefproject, en die bevestigt de testen. “Meer nog, alle 3 de zendlocaties zijn technisch klaar om on-air te gaan. We moeten momenteel nog wat zaken aanpakken bij de omroepen zelf, maar ik verwacht dat deze ook eerstdaags moeten zijn opgelost. Eens die zaken zijn geregeld is het kwestie van één druk op de knop en Genk, Sint-Truiden en Overpelt zijn in de lucht en de Limburgse mux is actief”, aldus Heernaert.

Aan de Limburgse proefmux nemen elf lokale radio’s deel: 10 FM, BOO, FM Goud Plus, GRK, Hasselt 1, Lorali, LRL, Oldie Radio Tienen, Radio Maaskant, Trendy FM (pakket 27) en VRD.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Henri Bosmans
Henri Bosmans
3 februari 2022 - 10:51 10:51

Limburg is on air vanaf 1 februari. Enkel VRD ontbreekt.

Marleen
Marleen
1 februari 2022 - 12:14 12:14

Voorlopig nog geen dab+ ontvangt in Sint Truiden.

Alain
Alain
3 februari 2022 - 22:30 22:30
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Limburg Sint-Truiden komt zelfs niet door in Zoutleeuw centrum ik moet al uit het centrum rijden met de auto voor de zenders te horen en dan zeggen ze dat de zendmast in Sint-Truiden staat. Heel slecht dus.

Jan
Jan
4 februari 2022 - 14:12 14:12
Antwoord aan  Alain

Kan ik enkel bevestigen, ontvangst valt tegen. In Sint-Truiden zelf geen probleem, maar je moet echt niet ver buiten de stad gaan om onderbrekingen te krijgen (en dan nog met de wagen). Met binnentoestel op minder dan 10km van centrum geen ontvangst. Ofwel moet er nog geoptimaliseerd worden? Anders had ik er toch echt wat meer van verwacht..

Marleen
Marleen
9 februari 2022 - 17:53 17:53
Antwoord aan  Jan

Hier ook nog steeds geen ontvangst, woon aan Stayen

Eddy
Eddy
28 januari 2022 - 17:28 17:28

eindelijk mijn favoriete zender op dab Plus; Hopelijk gaat het testproject lang blijven en wordt het in de toekomst een project voor altijd voor fm goud

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx