RadioVisie

 • .
  .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: een denkoefening

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vroeg vorige week enkele maanden bedenktijd om na te gaan hoe je het kanaal 10 het best zou kunnen inzetten voor regionale DAB+ in Vlaanderen. Misschien hoeft het allemaal zelfs zo lang niet te duren. We maakten zelf al een – geheel vrijblijvende – denkoefening, rekening houdend met hoe dat elders in Europa werd/wordt aangepakt. Kwestie van het debat een beetje open te trekken.

Eerst zetten we de belangrijkste uitgangspunten bij deze denkpiste even op een rijtje.

De keuze voor 13 regionale muxen plus een Brusselse stadsmux ligt in het verlengde van het Waalse plan (daar heb je 12 muxen in een qua oppervlakte kleinere regio). Elke mux heeft een potentieel bereik van 400.000 tot 500.000 inwoners. De keuze is mede ingegeven door het feit dat er momenteel maar vier muxen beschikbaar zijn (10A, 10B, 10C en 10D), die je wel elk meermaals kunt inzetten in Vlaanderen. Maar met slechts vier muxen ter beschikking is het niet wenselijk om de vooropgestelde regio’s nog meer op te splitsen.

Het belangrijke voordeel aan DAB+ is dat je de vooropgestelde zendgebieden vrij goed kunt afbakenen dankzij het inzetten van meerdere zendpunten. Voor een goede dekking voorzie je per mux gemiddeld best een drietal zendpunten in een SFN (single frequency network). Die zendpunten hoef je – voor wat kanaal 10 betreft – niet per se vast te leggen in een frequentieplan. Het volstaat dat je de zendgebieden afbakent. Binnen dat zendgebied mag de operator zijn zendpunten kiezen om de dekking te optimaliseren. Ook in Wallonië zijn per mux meestal drie zendpunten voorzien. In vlakke regio’s zou je het eventueel met twee zendpunten kunnen redden.

De bestaande lokale radio’s in Vlaanderen beschikken op FM samen over zo’n 200 zendpunten. Voor deze regionale DAB+-oefening heb je er een 40-tal nodig. Economisch en strategisch kies je per mux dus bij voorkeur de geschikte zendpunten waarover de lokale radio’s al zelf beschikken, zodat de exploitatie beheersbaar blijft.

Mits de juiste technische keuzes kun je de toegangsprijs per regiomux beperken tot 250 à 300 euro per maand, wat dus behoorlijk laagdrempelig is. In onder meer Nederland en Groot-Brittannië, maar ook in andere landen, is op vlak van laagdrempelige toegang al heel wat knowhow aanwezig.

Aan 64 kbp/s kun je tot 18 producten per mux toelaten. 96 kbp/s, zoals de meeste stations bij Norkring, is op zich nergens voor nodig, al moet je de stations eventueel wel vrij de keuze laten om zelf hun kwaliteit te kiezen, van 48 tot 96 kbp/s, waarbij dan uiteraard ook de prijzen in verhouding staan. Aan 64 kbp/s heb je voor heel Vlaanderen tot 252 plaatsen beschikbaar (18 maal 14 muxen). Ter info: in Wallonië valt er zelfs niet te kiezen, daar is het allemaal standaard 64 kbp/s op de regiomuxen.

Naar het Britse voorbeeld kun je per regiomux bv. minimaal één of twee plaatsen verplicht reserveren voor authentieke community-radio’s en/of studentenradio’s (i.c. stations die geen of slechts heel zijdelings beroep doen op commerciële reclame). Dat community-station geniet dan automatisch een gunsttarief (bv. 70% van de standaardprijs), maar moet zich dan uiteraard aan de niet-commerciële voorwaarden blijven houden.

In deze denkoefening zal je merken dat stations uit Oostende, Aalst, Leuven en Hasselt telkens kunnen kiezen uit twee muxen waaraan ze kunnen deelnemen. Maar je kunt uiteraard ook overwegen om elke lokale radio vrij te laten deelnemen aan maximaal twee muxen. Op zich is dat een politieke keuze.

De denkoefening

 • Mux 1 – West-Vlaanderen west (10A)

Wellicht de meest landelijke van alle muxen. Belangrijkste centra zijn Ieper, Poperinge en de volledige westkust, Oostende inbegrepen.

 • Mux 2 – West-Vlaanderen noord (10C)

Met uiteraard Brugge als grootste centrum, maar ook Oostende. Stations uit Oostende kunnen dus kiezen voor de westelijke of de noordelijke mux. Die dubbele keuzemogelijkheid komt ook in andere regio’s terug. Torhout zit volgens deze oefening eveneens in de noordelijke mux.

 • Mux 3 – West-Vlaanderen zuid-oost (10D)

Dit staat voor de (economisch sterke) regio Kortrijk, Menen, Roeselare, Harelbeke en Waregem.

 • Mux 4 – Oost-Vlaanderen noordwest (10B)

De volledige regio Gent, Zelzate, Aalter en het Meetjesland

 • Mux 5 – Oost-Vlaanderen zuid (10A)

De Vlaamse Ardennen in de ruimste zin met onder meer Oudenaarde, Ronse, Brakel, Zottegem, Geraardsbergen, Ninove, maar ook Aalst

 • Mux 6 – Oost-Vlaanderen noordoost (10D)

Het volledige Waasland, met centra als Sint-Niklaas en Beveren, inbegrepen de regio Lokeren-Zele-Dendermonde en Bornem-Puurs (Klein-Brabant).

 • Mux 7 – Vlaams-Brabant west (10C)

Het Pajottenland, met Halle, Dilbeek en Asse als belangrijkste centra én de Denderregio. Stations uit Aalst en Ninove kunnen dan kiezen voor mux 5 of mux 7.

 • Mux 8 – Antwerpen stadsregio (10B)

Deze mux dekt de volledige stadsregio en een stuk van de ‘parking’, Lier en Boom inbegrepen.

 • Mux 9 – Kanaalregio en Noordrand (10A)

De as Leuven-Mechelen-Willebroek, samen met de Brusselse Noordrand en Oostrand (Vilvoorde-Zaventem). Brussel valt op het plan in de cirkel, maar het is niet de bedoeling voor mux 9 een zendpunt te voorzien in de hoofdstad (zie mux 14).

 • Mux 10 – De Kempen (10C)

De naam, in de meest ruime betekenis, spreekt als geheel voor zich

 • Mux 11 – Zuiderkempen/Oost-Brabant (10D)

Centraal is de as Heist-op-den-Berg, Aarschot en Tienen, maar dekt ook Leuven en Diest. Leuvense radio’s kunnen kiezen om aan te sluiten op mux 9 of 11.

 • Mux 12 – Noord-Limburg (10A)
 • Mux 13 – Zuid-Limburg (10B)

Limburg heeft van de vijf Vlaamse provincies het laagste aantal inwoners, reden waarom we hier enkel opteren voor een noordelijke en een zuidelijke mux, met Hasselt in het overlappend gebied. Stations uit Hasselt kunnen dus kiezen wat voor hen het beste aansluit.

 • Mux 14 – Gewest Brussel (10B)

Een aparte grootstedelijke mux voor het Brusselse Gewest, om conflicten te vermijden met de Brusselse Rand. Brussel kan in deze ook de regio Druivenstreek en Zoniënwoud bedienen.

Opmerking bij deze verdeling: op termijn zou het beter zijn om zeker voor de muxen 5 en 14 een alternatief frequentieblok te voorzien. Er zijn er meerdere beschikbaar in band III, maar die blokken moeten dan eerst een internationale coördinatieprocedure doorlopen. Ook voor de muxen 9 en 11 zijn er alternatieven beschikbaar, maar technisch is dat in deze denkpiste minder noodzakelijk.

Enkele bedenkingen bij het vergunnen van de regiomuxen

Vooreerst dit: bij de landelijke commerciële DAB+ zit de licentie bij de operator (Norkring) en geldt voor de rest de vrije markt. Wie geld heeft koopt een plekje op de mux, een erkenning is niet nodig. Dat was destijds (2008-2009) zo de Vlaamse politieke keuze. In Wallonië hebben de landelijke radio’s wél een erkenning nodig om op DAB+ te mogen.

Voor de lokale radio’s gaan er dus politieke keuzes moeten gemaakt worden. Grosso modo zijn er drie manieren om hier tegenaan te kijken:

1. Je geeft – naar analogie met de nationale DAB+ – de licenties voor de regiomuxen aan lokale operatoren en laat voor de rest de vrije markt spelen. Lokale radio’s hoeven dan geen erkenning. De operatoren moeten zich dan wel houden aan een reeks condities (dingen als ‘first come, first served’, een gegarandeerd plekje voor community-stations, etc.)

2. Je geeft een erkenning aan de lokale stations en die moeten dan aansluitend een operator aanzoeken of er zelf samen een vormen. Dat is het Franse en Waalse systeem. Nadeel: het is niet onwaarschijnlijk dat de stations achteraf moeilijk of niet tot een akkoord komen, ofwel omdat bij sommige deelnemers de verwachtingen totaal verkeerd werden ingeschat of, erger nog, dat ze enkel deelnamen om nadien dwars te kunnen liggen bij de uitrol. In Frankrijk en Wallonië leidt dit in elk geval duidelijk tot vertragingen bij de uitrol. Wat Vlaanderen echter best evenmin doet is én zelf de operatoren aanduiden én ook nog eens bepalen wie er op mag. Dat is de beste manier om het ongeboren kind meteen helemaal te vermoorden. In enkele Duitse deelstaten is dat de voorbije jaren helaas al meermaals aangetoond.

3. Een alternatieve mogelijkheid is het Britse model voor regionale DAB+, waarbij meteen een beauty contest wordt gehouden tussen volledige ‘packages’. In dat geval moeten de spelers (operatoren en stations) zich vooraf associëren en dus een gezamenlijke gooi doen naar een mux. Je kunt hier allerlei condities inbouwen waarbij de stations van een verliezend pakket aan dezelfde voorwaarden moeten kunnen deelnemen aan de winnende mux, uiteraard voor zover er nog ruimte beschikbaar is.

Nog een slotbedenking

Voor de economische leefbaarheid zou je eventueel ook de netwerkradio’s kunnen toelaten op de regiomuxen, waarbij die dan ook hun reclame kunnen ontkoppelen (wat ze nu bij Norkring niet kunnen). Zo geef je de netwerkradio’s een mogelijk alternatief voor Norkring. Uiteraard moet per mux het aantal plaatsen (de zogenaamde capacity units) voor netwerkradio’s vooraf strikt beperkt worden, zodat het geen verkapte landelijke muxen kunnen worden. Het toelaten van de netwerkradio’s kan echter zowel voor de lokale radio’s als voor de netwerkradio’s een financieel interessante werkwijze zijn en het verhindert dat de netwerkradio’s te zeer afhankelijk worden van de ‘grillen’ van Norkring.

(RDS)

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

29 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
21 februari 2021 - 10:53 10:53

Mooie verhalen hier te mogen lezen. Gelukkig dat er nog mensen zijn die willen luisteren en naar ik lees straks moeten luisteren naar DAB+. Alhoewel als ik het optel dan luister ik reeds ruim 10 jaar via internet naar mijn favoriete radiostations op mijn DAB+ radio!. In de auto? Geen radio want de stations die ik beluister zijn hier niet te ontvangen :-). Excusez moi, in de auto van het bedrijf luister ik wel naar CL21 via FM. Als ik die DAB+ problemen lees dan ga ik terug naar eind jaren 90. De opkomst van de GSM, ik herinner me dat ik, als klant van Orange, was er geen tot zeer zwakke ontvangst binnenshuis, er waren nog te weinig GSM masten. Denk dat het probleem van ontvangst van DAB+ een zelfde probleem is. Maar goed, ik vermoed dat tegen de tijd dat DAB+ iets is dat het al is afgelopen. Sommigen beweren dat nu al.

Walter
Walter
20 februari 2021 - 15:56 15:56

Het DAB+ signaal (met externe DAB+ antenne op mijn dak) hier in Kalmthout, Achterbroek, Essen e.d. blijft huilen met de pet op. Eens in kapellenbos, tussen de bomen, krijg ik een beter ontvangst, eens in kapellen tot in heel Antwerpen, Wilrijk, Hoboken… is het BAB+ ontvangst perfect. Dat ze FM nog maar 10 jaar in de lucht houden.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Walter
PdlB
PdlB
20 februari 2021 - 12:54 12:54

Eerlijk gezegd: ik vind dat ganse DAB+ verhaal veel te ingewikkeld voor gebruik door de gemiddelde burger. Leg deze maar eens uit hoe hij een DAB-station eerst vindt en dan koppelt aan een voorselectie op zijn autoradio. Ik geloof er dan ook niet langer in. Het lijkt me hooguit een tussenstap naar radio-ontvangst langs streaming over het 5G netwerk.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
20 februari 2021 - 14:49 14:49
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Sterker nog, sommige lezers / luisteraars klagen over de ontvangst van DAB+ in de auto.
De ontvangst kwaliteit is afhankelijk van het type ontvanger. Als bijvoorbeeld JOE (via DAB+) plots wegvalt, neemt de FM-zender hier in de omgeving het signaal onhoorbaar over tot de DAB+ zender terug signaal geeft. Hoe simpel kan het zijn?

Walter
Walter
20 februari 2021 - 16:04 16:04
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Joe 80*s of 90’s zitten niet op FM, hoe lost je radio dat dan op?

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
20 februari 2021 - 17:54 17:54
Antwoord aan  Walter

Wel Walter, als er geen FM-alternatief is, dan volgt enkele seconden een pauze. Geen gekraak of ander storend gedoe, gewoon even stilte.

Walter
Walter
20 februari 2021 - 21:28 21:28
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

da t m oet gezel lig l uis teren z ijn.

Bjorn Van Win
Bjorn Van Win
20 februari 2021 - 18:29 18:29
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Ik heb nergens last van uitval van DAB+-zenders. Ik heb blijkbaar het geluk om een erg goeie DAB+-autoradio te hebben. Bij een scan in open ruimte in de buurt van Mechelen ontvang ik zelfs de WDR-mux.(Uiteraard stilstaand)

PdlB
PdlB
27 februari 2021 - 16:10 16:10
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Inderdaad, de ontvangst van het DAB+ signaal is niet volledig gedekt. Wanneer ik van Antwerpen naar Leuven reis met mijn Volkswagen, stel ik vast dat de boordradio overschakelt van DAB+ naar FM in de Craeybeckxtunnel, in de omgeving van Zemst en in de omgeving van Sterrebeek. Ook lokaal in de binnensteden Brussel en Antwerpen stel ik dat (systematisch!) vast bij bepaalde kruispunten of straten. Het DAB+ signaal is blijkbaar niet voldoende stabiel en gegarandeerd bij mobiele ontvangst. Er zijn tal van “schaduwplekken”.

PdlB
PdlB
27 februari 2021 - 15:49 15:49
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Beste Rudy. Ik heb toch wat heimwee naar eenvoudigere tijden. In de Opel Rekord van mijn vader (model 1968) stond een Philips boordradio die slechts drie bedieningselementen had: een draaiknop links voor aan/uit en volume, een draaiknop rechts om een station te selecteren en een keuzeknop LW/MW. Er was een naald die op een lineaire analoge schaal de afstemfrequentie aanduidde. Op MW waren er in hoofdzaak drie interessante posten: RTB links, BRT in het midden midden en de gewestelijke zenders rechts. De Hollandse zenders waren daar tussen en gemakkelijk te vinden. Radio Luxemburg was uiterst rechts. Op LW was er Radio France en BBC. Elk van deze zenders kon ontvangen worden in gans België, en ’s avonds zelfs in gans Europa of minstens tot in het diepe zuiden in Frankrijk. De bediening van die boordradio radio gebeurde met twee vingers zonder visuele afleiding. DAB+ biedt ongetwijfeld meer keuzevrijheid en een betere geluidskwaliteit, maar op vlak van reikwijdte en gebruikersvriendelijkheid is het een zware stap terug. Het is mijn persoonlijke indruk dat radio-ontvangst langs het internet deze beperkingen minder kent. Vriendelijke groet – Paul

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
20 februari 2021 - 14:42 14:42
Antwoord aan  PdlB

Radio luisteren via het 5G netwerk? Laten we elkaar niks wijs maken. Eerst overal in ons land 4G en daarna verder kijken. In bijvoorbeeld de West-Vlaamse stad Veurne is men al lang blij dat er 3G ontvangst is!

Luc Wijntje
Luc Wijntje
17 februari 2021 - 09:47 09:47

Zou men er eerst niet beter voor zorgen voor een degelijke ontvangst/dekking in De Panne?

Jan
Jan
16 februari 2021 - 22:39 22:39

Over dat samenwerken, de manier waarop hebben ze in Nederland los gelaten. In de voorwaarden staat dan je moet samenwerken, maar er staat niet in hoe. Je kan dat op Consensus doen, alle neuzen dezelfde kant op, maar met één dwarsligger bereik je niets en kan je niets doen. De meeste streken waar nu DAB mogelijk is kiezen voor meerderheid van stem en daar waar de stemmen staken (gelijk aantal stemmen) krijgt de voorzitter een stem die bepalend is. Het één en ander aan voorbeelden is bij de NLPO te downloaden, https://www.nlpo.nl/sites/default/files/inline-files/CONCEPT%20Samenwerkingsovereenkomst%20Allotment%20XX%20projectleider_0.docx.
Met de groep kan je dus kiezen of je zenders gaat huren (leasen), kopen en kopen op afbetaling of eventuel zelfbouw. En ook bij welke leverancier, ze zijn daarin volledig vrij, waardoor de kosten zo laag mogelijk kunnen blijven. Ook het vermogen wat men wil maken is vrij, echter je mag 10km buiten je grens niet boven een bepaalde sterkte komen. Daarmee kan je zelf bepalen wat je doet, één zender in het midden, met mindere dekking aan de randen, tot een netwerk met enkele zenders aan de rand, stralend naar het midden. Is misschien wel duurder, maar veel betere dekking.
Kortom, zorg dat je zelf de vrije keuze krijgt om te bepalen wat je wil.

Eddy van Poppel
Eddy van Poppel
16 februari 2021 - 21:46 21:46

Hopelijk doet fm goud en radio LRM daarar ook aan mee uit Limburg komen

PVM
PVM
16 februari 2021 - 20:32 20:32

Het is nu te hopen dat minister Benjamin Dalle, dit artikel leest!

Marc
Marc
16 februari 2021 - 17:35 17:35

De muxen 5a en 5d nu VULLEN met bovenregio radios. De nationale netten kunnen zoveel mogelijk van 5 naar 11A.

Maarten
Maarten
16 februari 2021 - 15:51 15:51

Verdienstelijke poging, maar ik hoop dat het alvast niet bovenstaand plan wordt.
In de praktijk geraken we dan aan 4 landelijke lagen, 12A, 11A, 5A+5D en 10ABCD, wat totaal geen efficiëntie is en waarbij we dan blijven steken op maar 2 echt landelijke SFN’s.

Beter eerst proberen om zoveel mogelijk andere frequenties te coördineren met de buurlanden (en hen dus ook rechten geven op een stukje van kanaal 10 in de buurt van de grenzen) en hierbij ook zoveel mogelijk muxen 5A en 5D te betrekken, zodat er van kanaal 10 nog minstens 2 volledig landelijke lagen overblijven.

Mijn voorstel:
kanaal 5A: muxen 1, 4, 8 en 14
kanaal 5D: muxen 7, 10 en 13
kanaal 10C: muxen 3, 6 en 11
kanaal 10D: muxen 2, 5, 9 en 12

Zo kan je mux 10A geven aan Norkring ter compensatie van 5A/5D
Mux 10B kan je dan uitgeven aan een andere partij om de concurrentie met Norkring eens aan te gaan en de druk van de ketens op de regionale muxen te verminderen.

Indien er vraag naar is, kan je nog een extra laag winnen, maar daarvoor moet je dus met de buurlanden coordinatie starten om muxen 3, 6 en 11 te kunnen aanpassen naar een ander kanaal zodat ook kanaal 10C vrij komt voor landelijke radio.

Een andere mogelijkheid is om de te coördineren ruimte te gebruiken om in de ruime omgeving van de grote steden telkens een 2de regionale mux te kunnen aanbieden.

Maarten
Maarten
16 februari 2021 - 20:36 20:36
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik ga daar gedeeltelijk in mee, maar mij was het hem vooral te doen om zo snel mogelijk ook een extra nationale laag te kunnen vrijgeven.
Met jouw plan zit er dat de eerste 1,5 jaar niet in, met mijn versie is er daar onmiddellijk een mogelijkheid toe en is er meer dan genoeg landelijke capaciteit beschikbaar om de concurrentie eens deftig te laten spelen. Een nieuwe operator kan dan bv. veel goedkoper zijn, maar een mindere dekking garanderen of zo.

Ik heb mijn plannetje nog eens bekeken en met een kleine aanpassing wordt het nog eenvoudiger te implementeren, want amper coördinatie nodig:
kanaal 5A: muxen 3, 6 en 14
kanaal 5D: muxen 7, 10 en 13
kanaal 10C: muxen 1, 4, 8 en 11
kanaal 10D: muxen 2, 5, 9 en 12

Ik deel je pessimisme niet om enkel restfrequenties te vinden langs de taalgrens.
Alle landen willen hun toegewezen frequenties optimaliseren door zoveel mogelijk zinvolle SFN’s te creëren en gaan ook bij Vlaanderen aankloppen om bepaalde frequenties dichter bij de grens te mogen gebruiken.
Duitsland heeft zo met Nederland al eens een ruil gedaan om de eerste bundesmux tot een SFN te maken op 5C.
Met de 4 voorgestelde lokale frequenties kan je ook gedeeltelijk zo’n ruilhandel doen, waardoor je ook in de grensgebieden meer capaciteit kunt vrijmaken.

Dimitri
Dimitri
16 februari 2021 - 17:10 17:10
Antwoord aan  Maarten

Volledig mee eens net als de VRT zouden ook kleinere nationale spelers moeten kunnen kiezen voor een alternatief als Broadcast Partners, net als de alternatieve frequenties een goed idee zijn want ik zou het persoonlijk spijtig vinden moesten Aalst en Willebroek pal op hetzelfde kanaal zitten.

sif
sif
16 februari 2021 - 14:36 14:36

Ik zou de 5A en 5D van Norkring omwisselen met bvb 10A. Een nationale mux op 1 frequentie lijkt me toch aanzienlijk beter dan op 2 verschillende frequenties. De overschakeling van 5A naar 5D verloopt met m’n autoradio alles behalve vlot. Ook voor de regionale muxen is het interessanter om met deze 2 verschillende frequenties te werken. Lijkt me een win-win situatie…

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door sif
Don`t copy text!
29
0
Deel hier gerust uw gedachtenx