RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Dalle belooft tijdelijke vergunningen via kanaal 10

Het lijkt er op dat Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) een versnelling hoger schakelt in het dossier van DAB+ voor de Vlaamse lokale radio’s. Aanleiding is uiteraard de intrekking door de Vlaamse Regulator voor de Media van de licentie van de nv Norking op het intussen beruchte kanaal 10. Uiteraard is het nu de bedoeling van de minister om dat kanaal snel om te vormen naar vier multiplexen voor DAB+ (10A tot en met 10D), zoals trouwens ook de EBU al jaren aanbeveelt.

“Nu die multiplex 10 is vrijgekomen, heb ik mijn administratie de opdracht gegeven te onderzoeken of we deze multiplex kunnen gebruiken voor DAB+, onder welke modaliteiten en voorwaarden, en ook om een stappenplan uit te werken om dat concreet te realiseren”, zo antwoordde Dalle donderdagmiddag tijdens een digitale commissievergadering van het Vlaamse parlement, op een vraag van zijn partijgenote Karin Brouwers.

“Het is natuurlijk moeilijk om nu al vooruit te lopen op de concrete uitwerking, maar ik zou graag meegeven op welke manier ik dat idealiter zie. Op korte termijn wil ik een kader creëren om tijdelijke zendvergunningen toe te staan voor DAB+-uitzendingen door lokale spelers. Het uitwerken van dat kader zal wel nog enkele maanden duren, maar het lijkt me een opportuniteit om te kijken welke interesse er is en hoe dit kan worden georganiseerd.”

“Op langere termijn zou ik een digitaal frequentieplan willen uitwerken voor lokale radio-omroeporganisaties en daaraan gekoppeld bijvoorbeeld een beauty contest organiseren. De aanpassing van het regelgevend kader kan pas van start gaan nadat het nieuw digitaal frequentieplan definitief is. Ik wil wel benadrukken dat indien er tijdelijk zendvergunningen worden toegekend, dit op geen enkele manier kan worden beschouwd als een voorafname op het digitaal frequentieplan, of dat die spelers later zullen worden erkend.”

Dalle benadrukt ook terecht dat de beslissing van de VRM nog kan worden aangevochten bij de Raad van State door Norkring. “Een dergelijke procedure is weliswaar niet opschortend. We moeten er ons bewust van zijn dat bij een eventuele schorsing of vernietiging van de beslissing van de VRM door de Raad van State de licentie opnieuw zal toekomen aan Norkring, waardoor Norkring dat opnieuw in gebruik kan nemen. Bijgevolg zullen de tijdelijke zendvergunningen ook steeds onder voorbehoud van een mogelijke uitspraak van de Raad van State worden toegekend.”

Al bij al hoorden we als goede verstaander goed én slecht nieuws. Het belangrijke voordeel aan de toekomstplannen op korte termijn – de tijdelijke vergunningen – is alvast dat er voor kanaal 10 geen internationale coördinatieprocedures meer moeten worden doorlopen, aangezien dat pakket integraal behoort tot de al in 2006 op Europees niveau voor Vlaanderen gecoördineerde frequenties. Het maakt daarbij niet uit of dat kanaal 10 voor DVB-T(2) of voor DAB+ wordt ingezet.

Echter lijkt het ook steeds duidelijker dat Dalle nog vrijwel nergens staat in het onderzoek naar de andere beschikbare lokale digitale frequenties in band III, waarbij dan wél coördinatieprocedures met de omliggende landen nodig zijn. Voor een echt digitaal frequentieplan voor lokale radio zal je namelijk – naast de vier muxen in kanaal 10 – altijd nog aanvullende frequenties nodig hebben. Die aanvullende frequenties bestaan, voor alle duidelijkheid, maar je kunt ze niet gebruiken zonder de noodzakelijke coördinatie. Het voorspelt weinig goeds dat Dalle daar ook deze keer weer met geen woord over repte. Onze slotsom is dan ook dat Dalle inderdaad een versnelling hoger schakelt, maar wel slechts van nul naar eerste.

Herbekijk hieronder de vraag van volksvertegenwoordiger Karin Brouwers en het antwoord van minister Dalle. Ze zit helemaal vooraan als eerste vraag in de commissievergadering.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
12 februari 2021 - 22:05 22:05

Wil men DAB+ populair maken in Vlaanderen, dan moet men dit zeker doen. Ook zou het een goede keuze zijn voor een aantal lokale radio’s om wat meer luisteraars te krijgen. Hopelijk strooit Norkring nu geen zand in hun ogen.

Johnny de pony
Johnny de pony
12 februari 2021 - 09:43 09:43

Als Norkring de zendinfrastructuur moet beheren voor lokale DAB stations dan gaat dit een onbetaalbare zaak worden voor de meeste radio stations. Ikdenk dat die rekenen in Noorse Kronen in plaats van Euro.

Marc
Marc
12 februari 2021 - 10:46 10:46
Antwoord aan  Johnny de pony

Dan kunnen ze dat in holland beter, hebben ze de zenders in eigen beheer.

Skrt
Skrt
13 februari 2021 - 13:45 13:45
Antwoord aan  Johnny de pony

En waarom denkt u dat? Kent u de prijzen? Weet u ook wat het inhoud om een uitzending in de lucht te krijgen? Heeft u daar rekening mee gehouden in uw antwoord? Locatie, onderhoud, zenders, etc?

Marc
Marc
14 februari 2021 - 13:10 13:10
Antwoord aan  Skrt

In NL kiezen ze vaak voor opstelpunten bij de lokale omroep, of via de lokale wegen een gunstig opstelpunt. Dat is vaak onderhandelen, maar dan heb je wat. In de regio Zwolle is men met twee zenders actief en per omroep heeft men 1000 euro geïnvesteerd. Zitten 9 omroepen, dus 9000 euro. Daarvoor zijn de spullen gekocht en geïnstalleerd. Daarboven komt een bijdrage van 25 euro per omroep per maand voor internet elektriciteit en eventuele huur. De multiplex hebben ze zelf gebouwd. Regio Delft, twee zenders in een SFN, 12 stations, alles in de lease voor 55 euro per maand per station. Regio Gouda, voor 10000 euro alles gekocht, twee zenders in een SFN, inclusief antenne montage. zender 1 500 Watt, zender 2 150 Watt ERP. (daarbovenop de multiplex a 100 euro voor 12 stations, per maand)
Dat zijn de prijzen in NL.
Er is een groep ondernemers onder de naam DAB partners. Alleen die website moeten ze een keer updaten.
Je zou eens een email kunnen sturen naar Jan de Vries jdv@radiowesterwolde.nl

Steven VDP
Steven VDP
12 februari 2021 - 09:08 09:08

Dhr Dalle schrijft: “Het uitwerken van dat kader zal wel nog enkele maanden duren, maar het lijkt me een opportuniteit om te kijken welke interesse er is en hoe dit kan worden georganiseerd.””

Beste Mr Dalle, er is interesse, laat daar geen twijfel over zijn. Er zijn zelfs al enkele lokale radiostations die staan te popelen om te kunnen testen.
Een wettelijk kader maken voor “lokale DAB+ uitzendingen” kan nu toch niet zo moeilijk zijn?

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx