RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Lokale DAB+ in Vlaanderen: blijven dromen!

Opmerkelijk berichtje gisteren van de Vlaamse Regulator voor de Media: die heeft de allereerste aanvraag voor een “tijdelijke zendvergunning voor een DAB+-pilootproject” geweigerd. Omdat er “momenteel nog geen positief gecoördineerde ‘vrije’ TDAB+-frequenties” zijn.

De aanvraag, gedateerd op 1 oktober 2020, kwam van de vzw’s Planet Rock, FM Goud Bree en Culturele Radio Maaskant (LRL), drie organisaties achter bestaande Limburgse lokale radio’s. Door de initiatiefnemers werden als mogelijke frequenties 8A en 12D voorgesteld, met opstelplaatsen in Peer en Lanaken en een uitgestraald vermogen van 800 Watt. Bij de frequentiekeuze werd gekeken naar de quick scan van Aircast en Broadcast Partners, waarover RadioVisie in de zomer van 2020 berichtte.

“Het was een wilde gok hoe de VRM hierop zou reageren”, zegt Michel Vanderfeesten van FM Goud. “Ons dossier was echter goed onderbouwd en geschreven door iemand die in Nederland mee een lokale mux heeft opgezet. Daar was er wel ruimte voor pilootprojecten. In Vlaanderen is dat blijkbaar moeilijk.”

De VRM wist niet goed raad met de aanvraag en legde ze dan maar voor aan het departement Cultuur, Jeugd en Media. Het advies van het departement verwijst naar het oorspronkelijk digitaal frequentieplan van de Vlaamse Gemeenschap voor band III, dus enkel naar de gekende door Geneve 2006 toegewezen frequentieblokken (12A, 11A, 5A, 5D en frequentiekanaal 10). Het departement lijkt in zijn advies ook de voorgestelde frequenties (8A en 12D) naar de prullenmand te verwijzen, maar daar moet je wat doorheen kunnen lezen.

Overigens werden in de hoger vernoemde quick scan de betrokken frequenties vooropgesteld voor Diest (8A) en Hasselt (12D). Vanwege hun ligging tegen de landsgrenzen zal voor Bree en Lanaken een lokale DAB+ op termijn wellicht enkel mogelijk zijn met de inzet van een stukje van kanaal 10. In die zin is het intrekken van de Norkring-licentie, zie ons bericht van gisteren, hoopvoller nieuws.

Uiteindelijk speelde het departement de zaak louter formeel en voorspelbaar: “Frequenties die nog niet voorkomen in het plan van Genève 2006 van de Vlaamse Gemeenschap dienen volgens het akkoord van Genève 2006 te worden goedgekeurd door de buurlanden en dus de coördinatieprocedure positief te doorlopen. Van juni 2006 tot op heden zijn er in band III voor de Vlaamse Gemeenschap geen bijkomende frequenties (t.o.v. deze hierboven opgesomd) met alle buurlanden positief gecoördineerd.

Er lopen onderhandelingen met de buurlanden over wijzigende TDAB+-plannen in band III wat betekent dat eventuele nieuwe frequenties en/of nieuwe implementatievoorwaarden in diverse onderhandelingsfora ter sprake kunnen komen. Op korte termijn zullen echter geen potentieel voorgestelde wijzigingen aan TDAB+-frequentieplannen in Vlaanderen goedgekeurd kunnen worden door al onze buurlanden.

Van lokale DAB+, zelfs een pilootproject, kan dus momenteel helaas nog steeds geen sprake zijn. Al is het intussen wel hoogtijd dat de Vlaamse overheid nu eens klaarheid schept over waar ze wel en niet mee bezig is op vlak van die lokale frequentiecoördinaties in band III. Vooral omdat de ervaring leert dat die internationale coördinaties dikwijls een kwestie zijn van ‘eerst komen, eerst malen’. En Vlaanderen is ten opzichte van zijn buurlanden al lang niet meer de eerste, wél de laatste. (RDS)

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx