RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 87 lokale radio’s willen proeven

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen zijn liefst 87 lokale radio’s geïnteresseerd om in te stappen in een van de proefprojecten voor DAB+. De Vlaamse Regulator voor de Media heeft gisteren de oproep naar geïnteresseerden afgesloten en de intekenaars per provincie opgelijst. West-Vlaanderen telt de meeste geïnteresseerden, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Vijf radio’s stelden zich kandidaat voor twee provincies.

Eerst even de procedure recapituleren: de VRM geeft de mogelijkheid om via het in vier muxen opgedeelde kanaal 10 vijf proefprojecten op te starten voor lokale DAB+, één per provincie. Geïnteresseerden hadden tot 15 oktober om zich op te geven. Nu moeten de geïnteresseerde stations per provincie er tegen 1 december onderling proberen uit te komen hoe ze de proefensembles technisch willen opbouwen. Er kan per provincie maximaal worden getest met één ensemble met twee of drie zenders (maximum 800 tot 1.000 Watt per zender).

Dat betekent echter dat in de praktijk slechts een halve provincie min of meer volwaardig bestreken kan worden. Voor de stations wacht nu een moeilijke oefening, want je moet nu per provincie twee of drie opstelpunten zoeken die én voldoende op elkaar aansluiten én zoveel mogelijk van de deelnemers per provincie tevreden houden. Uiteraard moeten de stations er ook financieel onderling uitgeraken, want alles is op eigen risico. Afhankelijk van het aantal deelnemers per ensemble zal de basisinvestering per station wellicht ergens tussen de 5.000 en 10.000 euro liggen.

Zoals we al eerder schreven was het om problemen roepen om per provincie slechts één project toe te laten en dat wreekt zich nu al in West-Vlaanderen, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Als je daar telkens tot 21 of 24 stations op de mux zou moeten toelaten, dan zak je per station al naar een respectievelijke kwaliteit van 56 of 48 kbp/s en daar gaan veel deelnemers voor bedanken – ook al zou het financieel een stuk interessanter worden, plus valt dat kwaliteitsverschil eventueel nog wel mee mits de inzet van een hoogwaardige codec. In Groot-Brittannië is meer dan 20 stations per mux eerder de norm dan de uitzondering.

Maar zelfs 64 kbp/s (maximum 18 stations) zal voor sommige lokale stations wellicht een ‘no go’ zijn. Kortom, de lijst toont aan dat de Vlaamse administratie Media de zaak – al dan niet bewust – heeft onderschat en dat de roep om twee muxen per provincie de enige logica zelve was, wat technisch trouwens ook perfect haalbaar is met de inzet van de vier beschikbare muxen.

In de onderstaande lijst zul je zeven namen dubbel tegenkomen (10FM, Meteor, MooyZo, Rivierenland, Valencia). Dat is omdat zij zich telkens hebben opgegeven voor twee provincies. Het gaat dan om lokale radio’s die op/over de grenzen van twee provincies opereren. Zij moeten, wellicht afhankelijk van de gekozen opstelpunten van de proefmuxen, later kiezen voor welke provincie ze uiteindelijk gaan opteren.

HET OVERZICHT

Provincie Antwerpen: 21 geïnteresseerden

FG-Xtra, Radio Stad, Radio Kempenland, RGR, Radio Zoe FM, Radio Centraal, Christina, Radio Zuidrand, Stereo FM, Radio Noorderkempen, Radio Opsinjoor, Radio Pallieter, Radio Park FM, Radio Reflex, Radio Rivierenland, Radio Valencia, Radio Mol, Geel FM, Radio Totaal, Wfm en Radio Express.

Provincie Limburg: 15 geïnteresseerden

10FM, Oldie Radio Tienen, Radio BOO, LRL, FM Goud Noordoost-Limburg, FM Goud Maasland, GRK, FM Goud Plus, FM Goud Kempen, Hasselt 1, Radio Valencia, Radio Maaskant, Trendy FM, Radio VRD en Benelux.

Provincie Oost-Vlaanderen: 21 geïnteresseerden

Goldies Radio, Radio 77, Radio Ninove, MooyZo, CityMusic, Radio TRL, Beverland, RBS RADIO, Radio Meteor, Radio Plus, radio M fm, Radio Rivierenland, GOLDIES+, Radio STAR, MIG, SU FM, TROS FM, Radio Land van Waas, Familyradio, Radio Accent en KIX. (nota: vier stations uit West-Vlaanderen staan door een administratieve vergissing ook op de Oost-Vlaamse lijst: Wradio, Villa Bota, STAR FM en X-Ray FM. We hebben ze er voor de duidelijkheid uitgefilterd.)

Provincie Vlaams-Brabant: 12 geïnteresseerden

10FM, MooyZo, RGR2, Radio Scorpio, Radio Demerstad, radio Moetoen, BRUZZ, Victoria, KOMILFOO, Stadsradio Halle, Stadsradio Tienen en Radio Rand.

Provincie West-Vlaanderen: 24 geïnteresseerden

Radio FM Gold, Waregem1, VBRO Evergreen, VBRO Brugse Radio, Bingo, Radio Kompas, Jess FM, Radio Ommeland, Kustradio, Radio Noordzee, I.R.O., VBRO2 Radio Brugs Ommeland, ELISA FM, Gaver Omroep, Melinda, Radio Meteor, radio Oost West, Sea Fun, Wradio, Villa Bota, STAR FM, X-Ray FM, Musica FM en Westradio

ANALYSE

Uiteraard blijft die eerste interessestap geheel vrijblijvend. Het verbindt de lokale radio immers tot niets. De kans is groot dat sommigen uiteindelijk nog zullen afhaken, afhankelijk van wat er bij de onderhandelingen, die nu per provincie zullen opstarten, uit de bus komt. Zoals gezegd zijn vooral de keuze van de opstelpunten en het financiële aspect belangrijk. De tijd is echter kort: op zes weken moet er een technisch dossier op tafel liggen. De verschillende kandidaat-operatoren zijn intussen al enkele weken de zaak aan het aftasten. In Limburg werd zelfs al een voorbereidende vergadering gehouden, Oost-Vlaanderen blaast vandaag verzamelen.

Vraag is echter wat de VRM gaat doen als de radio’s onderling zouden beslissen om zich op te delen en dus zelf beslissen om in sommige provincies twee projecten, los van elkaar maar geografisch wel aaneensluitend, in te dienen? De procedure belet dat niet als zodanig, al bestaat dan de kans dat slechts één van de twee projecten een proeflicentie krijgt. Maar misschien is dat soort conflictsituaties wel nodig om de boel politiek wat te forceren. Op basis van bovenstaande deelnemerslijst is acht proefprojecten theoretisch immers probleemloos uit te tekenen. Waarom daar dan moeilijk over doen?

Onze slotsom is dat minister Dalle in deze materie niet echt goed naar de lokale radio’s heeft geluisterd, of zich in de luren heeft laten leggen door zijn administratie. We legden de voorbije weken al uitgebreid ons oor te luister en daaruit blijkt dat de VRM in dit verhaal heus wel van goede wil getuigt, maar dat zijn eigen administratie Media, die technisch het laatste woord heeft, de zaak ‘niet al te genegen is’.

Maar ook de eeuwig verdeelde Vlaamse lokale radio’s hadden zelf hun huiswerk vooraf wat beter moeten voorbereiden. Zo horen we uit nogal wat hoeken dat sommige radio’s zich pas op het laatste moment inschreven, nadat bleek dat sommige van hun ‘concullega’s’ dat al eerder deden. Het wordt toch echt eens tijd dat de sector zich schaart achter de Belgische wapenspreuk, ‘Eendracht maakt macht’.

Update 19/10: De VRM heeft aan het lijstje voor Vlaams-Brabant ook Radio Rand toegevoegd. De nieuwste lokale zender uit het Pajottenland meldde zich pas gisteren als kandidaat voor de proef-DAB+. Dat brengt het totaal in Vlaanderen dus op 87.

Update 2 19/10: Radio Kempenland laat weten dat het, in tegenstelling tot de initiële lijst van de VRM, enkel interesse heeft voor Antwerpen en dus niet voor Vlaams-Brabant. Oldie Radio Tienen heeft enkel interesse voor Limburg en niet voor Vlaams-Brabant. Het lijstje van Vlaams-Brabant werd in die zin aangepast.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
E.B.
E.B.
18 oktober 2021 - 19:05 19:05

Vreemd dat Zen FM er niet tussen staat en Radio Plus, uit dezelfde stal, wel. Tenzij men alsnog een plaatsje ambieert op de nationale mux. Via de 11A waren ze al eens te horen, toen er nog beperkte dekking was.

Joris
Joris
16 oktober 2021 - 20:27 20:27

Hopelijk komt er een zender in Maaseik te staan. Met een beetje geluk krijg ik die dan ook wel binnen. Verder is 48 kbps wat mij betreft voldoende. Kijk maar naar BRF 1 en BRF 2 op kanaal 6B Luik 2. Die hebben ook maar 48 kbps en de heimatsmelodieën knallen uit mijn boxen.

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
17 oktober 2021 - 09:57 09:57
Antwoord aan  Joris

BRF zit op een belachelijk lage bitrate van 48 kbps omdat ze niet anders kunnen. Ze krijgen in totaal maar 96 kbps en moeten daar hun 2 producten mee verdelen.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Danny Adriaensen
Johan
Johan
13 november 2021 - 21:51 21:51
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Hallo Rudy,

Ik stel me de vraag waarom BRF1 en BRF2 voor gans Wallonië via DAB+ uitgestraald wordt, uitgezonderd voor de Provincie Henegouwen.
Voor Luik is dit 6B, voor Namen en Luxemburg is dit op 6C en voor Waals-Brabant en Brussel is dit 6D. Enkel Henegouwen op 6A geeft de beide BRF stations niet door.
Door mijn geografische ligging Moen(Zwevegem) en een buitenantenne kan ik BRF 1 en 2 ontvangen via de zender Bruxelles-Brabant Wallon 6D vanop de Financietoren te Brussel.
Misschien heeft iemand hier een verklaring voor?

Robert
Robert
14 november 2021 - 20:48 20:48
Antwoord aan  Johan

Omdat in dat regio Duitstalige mensen wonen… Niet alleen rond Eupen tja. Trouwens BRF1 wordt gehoord tot in Koln en tot in Gent via 88.5 FM. What’s the problem?. Ik luister liever naar BRF1 en BRF2 liever dan al die rommel zenders zoals Q80 Q90,Q70,Q60 op DAB…vlaamse DAB is gewoon een jukebox.
BRF is zeer professioneel en informatief en met veel luisteraars in Vlaanderen!

Johan
Johan
16 november 2021 - 18:43 18:43
Antwoord aan  Robert

Volledig akkoord Robert, veel van die jukebox radio’s van dertien in een dozijn verdienen niet om een kostbare plaats te krijgen op DAB+. Ik denk dat de €€€€ die neergeteld worden belangrijker zijn dan de kwaliteit en de verscheidenheid. BRF 1 en BRF 2 zijn inderdaad top maar niet iedereen weet er zelfs het bestaan van. Jammer dat dit kleine stukje Wallonië zoals provincie Henegouwen uit de boot valt. Zouden er in de overige Waalse provincies dan zoveel meer Duitstalige mensen wonen?
Op de FM band kan ik BRF niet ontvangen buiten de dagen dat er uitzonderlijke propagatie is door temperatuur inversie. Op DAB+ kan ik dankzij mijn goede geografische ligging en een prima buitenantenne BRF1 en BRF2 ontvangen via de antennes op de Brusselse Financietoren (6D). De ontvangst is met de hakken over de sloot, maar juist voldoende om geen onderbrekingen te hebben.
Jammer dat veel luisteraars geen antennetje meer buiten willen plaatsen want voor een klein bedrag heb je een uitstekende ontvangst en sta je ervan versteld hoeveel zenders je op DAB+ wel kan ontvangen. Je moet dan wel over een radiotoestel beschikken waar je een externe antenne kan aansluiten en dat is een onderwerp waar de verkopers in elektrawinkels in alle talen over zwijgen.

Dimitri
Dimitri
16 oktober 2021 - 17:06 17:06

Voor Oost-Vlaanderen zijn het bijna allemaal zenders die sich in de oostelijke helft van de provincie bevinden zijnde Denderstreek en Waasland.

jaques
jaques
16 oktober 2021 - 16:41 16:41

mooie rubriek ! 🙂

Marc
Marc
16 oktober 2021 - 16:14 16:14

Drie zenders per provincie als sfn, dat is niet de ganse provincie, en dus niet alle radios uit die provincie.

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx