RadioVisie

  • .
    .

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 63 lokale radio’s stappen in 5 proefprojecten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de lente van 2022 zullen – als alles naar wens verloopt – uiteindelijk 63 Vlaamse lokale radio’s te beluisteren zijn via een van de vijf eerder aangekondigde lokale proefprojecten voor DAB+. Opvallend is dat in elke provincie voor een verschillende technische aanpak wordt gekozen.

In oktober hadden 89 lokale stations (87 plus nog twee laatkomers) hun interesse laten blijken om deel te nemen aan een van de vijf lokale DAB+-proeven via het nog op te splitsen kanaal 10. De kandidaten kregen een zestal weken om per provincie onderling tot een overeenkomst te komen. We brachten eind november al het nieuws dat er een akkoord was in vier van de vijf provincies. Vlaams-Brabant was de laatste, maar intussen zijn alle technische dossiers al even ingediend bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

De proefprojecten, deelnemers en zendlocaties

De vijf ingediende dossiers bevatten volgende stations en voorgenomen zendlocaties:

• Antwerpen (13): Radio FG Xtra, Radio Stad, Radio Park FM, Radio Expres, Radio Centraal, Radio Totaal, Radio Zuidrand, Reflex, Radio Opsinjoor, Radio Christina, Zoe FM, Radio Pallieter en RGR Classic Hits. Zendlocaties: Antwerpen, Boom en Heist-op-den-Berg.

• Limburg (11): 10 FM, BOO, FM Goud Plus, GRK, Hasselt 1, Lorali, LRL, Oldie Radio Tienen, Radio Maaskant, Trendy FM (pakket 27) en VRD. Zendlocaties: Pelt, Genk en Sint-Truiden.

Oost-Vlaanderen (16): Radio Plus, TROS FM, Radio TRL, Radio Rivierenland, Radio Land van Waas, Radio Ninove, Goldies+, City Music, MooyZo, Radio Beverland, RBS Radio, Family Radio, Club FM, Classixx, Radio Omroep Aalst en Radio 77. Zendlocaties: Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

Vlaams-Brabant (8): Bruzz, Stadsradio Halle, Radio Victoria, Radio Rand, Radio Moetoen, Stadsradio Tienen, Radio Demerstad en Radio Scorpio. Zendlocaties: Brussel en Leuven om te beginnen, later eventueel uit te breiden met Scherpenheuvel.

West-Vlaanderen (15): Radio Meteor, Gaver Omroep, FM Gold, WRadio, Radio Ommeland (Oostkamp), Kustradio, Musica FM, Jess FM, Star FM, Melinda FM, Radio Bingo, VBRO, VBRO2, X-Ray FM en I.R.O.. Zendlocaties: Brugge, Torhout en Roeselare.

Elke provincie haar eigen aanpak

Daarnaast is het nuttig om te kijken naar de operatoren met wie in zee wordt gegaan. Zo nemen de Oost-Vlaamse stations On Tower Netherlands (de operator-poot van Broadcast Partners) onder de arm in de vorm van een leasecontract. BP verzorgt, naast het gros van de Nederlandse muxen, in Vlaanderen al het DAB+-netwerk voor de VRT. Meer referenties kun je dus moeilijk wensen.

In Vlaams-Brabant mag TVV Sound Project zorgen voor de apparatuur en de uitrol, te beginnen met Brussel en Leuven. Hier wordt resoluut gekozen voor de aankoop van hoogwaardig, dus ook duurdere apparatuur, waardoor voorlopig met slechts twee locaties (de minimale verplichting voor het proefproject) wordt gestart. De mogelijkheid wordt open gelaten om later nog een derde zendlocatie (Scherpenheuvel) toe te voegen. Opmerkelijk: de financiering wordt verdeeld over slechts zeven van de acht deelnemers. Scorpio komt niet tussen met centen en mag van de andere stations gratis mee op de mux, omdat de Leuvense studentenradio niet als ‘concurrent’ wordt gezien. Toch wel een mooi gebaar van solidariteit met deze oer-vrije radio.

Limburg doet voor de apparatuur en de uitrol beroep op een lease-overeenkomst via Aircast en voor de drie zendlocaties op Broadcast Partners. In Antwerpen kiest men voor eigen zendmasten, maar viel de keuze voor de technische uitrol enigszins verrassend op Wireless België. Verrassend, omdat dit bedrijf in het radiowereldje wel gekend is voor haar wifi-netwerk, maar geen gekende ervaring heeft met DAB+. Bij de keuze van de zendlocaties werd geopteerd voor een maximale dekking op de E19, A12 en E313. De ambitie is dat je deze mux in de auto kunt ontvangen van tegen de Nederlandse grens tot vlak voor Brussel.

Een interessante casus wordt West-Vlaanderen. Geïnspireerd door de Waalse en Franse manier van werken vormden de deelnemende stations onderling samen een vzw, die zelf als operator zal optreden. Ook de uitvoering houden ze grotendeels in eigen handen. Er worden eigen masten ingezet, de zenders komen van een tweedehands partij, de mux is open source in eigen beheer. De antennes, coax en filters komen van Aircast. De opbouw zal gebeuren met een collectief van technici van de verschillende deelnemende stations. De hoogfrequent afregeling, zoals het juist instellen van de filters – extreem belangrijk bij DAB+ – gebeurt opnieuw door Aircast.

Beschouwing

Een werkkaartje met de gekozen zendlocaties (nog niet de heel exacte plaatsen)

Dat er bij de aanvankelijke 89 geïnteresseerden nog stations gingen afvallen was onvermijdelijk. Met maximaal drie zenders van elk maximaal één kilowatt ERP kun je nergens een provinciale dekking garanderen, hooguit een halve provincie, wat maakt dat er altijd geïnteresseerden uit de boot gingen vallen, in functie van de gekozen opstelpunten voor de zenders. Je leest aan de keuzes dat ze daar vooral in Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen mee geworsteld hebben.

Zo noteren we het gros van de afvallers aan de kust, in de Vlaamse Ardennen en in de Kempen, omdat de ingediende projecten gewoon geen dekking (kunnen) voorzien in die regio’s. Het blijft al bij al dus een jammerlijke ongelijke aanpak van dit proefdossier door de Vlaamse overheid, dat schreven we al eerder. Geoefende amateurs zullen er met goede buitenantennes op de juiste plaatsen ongetwijfeld in slagen om meerdere muxen te ontvangen, maar maak u niet te veel illusies: voor de doorsnee luisteraar zal er in bijna de helft van Vlaanderen geen enkele lokale radio te ‘proeven’ zijn op DAB+.

Voorts moesten enkele stations die op de provinciegrenzen opereren keuzes maken op welke trein ze gingen springen. Zo koos Meteor uiteindelijk voor West-Vlaanderen, Rivierenland en MooyZo doen mee met Oost-Vlaanderen, RGR opteerde voor Antwerpen en 10FM stak over naar Limburg. Vooral in Vlaams-Brabant zorgde dat dus voor een leegloop. Dat heeft te maken met de vorm van de provincie, plus het feit dat de aanwezigheid van Brussel de stations op de provincieranden eerder wegjoeg, “want Brussel, daar hebben wij niks aan”.

Samengevat

We onthouden vooral een heel verschillende technische aanpak in elk van de vijf provincies. Dat maakt het alvast boeiend om te zien hoe de VRM en misschien nog meer de Administratie Media – want die heeft bij de toegekende vermogens altijd het laatste woord – deze variatie aan dossiers zullen beoordelen.

Daarover zal normaal gezien al ergens in de loop van januari meer helderheid moeten komen. Theoretisch mogen de muxen pas ten vroegste op 1 februari 2022 starten, maar het is voorlopig koffiedikkijken wie tijdig klaar zal kunnen geraken. In elk geval kondigt zich op vlak van DAB+ in Vlaanderen alweer een boeiend jaar aan.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 87 lokale radio’s willen proeven

In Vlaanderen zijn liefst 87 lokale radio's geïnteresseerd om in te stappen in een van Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: een denkoefening

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vroeg vorige week enkele maanden bedenktijd om na te Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: Dalle belooft tijdelijke vergunningen via kanaal 10

Het lijkt er op dat Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) een versnelling hoger Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
19 januari 2022 - 21:34 21:34

Toch mooi. De open broncode om een dab mux samen te stellen …

https://www.opendigitalradio.org/mmbtools

(mogelijks bestaan er andere software pakketten ….zo onder de “kolos” gnuradio.org https://wiki.gnuradio.org/index.php/GSoCPastProjects#A_DAB.2FDAB.2B_Transceiver_Application )

David
David
24 december 2021 - 00:22 00:22

Succes allemaal. Hopelijk het begin van een vlotte toegang voor lokale radio’s tot dab+.

Jammer dat er veel blinde vlekken zijn, en zo ook die lokale radio’s hun luistercomfort niet kunnen uitbreiden in hun thuisregio. Ik denk aan West-Vlaanderen waarde de Kortrijkse musica en g.o. niet te ontvangen zullen zijn. Kan me moeilijk inbeelden dat de mast van Roeselare (binnenhuis) bereik zal geven tot in de andere steden. Ook veel plattelandsgebieden zullen geen lokale dab+ zenders kunnen ontvangen.

Maarten
Maarten
23 december 2021 - 23:34 23:34

Vreemde vaststelling: in Limburg zit Benelux er niet meer bij maar Lorali ineens wel. Heeft dit misschien met de frequentiewissel van beide stations te maken?
Hoedanook gaat het bereik van de zenders met max 1 kW een triestige bedoening zijn, maar de lokale radio’s zijn intussen erger gewend op FM

PVM
PVM
23 december 2021 - 21:50 21:50

Ik versta weinig van de technische kant en heb daarom enkele vraagjes:
Heeft Norkring hier niets mee te maken? M.a. w. moeten ze dan geen duur huurgeld betalen om hun station op DAB+ toe te laten?
Heeft elke lokale radio zijn eigen kanaal waar ze 24/24 over beschikken of moeten die kanalen gedeeld worden met andere lokale radio’s?
Dank voor een degelijk antwoord, niet te technisch aub

PVM
PVM
24 december 2021 - 20:00 20:00
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dus zullen al die 15 lokale radio’s in West Vlaanderen, allemaal te beluisteren zijn. Leuk.
Bedankt voor de informatie!

Marc
Marc
23 december 2021 - 16:06 16:06

Kloppen deze kanalen?
west vl: 7A 7B oost vl: 9A, 9B

Als het op frequenties aankomt, op de site

https://www.bundesnetzagentur.de

vind ik voor bvb w en o vlaanderen:

TDAROvlaanderen 1                9A  202.928A4 003E365850N5110003E365850N5106BEL    11 75 1             30.0                                             VN                                                                                                                                                                                    30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0  75  73  74  72  65  61  55  48  51  40  28  18  19  11  16   7  16  10  15  36  28  38  43  55  75  67  51  39  51  47  53  52  53  58  63  68  711M54X7XFFBEL 29463119.12.202124.11.2017                 
TDAROvlaanderen 2                9B  204.640A4 003E532750N5127003E532650N5123BEL    80 75 1             30.0                                             VN                                                                                                                                                                                    30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 125 116 113 121 116 120 123 115 113 121 117 122 120 121 114 112 118 116 123 116 125 115 108  94  93  87  76  86  98 113 107  98 100 103 105 114 1171M54X7XFFBEL 29464719.12.202124.11.2017                 
TDARWvlaanderen 1                7B  190.640A4 002E552451N1340002E552351N1335BEL     1 75 1             28.0                                             VN                                                                                                                                                                                    28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0 28.0  76  76  76  76  76  76  74  73  73  73  73  72  72  70  69  71  71  70  71  71  72  73  73  73  73  75  76  76  76  76  76  76  76  76  76  76  761M54X7XFFBEL 29465519.12.202124.11.2017                 
TDARWvlaanderen 2                7A  188.928A4 003E120051N1116003E115951N1111BEL    10 75 1             30.0                                             VN                                                                                                                                                                                    30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0 30.0  82  82  82  82  82  82  81  80  79  76  76  73  76  77  74  71  72  71  70  71  70  68  66  62  68  73  75  75  78  80  81  81  81  81  81  82  821M54X7XFFBEL 29463919.12.202124.11.2017  

Team lokaal digitaal
Team lokaal digitaal
23 december 2021 - 08:58 08:58

Veel succes iedereen !
Maar we hopen dat ook de lokale radio’s die nu niet kunnen meedoen heel snel de kans krijgen om over te stappen naar DAB+ .

Team lokaal digitaal
http://www.lokaaldigitaal.vlaanderen

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx