RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lokaal radionieuws in de nationale pers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We hebben de dagbladen voor je ingekeken op zoek naar radionieuws. Hebben we iets gemist? Je kan het bewuste bericht alsnog doorgeven op redactie@radiovisie.eu . Je kan ook terecht op de respectievelijke websites van de kranten zelf voor mogelijke updates in de loop van de dag.


Gazet van Antwerpen (Metropool Zuid)

– Toekomst Frekwent onzeker

Radio Frekwent uit de Antwerpse zuidrand kreeg geen nieuwe erkenning als lokale radio. “Door omstandigheden konden we in deze eerste sronde nog niet worden erkend”, vertelt Steven Mostmans van Frekwent. Het frequentiepakket waarvoor men zich kandidaat stelde, werd niet ingevuld. Daarom bestaat de kans dat het volgend jaar nog in orde komt.

“We hebben inderdaad nog hoop. Alleen weten we niet wanneer die volgende erkenningsronde er gaat komen. Dit kan pas in november 2018 zijn. In principe kunnen wij nu uitzenden tot 1 januari 2018 en dan is het normaal gedaan zonder nieuwe erkenning. Daarom gaan we een aangetekende brief sturen naar de minister met de vraag om duidelijkheid te scheppen en om te vragen of onze huidige vergunning tot aan die tweede ronde kan worden verlengd. Want nu is het toch allemaal wat onduidelijk.”

“We hopen dus dat het goed komt voor onze lokale radiozender. Wij bestaan ondertussen 35 jaar en staan heel dicht bij onze luisteraars, want wij komen naar buiten en doen meer dan zeshonderd interviews per jaar met lokale verenigingen die op de nationale zenders geen gehoor krijgen. Voor hen zijn wij er. Hopelijk kijkt men in Brussel ook op deze manier naar ons dossier”. Volgens Mostmans zou het bijna onmogelijk zijn om enkele maanden uit de ether te moeten om dan na de erkenning opnieuw van start te gaan.

Het Nieuwsblad (Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem)
– Radio Oost West ergert zich aan uitspraken Radio Meteor

Molenland FM, dat vanaf januari zal uitzenden onder de naam Radio Oost West, had in juli al een nieuwe erkenning voor de 106.5 FM in Tielt, waar men al sinds 2004 te beluisteren is, plus een bijkomende frequentie 107.3 FM in Wielsbeke. Uitvalsbasis is een studio in Wingene, de aanleiding voor de kersverse Tieltse Radio Meteor om zichzelf “de enige overgebleven Tieltse radio” te noemen. Radio Caraad FM moet op het einde van dit jaar na 37 jaar immers de stekker uittrekken.

“Vooreerst willen we Johan Laroy feliciteren met het indienen van een uitstekend toekomstplan, maar we betreuren enkele van zijn uitspraken”, zegt Ewout Depauw van Radio Oost West. “Nu ze gewonnen hebben, hopen we dat zij er niet voor kiezen om nog verder te polariseren in het al verdeelde radiolandschap. Radio Oost West zal in een grotere regio te horen zijn dan Radio Molenland FM, een direct gevolg van het nieuwe radioplan van de minister, maar Tielt ligt ons zeer na aan het hart. Bovendien zendt Radio Meteor met Aalter ook in een groter gebied uit dan enkel Tielt.”

Het Nieuwsblad (Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen)
– Opnieuw stadsradio voor Waregem

Waregem krijgt opnieuw zijn eigen stadsradio. Hoe het station zal heten, is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat het het radiobroertje of -zusje van Radio Media wordt. Die zender verhuist met zijn frequentie van Avelgem naar Oudenaarde en Kluisbergen. In de regio Waregem en Deerlijk komt er een nieuwe zender, specifiek gericht op de streek. Luisteren kan via 105.4 FM (vanuit Waregem) en 107.7 FM (vanuit Deerlijk). Qua muziek brengt men een breed aanbod voor een grote leeftijdsgroep.

De medewerkers en presentatoren wonen bijna allemaal in de streek en zorgen tussen de muziek voor extra info uit de regio. Het paradepaardje van de nieuwe zender blijft de lokale berichtgeving, gebracht door eigen redacteurs. Die regionale informatie zal een grotere pijler zijn voor de zender. “Onze nieuwsuitzendingen zijn uniek”, meent voorzitter Ludo Daelman. “Radio Media en de nieuwe radiozender zijn de enige die Zuid-Oost- en Zuid-West-Vlaanderen met elkaar verbinden. Je hoort er dus nieuws van langs beide zijden van de Schelde.”

Het Laatste Nieuws (Mechelen-Lier)
– Radio Apollo raadpleegt advocaat in strijd voor zendfrequentie

Radio Apollo gaat een advocaat inschakelen om de beslissing van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) aan te vechten. “We willen de minister vragen waarom het allemaal zo plots moest gebeuren en of er niet kan gewacht worden tot wanneer het digitaal uitzenden op punt staan. Daarnaast vragen we hem ook om ons dossier opnieuw te bekijken. Als we nu zo in de lijst van gunstig geëvalueerde radio’s kijken, is alles vooral naar jongeren toe beslist. Mogen de andere mensen dan niet van muziek kunnen genieten in een regionale context? Hier wordt een sociale ontmoetingsplaats via 106.8 FM en op ons uitzendadres zomaar van de kaart geveegd. Dit zijn menselijke drama’s.”

Aan stoppen denkt Radio Apollo nog niet. Eerder dit jaar mocht de zender 35 verjaardagskaarsjes uitblazen. “Er zijn nog een twintig frequenties die nog geen radiozender hebben. Zo zijn er in Herenthout en Herentals beschikbaar. We gaan bekijken wat daar mogelijk is. In het slechtste geval gaan we verder als een zender met uitzendingen via het internet.”

Het Laatste Nieuws (Denderstreek + Vlaamse Ardennen)
– Radio Delta kan dan toch blijven bestaan

Na 35 jaar raakte vorige week bekend dat Radio Delta vanaf 2018 geen zendvergunning meer krijgt. “We wisten niet wat we hoorden”, vertelt voorzitter Dirk De Quick. “Vooral voor onze ruim vijftien presentatoren en onze vele dj’s kwam het nieuws hard aan. Zij steken heel wat vrije tijd in de radio.”

De Quick bleef niet bij de pakken zitten en ging te rade bij verschillende collega’s. “We hadden vrij snel contact met Radio M fm die wel een vergunning kreeg voor drie frequenties om uit te zenden in Zottegem, Brakel en Sint-Lievens-Houtem. Al snel werd duidelijk dat we enkel konden overleven door te gaan samenwerken. Concreet zullen we vanaf 1 januari uitzenden onder de naam Radio M fm, op de drie toegewezen frequenties.”

Guy De Clercq van Radio M fm ziet alleen maar voordelen. “We krijgen extra collega’s, meer programma’s en een pak nieuw materiaal. Onze medewerkers zijn alvast razend enthousiast, ook al is het niet evident dat twee radiostations gaan samenwerken”, beseft Guy. De programma’s zullen gemaakt worden vanuit de studio van Radio Delta in Ophasselt en vanuit de studio van M fm in Zottegem. “Al zoeken we ook naar een plek waar we al onze medewerkers kunnen samenbrengen.”

Het Laatste Nieuws (Pajottenland)
– Carnavalitis telt af

Het carnavalsseizoen is op 11 november officieel van start gegaan, en nu telt ook Radio Victoria af naar het eigenlijke feest in maart. Elke maandag wordt ‘Carnavalitis: the warming up’ uitgezonden. Vanaf 19 uur is dat een mix van carnavals- en feestmuziek, en tussen 20 en 22 uur worden er ook nieuwtjes uit de Halse carnavalswereld gedeeld.

Het Laatste Nieuws (Denderstreek)
– Tweede editie MFL is groot succes

MFL-Herzele, de goede-doelenactie die de laatste weken Herzele in de ban hield, kende haar hoogtepunt met een 36 uur durende radiomarathon op Radio Star. Schepen Benjamin Rogiers, bijgestaan door zijn sidekicks Els Coppens en Caroline De Vadder, slaagde er in om 36 uur aan een stuk op verzoek te draaien. Heel wat inwoners van Herzele sloegen de handen in elkaar voor de vijf goede doelen van dit jaar: Jeugdhuis Wattage, Chiro Okido Herzele, Chiro Sint-Katrien Steenhuize, KSA Hillegem en vzw De Troon. De actie leverdere uiteindelijk 23.465 op.

Het Laatste Nieuws (Denderstreek)
– Facebookpagina voor behoud radio P.R.O.S.

Er werd een Facebookpagina opgericht die pleit voor het voortbestaan van de lokale radio P.R.O.S. Niet alleen een veertigtal medewerkers van radio P.R.O.S., maar ook heel wat luisteraars zijn teleurgesteld dat de zender moet stoppen. De pagina heeft al bijna 7.800 leden. Er werd ook al een online petitie opgestart.

“De steun die we krijgen is ongelofelijk”, zegt Peter Schepens, voorzitter van radio P.R.O.S. “Veel mensen hebben ook een bericht gestuurd naar de Facebookpagina van Sven Gatz, maar hij antwoordt meestal in algemene termen. We zijn met twee andere lokale radio’s aan het overleggen om eventueel samen naar de Raad van State te stappen. We wachten echter nog op het officiële schrijven van de overheid om stappen te ondernemen”.

“De steun doet deugd. De burgemeester van Ninove, Tania De Jonge, zei al enorm veel reacties te hebben ontvangen van luisteraars in Ninove, nog deze week zitten we samen met de burgemeester van Haaltert Veerle Baeyens. Twee parlementairen van CD&V zoeken voor ons uit wat er is misgegaan in het dossier.”

Radio P.R.O.S. zal sowieso wel via internet te beluisteren blijven.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

World Radio TV Handbook maakt doorstart (video)

In december verschijnt een nieuwe editie, bij een nieuwe uitgever.

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Voorstelling : ‘Zo te sterven op het water ’ (video)

Op 18 juni was er de voorstelling van het nieuwe boek van Leo Weijers (foto Lees verder

Recensie: “Fuck de media, red de pers”

Over dit spraakmakende boek van Guido Van Liefferinge zegt Rik Van Cauwelaert in zijn voorwoord: Lees verder

Boek: BV-DAY’ van de mysterieuze Chris Van Gansbeke (video)

Een nieuw boek met een oude 'portatief' op de cover. Het trok meteen onze aandacht. Lees verder

VRT NWS en BRUZZ slaan de handen in elkaar

Sinds deze week neemt VRT NWS webartikels van BRUZZ over op vrtnws.be.

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Tom De Cock: gastheer van ‘De Zomerboekathon’

Tom De Cock (foto bovenaan) die je vooral van de radio moet kennen, heeft ook Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx