RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

LocalDAB.org: alle info over lokale DAB+ over de grenzen heen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De zeer lovenswaardige website lokaaldigitaal.vlaanderen krijgt er vanaf vandaag een internationale versie bij. De nieuwe Engelstalige site LocalDAB.org is het werk van DAB+-enthousiastelingen uit Vlaanderen en Nederland en wil praktische en kwalitatieve informatie te delen op basis van ervaring met lokale DAB+-ensembles en tests met hard- en software.

De lancering van localdab.org valt samen met de WorldDAB-informatiesessie, vandaag tijdens de International Broadcast Convention in Amsterdam. De zogenaamde ‘kleinschalige DAB+’ – smallscale DAB – is een van de thema’s op die sessie. De laatste jaren is, over de Europese grenzen heen, de interesse van lokale en gemeenschapszenders om ook in DAB+ uit te zenden enorm gestegen. Het Verenigd Koninkrijk loopt hier, zoals wel vaker in radioland, voorop, maar je vindt ze intussen ook in Nederland en België.

De mensen achter de nieuwe website waren of zijn betrokken bij het opzetten en beheren van kleinschalige DAB-ensembles of experimenten met de bijbehorende hard- en software voor zenders in Nederland en Vlaanderen. Zij stellen hun kennis ter beschikking aan anderen die hetzelfde willen doen.

“Ik ben sinds eind 2016 aan het experimenteren met DAB, nadat ik in 1989/1990 betrokken was geweest bij enkele van de eerste standaardisatiebijeenkomsten voor DAB”, zegt Gerard Lokhoff, projectmanager voor het lokale DAB-ensemble in Eindhoven, Nederland. “Toen ik door WorldDAB werd uitgenodigd om te vertellen over de huidige kleinschalige DAB-uitzendingen in ons land, dacht ik erover om kennis te delen om dergelijke projecten te promoten, en deed ik een suggestie aan Steven en Marc.”

“Toen Gerard ons benaderde om samen een internationale versie van onze website te maken voor de lokale DAB-projecten in Vlaanderen waren we meteen enthousiast”, zegt Steven Vandenput, een van de makers van lokaaldigitaal.vlaanderen. “We zijn de site begonnen om lokale zenders te helpen bij hun adoptie van DAB-technologie, omdat we wisten dat veel van hen nieuw zouden zijn in de technologie. We verwachten dat hetzelfde geldt voor lokale en community-stations elders”.

“Ik heb een persoonlijke drive om in technologie te duiken en het aan anderen uit te leggen”, zegt Marc Van Laethem. Als technisch goeroe is hij de auteur van veel van de artikelen op de nieuwe website. “Daarom ben ik blij dat met de nieuwe website onze knowhow niet alleen toegankelijk zal zijn voor lokale zenders in Vlaanderen, maar voor al die zenders wereldwijd die op zoek zijn naar informatie over hoe ze beschikbaar kunnen zijn op het groeiende aantal DAB+-ontvangers.”

De site geeft informatie over DAB(+) in eenvoudige bewoordingen, maar ook meer in detail, afhankelijk van het niveau van begrip dat een bezoeker zou willen verwerven. Momenteel is de site al gevuld met artikels die van de Vlaamse versie werden vertaald, maar ze zal het in de loop van de tijd worden aangevuld met nieuwe informatie op basis van feedback. Die kun je kwijt via info@localdab.org.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

IBC Show terug ‘in het echt’ in Amsterdam

Na twee jaar gedwongen stilte vindt IBC2022 opnieuw plaats van 9 tot 12 september in Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: het speciale geval Victoria

Als enige van alle 59 lokale radio’s in Vlaanderen in de digitale ether gebruikt Victoria Lees verder

Blad 868: Lokaal Digitaal, Brugs Radiohuis, deepfake geluid (video)

• De Werkgroep Lokaal Digitaal heeft nu ook een website • Brugse radio’s doen charmeoffensief Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Werkgroep Lokaal Digitaal verkent de Vlaamse markt voor lokale DAB+

In Vlaanderen zijn hier en daar al (commerciële) spelers de markt aan het verkennen voor Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

Blad 1585: RTBF, DAB+ in Polen, Nostalgie (video)

• Stakingsdreiging binnen de RTBF • Polen: procedure commerciële DAB+ opgeschort • Gratis Tom en Lees verder

Blad 1583: Q500, Q18.000, Vanden Borre

• De 500 van Q-Nederland • De 18.000 van Q-Vlaanderen • Korting op DAB+ als Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx