RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Limburg rouwt om Joe Berluck (90), uitvinder van de discobar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met het overlijden van Jozef Stultjens, alias Joe Berluck, verliest Limburg een waar icoon. De bezieler van de legendarische Texas-Bar in Waterschei werd 90 en overleed zaterdag 29 januari in het woonzorgcentrum Hof van Gan in Genk.

Joe Berluck is in Vlaanderen de ‘vader van de discobar’. Dat gebeurde in zijn Texas Bar in Zwartberg, waar Jozef Stultjens ook zijn opmerkelijke pseudoniem bedacht. ‘Bertha’ of Bertje (zijn vrouw) en ‘Luc’ (zijn zoon), “plus nog een ‘k’ erbij voor het geluk”, in een shaker gedaan en schudden maar….

In 1965 werd Berluck zich bewust van een vervelend probleem: de gaten opvullen tussen twee liedjes in de zaal. Tussen de twee pick-ups installeerde hij een mengpaneel… en daar was de discobar. Een patent heeft hij er nooit op genomen en dat heeft hij zich nog heel lang beklaagd. Hij kon ook meer dan een zaal entertainen, zijn verbale talent leidde hem tot bij de toenmalige Nederlandstalige service van Radio Luxemburg 208. In de vroege jaren ’80 was hij een van de pioniers van Radio GRK.

Zijn dj-carrière duurde zowat een halve eeuw en toen hij al de tachtig gepasseerd was werd hij nog uitgenodigd op festivals als Tomorrowland, het folkfestival van Dranouter en de Gentse Feesten. In 2014 hing hij zijn koptelefoon aan de haak, maar in 2020 maakte hij toch nog een comeback via de Limburgse lokale Radio LRL in Lanaken. Hij verzorgde er 46 uitzendingen van “Retro Sound” op zondagochtend. Je kunt ze hier herbeluisteren.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 4 februari om 10.30 uur in de parochiekerk Heilig Hart in Winterslag (Genk).

Joe Berluck (88), de oudste DJ van België, vertelt zijn levensverhaal.

Joe Berluck is met zijn 88 levensjaren de oudste nog actieve DJ van België. Hij is de uitvinder van de discobar, draaide bij Radio Luxemburg, ging toeren met Peter Koelewijn, maakte 14 albums, was te gast bij Pat Boone in LA, stond op Tomorrowland, draaide met Discobar Galaxie,maakte een single met Mauro …. Mark Curvers en Michel Barthels gingen thuis bij hem op bezoek en maakten een mooi interview voor M&M op de Middag. Luister en geniet mee !

Posted by LRL Radio on Tuesday, June 30, 2020

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 februari 2022 - 09:01 09:01

Wijlen Joe liet ook een paar ‘singeltjes’ na…gezongen op een heel speciale manier ! Vind u o.a. op YouTube (samen met een paar filmpjes). joe berluck – YouTube

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx