fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Lilicast: nieuwe tool om je programma of podcast te coachen

In het Franstalige Brusselse radiowereldje viel ons oog deze week op een interessante jonge startup: Lilicast. Het bedrijfje, dat 500.000 euro ophaalde, gaat de markt op met een nieuwe handige tool voor radio- en podcastmakers om programma’s snel en vlot te organiseren én te promoten via de sociale media.

Twee initiatiefnemers gaan schuil achter Lilicast: Arik Azoulay en Sophie Hofman. Geen van beiden heeft een professioneel radioverleden. Arik Azoulay is gespecialiseerd in bedrijfsadvies, via zijn bedrijfje 26 Lights, dat hij in 2011 oprichtte en nog steeds beheert. Zijn idee voor Lilicast groeide toen hij bij toeval een programma mocht brengen op Radio Judaica, het station van de joodse gemeenschap van België. Als vreemde eend in de bijt zag hij al snel heel wat verbeterpunten aan de manier om het radiomaken zelf te organiseren en de programma’s te promoten.

Het Lilicast-project helpt de radiomakers om via een participatief platform in de cloud alle onderdelen van hun programma’s te beheren en de informatie te centraliseren. Het systeem laat dus ook toe om vanop elke plek audio live op te nemen, de audio te editen en tekst/scripts en planningen toe te voegen. Op zich niet revolutionair, behalve dat het volgens Lilicast gaat om een volledig nieuwe generatie handige gereedschappen die alle radioprocessen vereenvoudigen. De tool is daarom vooral nuttig voor programma’s of podcasts met een inhoudelijke meerwaarde en waar meerdere mensen aan samenwerken.

Meer doen met je audio

Lilicast is dus aan de ene kant een intern hulpmiddel voor het digitale beheer van je programma en podcast, maar aan de andere kant kun je er, onder meer met de hulp van voorgeprogrammeerde sjablonen, snel en eenvoudig visuele animaties samenstellen met foto’s en teksten, die als promo zeer uitnodigend werken op de sociale media. En dat is net iets wat radio echt wel kan gebruiken, want met enkel audio kun je weinig uitrichten op sociale media. Binnen de wereld van Facebook en Twitter hoopt Lilicast dan ook een begrip worden dat staat voor “een korte animatie bestaande uit foto’s en teksten op een audiopodcast” (zie enkele voorbeelden onderaan).

Marie Van Cutsem is voor haar radioprogramma Les Décodeurs (op La Première, RTBF) alvast gestart met het testen van Lilicast, samen met haar team en freelancers. “Het is een licht en zeer open systeem dat gemakkelijk toegankelijk is voor buitenstaanders”, getuigt ze. “Die openheid is een echt pluspunt voor een programma als het onze dat ook met studenten werkt. Zij beheren tot het einde van het jaar de sociale netwerken. Lilicast is een goed lab omdat het praktisch werkt op vlak van audio en er ook een post-productietool is.”

De echt grote radiostations, ook de RTBF, beschikken nu doorgaans al over veel professionelere interne werkprocessen en dus hoopt Lilicast dat het op termijn wereldwijd vooral zal doorbreken bij de tienduizenden kleinere en middelgrote radiostations. Een abonnement voor de pro-versie kost 199 euro per maand (en per programma), maar wie er slechts occasioneel gebruik wil van maken, die kan per Lilicast betalen, gaande van 3,33 tot 4,99 euro. Wie een account aanmaakt, zonder verplichtingen, kan de eerste maand drie Lilicasts gratis maken.

° Lilicast op Facebook


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Bart (Klara) en Jolien (Q) vechten tegen ziektes

Het Weekendblad van 13 en 14 oktober

Roxx niet tevreden met eerste ‘rapport’

Sluiten