RadioVisie

  • .
    .

Liedjes worden korter en dat is de schuld van TikTok

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Net zoals Twitter voor een groot deel aan de basis ligt van het feit dat het geschreven woord korter werd, zorgt TikTok ervoor dat filmpjes steeds korter zijn. Ook songs zijn korter geworden. Dat stelt Om Malik in een opmerkelijk artikel op  zijn blog. 

De gemiddelde lengte van nummers in een hitlijst als bijvoorbeeld de Top 100 is de voorbije jaren al flink gedaald: van 4’10” in het jaar 2000 naar 3’30” in 2018. Het aandeel van songs onder de drie minuten in de hitlijst is van 4 procent in 2016 gestegen naar 38 procent in 2022. En TikTok heeft de liedjes zelfs nog korter gemaakt: dit jaar haalde een opname van amper… 83 seconden de Top 100.

Om Malik kijkt daarvoor ook in de richting van de streamingdiensten, en hun manier waarop royalties uitgekeerd wordt. Als een song dertig seconden lang beluisterd wordt op Spotify, dan verdient een artiest al iets. Kortere nummers betekenen dat er meer kunnen gestreamd worden in dezelfde tijd, dus gaan de inkomsten navenant naar omhoog.

En dat allemaal in combinatie met de kortere aandachtspanne die we met z’n allen nog geven aan alles wat we lezen, bekijken, beluisteren. Een interessante conclusie. (HVG)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
30 november 2022 - 08:13 08:13

Zou dat ook de reden zijn waarom op een Duits initiatief na letterlijk geen enkel station dat zegt in de jaren 80 gespecialiseerd te zijn dat ook echt is? Nee, ook Joe 80s of Nostalgie 80s en alle andere jukeboxen staan mijlenver van wat allemaal kenmerkend was voor de jaren tachtig.

Typisch voor dat decennium waren immers de 12inches – die een verhaal vertelden of het nummer lieten horen zoals het ook echt bedoeld was in plaats van de korte radioversie – en de remixes, om nog te zwijgen van de mixen met de bekende witte hoezen die je voor maar liefst 500 frank in de platenwinkel kon kopen.

Niets daarvan op die stations die louter gerund worden door incompetente marketingboys en -girls…

Dimitri
Dimitri
30 november 2022 - 23:40 23:40
Antwoord aan  Herman

Concept van commerciële radio, muziek draaien dat in het verleden al plat gedraaid is en breed gekend is bij het grote publiek. Daarom dat ik zo af en toe is graag naar NPO Radio 2 luister omdat ze daar wel al is van de breed gekende paden durven af gaan.

ron
ron
2 december 2022 - 11:19 11:19
Antwoord aan  Herman

luistercijfers = hoeveel mensen naar je station luisteren en hoe lang ze luisteren (luisterduur). Lange 12″ versies draaien waardoor een deel van je luisteraars na 7 minuten afhaken is dus niet een dwaze keuze van “incompetente marketingboys”.

bij Joe hebben ze trouwens heel lang in het weekend een mix programma gehad waar veel dance remixes uit de 80s gedraaid werden

Maarten
Maarten
2 december 2022 - 15:04 15:04
Antwoord aan  ron

Klopt, het radiowereldje zit vol met mensen die van zichzelf vinden dat zij echt wel weten wat “goede radio maken” is.
En alles wat daaarbuiten valt, zijn dan blijkbaar incompetente marketingboys.

In de praktijk blijkt wel dat radiostations gerund door bedrijven die iets afleveren waar een voldoende groot publiek voor is, meestal veel langer overleven dan de projecten die door “kenners” zijn opgezet

Professioneel radio maken kost uiteindelijk ook wel iets en daardoor moet je compromissen maken zodat je ook advertentieruimte verkocht krijgt.

Maar iedereen is uiteindelijk vrij om zelf iets op te starten. Zo luister ik regelmatig naar een online station “Blackwood FM” dat ik idd beter vind dan vele commerciële stations, maar die mensen steken daar gewoon hun eigen centen in om iets te maken dat ze zelf willen en dat is meer dan OK, maar die vrijheid heeft men niet bij een commercieel bedrijf.

Herman
Herman
2 december 2022 - 15:15 15:15
Antwoord aan  ron

En wie kan met cijfers staven dat mensen na zeven minuten afhaken?
Dát is precies het probleem: er wordt altijd van alles aangenomen, men steunt nooit op feiten, louter omdat men het beter denkt te weten en meent zelf te moeten bepalen wat de luisteraar graag hoort.

ron
ron
2 december 2022 - 16:05 16:05
Antwoord aan  Herman

daar bestaat luisteronderzoek en luister-panels voor.

Denk je nu echt dat de grote mediabedrijven zomaar wat doen? Dat de rotatie bij Q-music of MNM van de grote hits niet onderzocht wordt?

Dat is pas naief.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx