fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Leuven: ‘zendtoren’ Sint-Maartensdal wordt gerenoveerd

De bekende toren van de woonwijk Sint-Maartensdal in het centrum van Leuven wordt gerenoveerd. Heel wat FM en DAB+ radiostations maken gebruik van deze 115-meters hoge toplocatie.

De Sint-Maartensdaltoren op de kruising van de Sint-Maartenstraat en de Rijschoolstraat is één van de belangrijkste herkenningspunten in Leuven. De hoogbouwwijk, een ontwerp van architect Renaat Braem, werd begin jaren ’60 opgeleverd. De zendmast bovenop de toren, een expliciete wens van de architect, is 45 meter hoog en is opgebouwd uit een antennemast in roestvrij staal, op een betonconstructie met radiale lamellen.

Ondanks financieringsproblemen en een weigering van de bouwvergunnning werd de hoge mast in 1965 aangebracht. Vermits de toren intussen deel uitmaakt van de skyline van Leuven en erfgoed is, mag men haar niet afbreken en moet ze gerenoveerd worden. De gebouwen werden enkele jaren geleden al aangepakt, nu is het dus de beurt aan de 45- meters hoge torenspits.  De stad Leuven gaat hiervoor 140.000 euro subsidie geven aan de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, de eigenaar van het gebouw.

° Lees verder onder de foto’s

Hoogste gebouw in Leuven

De toren is samen met het appartementsblok in totaal 115 meter hoog, en daarmee het hoogste gebouw in de bierstad. Dat maakt het bouwwerk erg interessant voor de zendantennes van radiostations. Gezien de geografische ligging van Leuven (in een dal) is een hoge mast een must willen de stations ook buiten Leuven te ontvangen zijn. De mast huisvest heel wat Leuvense omroepen gaande van netwerkradio’s,  landelijke tot zelfs lokale: NRJ (104.2 FM, 3162 W), VBRO (105.3 FM, 100 W), Topradio (102.6 FM, 1995W),  Stadsradio Vlaanderen (105.6 FM, 100W).

Sinds eind juli heeft ook de oudste lokale radio, Scorpio (106.0 FM, 100 Watt), gekozen voor de Sint Maartensdaltoren nadat men jarenlang uitzond vanop het Sint-Pieters ziekenhuis. Verder bevat de mast nog de DAB+ antennes voor de VRT muxen. Mogelijk dat ook de VRT-steunzenders voor Leuven (o.a. Stu Bru 88.0 FM, Radio 1 98,5 FM) verhuizen of intussen al verhuisd zijn?

Bevestiging ontbreekt want zoals bekend moet de VRT geen zendvergunning aanvragen en kunnen ze hun zendersites met meer vrijheid installeren dan de particuliere omroepen. (DM)

° Foto’s bezorgd G. – Bronvermelding geschiedenis: Erfgoed Vlaanderen


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2009: Jelli: de toekomst van de radio? (video)

Met de nieuwe applicatie Jelli worden playlists 100% dynamisch en volledig gecontroleerd door de luisteraars. Lees verder

Blad 631: Knutselen, neuriën en Maeva (video)

Af en toe is radio zelfs leuk om naar te kijken, zeker als het om Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Blad 626: FunX, Zwitserland & Tik Tak (video)

Dance-kanaal wordt feestkanaal bij Nederlandse FunX. Lagere bits, hogere foutbescherming, Zwitserland draait aan de DAB+ Lees verder

DABmonitor laat je in real time muxen scannen

Liefhebbers van de meer technische kant van DAB+ moeten zeker eens snuisteren op de website Lees verder

Blad 617: Qmusic, 192 Radio & een magische radio (audio en video)

Niks nieuw, maar altijd toch weer een beetje anders, Brandy gaf Qmusic een imaging-update. Helemaal Lees verder

Blad 612: NRJ, Radio 1 & Jabra (video)

Het geeft altijd een goed gevoel als een mens zijn gedacht mag zeggenNu we waarschijnlijk Lees verder

Blad 604: BNL, Siska en Mega (audio)

Luisteren naar nachtelijke stilte bij BNL (maar niet te lang)Siska mag het uitleggen op radio, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in techniek
2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark

Radioplayer: leuk maar onbekend. Of toch niet?

Het radiodagboek van 12 december – 345 (video)

Facebook komt met lipsync voor ‘portal speakers’ (video)

Blad 344: Teveel onderwerpen voor één regel (video)

Nostalgische column Hans Knot – 97 (audio)

Sluiten