RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Leuven: skyline doet het zes maanden zonder iconische spits (video)

De skyline van Leuven ziet er komende maanden iets anders uit, want gisteren werd de van zeer ver herkenbare torenspits/radiomast van Sint-Maartensdal vakkundig naar beneden gehaald voor renovatie door een 123 meter hoge kraan.

Maandag brachten we al het bericht dat er woensdag 3 november wat spectaculairs te beleven zou zijn in Leuven. Eindelijk, want de renovatie van deze torenspits/antenne werd in feite al enkele jaren geleden aangekondigd. De torenspits wordt gerestaureerd en keert binnen een zestal maanden terug.

De torens zijn erkend als erfgoed en ze mogen dan ook niet worden afgebroken. Het is daarom belangrijk dat ze in goede staat blijven. Leuven gaf Dijledal twee jaar geleden een subsidie van 140.000 euro om de torenspits te renoveren.

Het naar beneden halen van de torenspits werd in de voormiddag geklaard door een speciale, 500 ton zware mobiele telescoopkraan van Aertssen Kranen. Om aan de top van de torenspits te geraken kreeg de kraan een ‘wipper’, een verlengstuk van 84 meter. De toren – gebouw en spits samen – is ongeveer 112 meter hoog. Eerst kwam de antenne naar beneden – zie de twee video’s helemaal onderaan – en daarna, rond 15:00 uur, was de torenspits zelf aan de beurt.

De antennesite bovenop Sint-Maartensdal is eigendom van de sociale woonmaatschappij Dijledal, maar is in beheer van Broadcast Partners. Die heeft er zelf acht FM-zenders – Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM, NRJ, Top Radio, Stadsradio Vlaanderen en Joe – plus een DAB+-zender voor de VRT. Om te kunnen blijven uitzenden werden voor de antennes van Broadcast Partners tijdelijk vier buizen gemonteerd, waarvan drie voor FM-antennes en eentje voor de DAB+-antennes.

Daarnaast mag ook Radio Scorpio sinds twee jaar gebruik maken van deze ideale zendlocatie, nadat de oude Sint-Pieterskliniek, van waarop Scorpio 20 jaar uitzond, werd afgebroken. Scorpio verplaatste zijn antenne in de loop van de september tijdelijk naar een van de andere torens van Sint-Maartensdal, maar zal volgend jaar eveneens terugkeren.

Het sociaal woonproject Sint-Maartensdal werd gebouwd in de jaren ’60, door gerenommeerd architect Renaat Braem. In de jaren ’90 startte de renovatie van de drie torens en de drie blokken. De renovatie van de torenspits is het slotstuk. Blijkbaar zocht de aannemer lang naar de meest ideale omstandigheden. In april werden nog slechtvalken in de toren gevonden. Daarop besliste Dijledal om de renovatie uit te stellen tot zij uitgevlogen waren.

https://www.facebook.com/ROBtv.be/videos/928874724386579/

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 955: Sint-Maartensdal, Spotify en Giel (video)

• Leuven: zendtoren Sint-Maartensdal komt woensdag naar beneden • Zweeds businessmodel waar muziek in zit Lees verder

Leuven: ‘zendtoren’ Sint-Maartensdal wordt gerenoveerd

De bekende toren van de woonwijk Sint-Maartensdal in het centrum van Leuven wordt gerenoveerd. Heel Lees verder

Blad 1369: Waver, StuBru, MNM, Radio 2

• RTBF wil zonnepanelenpark in zenderpark Waver • Beweging in de avondprogramma’s bij StuBru en Lees verder

Blad 996: Clement Peerens, Toren7, Nostalgie (audio)

• Popkenner Clement Peerens herleeft als Humo-podcast • Zendmast Roermond werd grootste kerstboom van Limburg Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Lees verder

Tijdseinzender Frankfurt via langegolf wordt verlengd met 10 jaar

Miljoenen mensen in Europa gebruiken deze radiozender zonder het te weten en duizenden bedrijven zijn Lees verder

Storm veroorzaakt schade aan zendtoren in Goes (video)

Radio-uitzendingen van Omroep Zeeland gestoord Ook zo ‘genoten’ van de harde (ruk)wind deze nacht? Het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x