In Leuven werd vanmorgen de iconische en 40 ton zware torenspits en radiomast van Sint-Maartensdal teruggeplaatst. Woensdag was dat door het te gure weer onmogelijk en ook gisteren moest een poging voortijdig worden gestaakt, vanwege nog te veel wind. Vanochtend, om 10.015 uur, lukte het wel.
De torenspits en radiomast werden op 3 november 2021 naar beneden gehaald voor renovatie door een 123 meter hoge kraan. Het was de bedoeling dat de 40 meter hoge spits na zes maanden zou terugkeren, maar de kostprijs van de renovatie zou uiteindelijk oplopen tot 600.000 euro, waar die oorspronkelijk werd geraamd op 170.000 euro.
De antennesite bovenop Sint-Maartensdal is eigendom van de sociale woonmaatschappij Dijledal, maar wordt beheerd door Broadcast Partners, dat jaarlijks 12.791,15 euro betaalt. De antennes voor de acht FM-zenders (Radio 1, Radio 2, StuBru, MNM, NRJ, Top Radio, Stadsradio Vlaanderen en Joe) plus een DAB+-zender voor de VRT maakten in de tussentijd gebruik van vier tijdelijke buizen. Vanaf nu kunnen alle radiostations opieuw worden overgezet.
Wellicht zal ook Radio Scorpio terugkeren. De oudste lokale radio van Vlaanderen verplaatste zijn antenne in september 2021 naar een van de andere torens van Sint-Maartensdal, maar met de bedoeling terug te keren op de hoogste torenspits, zodra die gerenoveerd zou zijn.
Financieel nogal een melkkoe voor de sociale woonmaatschappij.
600k renovatiekosten waar jaarlijks 12k huurgeld tegenover staat.
dus zonder interesten en enige andere kosten, zijn ze binnen 50 jaar al uit de kosten en kan er dan geld verdiend worden…
(Sorry voor het sarcasme)
Het gaat hier om de ‘visueel-artistieke’ constructie uit de jaren ’60. De antennes kwamen er pas veel later bovenop. De noodzakelijke renovatie had als dusdanig dus niks te maken met de antennes, maar alles met de ‘visueel-artistieke’ constructie. De 12k huurgeld is marktconform voor dit soort antenneplekjes. Ze mogen dus in feite al blij zijn dat de renovatie zich op termijn terugbetaalt. Als het ze louter om geld verdienen te doen was, dan hadden ze in de jaren ’60 dat gedrocht nooit op dat dak mogen zetten.