RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Les Passagers de la nuit’: ode aan de Parijse vrije radio’s

Voor dit verlengde hemelvaartweekend hebben we voor u nog een leuke radiogerelateerde filmtip. ‘Les Passagers de la nuit’ speelt zich namelijk voor een flink stuk af in de studio van een nachtelijk radioprogramma in het Parijs van de vroege jaren ’80, toen ook daar de vrije radio’s het vastgeroeste radiolandschap volledig overhoop gooiden.

In enkele ‘alternatieve’ Vlaamse bioscopen (Lumière Brugge en Antwerpen (Zandvliet), Sphinx Gent, Cartoon’s Antwerpen) en ook in Brussel (o.m. Palace) kun je sinds deze week de nieuwe Franse film ‘Les Passagers de la nuit’ van regisseur Mickaël Hers gaan bekijken, met in de hoofdrollen Charlotte Gainsbourg en Emmanuelle Béart.

De film, die zich situeert in het Parijs van 1981, gaat over een pas gescheiden vrouw (Gainsbourg) die, op zoek naar werk, aan de slag kan als telefoniste van het nachtelijke radioprogramma Les Passagers de la nuit (met Béart als presentatrice).

Hers koos voor een nachtelijk radioprogramma als centrale ‘kapstok’ voor de film omdat hij in die vroege jaren ’80 als kind tijdens slapeloze nachten met zijn Walkman continu alle FM-stations beluisterde. Zijn voorkeur ging daarbij vooral naar praatprogramma’s met vaak erg intieme getuigenissen. In de film is het Gainsbourg die fan is van die toenmalige nachtelijke radio.

In die zin is de film ook een ode aan de vele erg creatieve vrije radio’s die in die vroege jaren ’80 het Parijse radiolandschap volledig op zijn kop zetten. De film speelt zich overigens af in de periode toen François Mitterrand verkozen werd tot Frans president. En die Mitterrand was destijds zelf een van de grote promotoren van de bevrijding van de Franse ether.

De trailer van ‘Les Passagers de la nuit’ met Nederlandstalige ondertiteling


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx