fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Legendarische Trip Tender aan de ketting (video)

Ten zuiden van Alicante is op volle zee door de Spaanse douane een boot met naar schatting 15.000 kilo hasj geënterd. Iets wat wel meer gebeurd en niet direct het nieuws dat u bij RadioVisie verwacht. Behalve als het om de Trip Tender gaat. Die werd in jaren 60 en 70 van de vorige eeuw immers gebruikt voor het bevoorraden van de zendschepen van Radio London, Radio Caroline en Radio Noordzee Internationaal.

Bij de actie werden vier personen, waaronder drie Nederlanders (uit Harlingen en Tholen) en een Bulgaar gearresteerd. Momenteel ligt de Trip Tender aan de ketting in de haven van Alicante waar de Spaanse Nationale Politie en de Guardia Civil onderzoek doen. Het schip was volgens de informatiedienst ‘vesselfinder’ van Scheveningen op doorreis naar Pireus in Griekenland.

Heel wat beroemd volk was aan boord

De Trip Tender heeft een legendarische status in radiomiddens. De trawler uit 1951 was in de jaren 60 als Offshore I, een belangrijke schakel in de overlevingsstrategie van beroemde zeezenders. Opererend onder Nederlandse vlag, werden vanuit het Engelse havenstadje Felixtowe de MV Galaxy (Radio London) en de MV Mi Amigo (Radio Caroline South), bevoorraad. Ook de dj’s, haast alle programma’s gingen toen live van boord, pendelden ermee heen en weer. John Peel, Kenny Everett, Tony Blackburn, Emperor Rosko en Tom Lodge, om er maar vijf te noemen, behoorden tot de vaste klanten.

Na de close down van de Britse zeezenders (14 augustus 1968) werd de Offshore I verkocht aan Dick Roos van rederij Trip uit Scheveningen. In de periode 1970 – 1974 lag de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, voor de kust van Noordwijk. De Trip Tender, die als thuishaven Scheveningen had, werd daarbij ingehuurd om zijn oude taak als bevoorrader van zendschepen, nogmaals op te nemen. Ferry Maat, Leo van der Goot, Peter Holland, Marc van Amstel en Tony Berk, om het uitsluitend bij de Nederlandstalige dj-cew te houden, maakten er veelvuldig gebruik van.

Bulgaarse connectie

Toen Nederland op z’n beurt (31 augustus 1974) een einde maakte aan het offshore radio-avontuur, viel de bevoorrading als bron van in komsten weg en richtte de rederij zich op sportvissen. De Trip Tender werd tot en met vorig jaar, ingezet voor makreelvangst op de Noordzee. Door een strengere Europese wetgeving mochten de Trip Tender en Trip Junior sinds 2016 echter geen passagiers meer aan boord hebben, waardoor beide schepen werkloos aan de kant bleven. Er volgde een verkoop aan een Bulgaar. De Trip Tender kwam twee weken geleden ook al in het nieuws. Toen kreeg het schip voor de kust van Bretagne motorpech en werd het naar de haven van het Franse Brest gesleept.

° Fotocredits: Hans Hogendoorn


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in offshore
Babbel met ‘Mister Candlelight’

Geen zomer zonder… zeezenders

Het Avondblad van 21 mei (video)

Tineke de Nooij krijgt prestigieuze prijs (video)

Nostalgische column Hans Knot (22)

Het Avondblad van 15 mei (audio)

Sluiten