fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Legendarische Trip Tender aan de ketting (video)

Ten zuiden van Alicante is op volle zee door de Spaanse douane een boot met naar schatting 15.000 kilo hasj geënterd. Iets wat wel meer gebeurd en niet direct het nieuws dat u bij RadioVisie verwacht. Behalve als het om de Trip Tender gaat. Die werd in jaren 60 en 70 van de vorige eeuw immers gebruikt voor het bevoorraden van de zendschepen van Radio London, Radio Caroline en Radio Noordzee Internationaal.

Bij de actie werden vier personen, waaronder drie Nederlanders (uit Harlingen en Tholen) en een Bulgaar gearresteerd. Momenteel ligt de Trip Tender aan de ketting in de haven van Alicante waar de Spaanse Nationale Politie en de Guardia Civil onderzoek doen. Het schip was volgens de informatiedienst ‘vesselfinder’ van Scheveningen op doorreis naar Pireus in Griekenland.

Heel wat beroemd volk was aan boord

De Trip Tender heeft een legendarische status in radiomiddens. De trawler uit 1951 was in de jaren 60 als Offshore I, een belangrijke schakel in de overlevingsstrategie van beroemde zeezenders. Opererend onder Nederlandse vlag, werden vanuit het Engelse havenstadje Felixtowe de MV Galaxy (Radio London) en de MV Mi Amigo (Radio Caroline South), bevoorraad. Ook de dj’s, haast alle programma’s gingen toen live van boord, pendelden ermee heen en weer. John Peel, Kenny Everett, Tony Blackburn, Emperor Rosko en Tom Lodge, om er maar vijf te noemen, behoorden tot de vaste klanten.

Na de close down van de Britse zeezenders (14 augustus 1968) werd de Offshore I verkocht aan Dick Roos van rederij Trip uit Scheveningen. In de periode 1970 – 1974 lag de Mebo II, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, voor de kust van Noordwijk. De Trip Tender, die als thuishaven Scheveningen had, werd daarbij ingehuurd om zijn oude taak als bevoorrader van zendschepen, nogmaals op te nemen. Ferry Maat, Leo van der Goot, Peter Holland, Marc van Amstel en Tony Berk, om het uitsluitend bij de Nederlandstalige dj-cew te houden, maakten er veelvuldig gebruik van.

Bulgaarse connectie

Toen Nederland op z’n beurt (31 augustus 1974) een einde maakte aan het offshore radio-avontuur, viel de bevoorrading als bron van in komsten weg en richtte de rederij zich op sportvissen. De Trip Tender werd tot en met vorig jaar, ingezet voor makreelvangst op de Noordzee. Door een strengere Europese wetgeving mochten de Trip Tender en Trip Junior sinds 2016 echter geen passagiers meer aan boord hebben, waardoor beide schepen werkloos aan de kant bleven. Er volgde een verkoop aan een Bulgaar. De Trip Tender kwam twee weken geleden ook al in het nieuws. Toen kreeg het schip voor de kust van Bretagne motorpech en werd het naar de haven van het Franse Brest gesleept.

° Fotocredits: Hans Hogendoorn


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
1975: De Mi Amigo Flashback Top 100

Terug naar 30 april 1978

Max Lewin ‘de man die Radio Veronica bedacht’

Documentaire over aanslag op Mebo II (video)

René over radio (1)

Radio Caroline op z’n paasbest (audio)

Sluiten