RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

‘Iedereen zit maar de Brave Hendrik uit te hangen’ (video)

Patrick Kicken: Lange Frans bewijst dat eerlijkheid ontbreekt op de Nederlandse radio

Nou dat was weer een enerverend weekje. Ik had Lange Frans bij me thuis over de vloer, als gast in mijn twee uur durende hiphopshow die bij drie zenders wordt uitgezonden. Ik vroeg hem natuurlijk naar hoe hij nu naar Arjen Lubach kijkt, die eigenhandig er voor gezorgd heeft dat zijn hele YouTube kanaal verwijderd is. Hij nam geen blad voor de mond, net als over zijn pretsigaretverslaving, de dood van Peter R. de Vries en meer. En deze uitspraken bij een regionaal commercieel station (Wild FM) werden meteen opgepikt door de landelijke media. Hoe kan dat?

Je kunt het eens zijn of niet met Lange Frans maar lef heeft ie wel. Hij praat gewoon over waar hij voor staat. En wat missen we dat toch op de Nederlandse radio. Iedereen is maar bang voor commentaar, bang voor zijn/haar baan, bijna bang om iets los te maken bij de luisteraar. De uitspraken van Frans in mijn hiphopshow werden o.a. opgepikt door MediaCourantTelegraafPuna.nlMSN.comManners MagazineDDS en Panorama. Is dat mijn verdienste als jock? Voor een gedeelte, ik geef hem een podium terwijl anderen hun vingers er niet aan branden. Ik weet hoe ik moet interviewen en hoe ik iemand een veilige omgeving kan bieden zodat hij of zij dit soort uitspraken ook durft te doen. Tijdje terug vroeg Metro mij (ook) naar mijn vijf favoriete podcasts en ik heb Frans zijn online show gewoon genoemd. Ben ik het eens met alles wat hij zegt? Nee. Maar hij krijgt van mij wel credits omdat hij het dúrft te zeggen.

Ik hoorde laatst een mooi verhaal over Frank Dane die zijn eerste ochtendshow deed bij Slam! FM. Hij noemde het station Islam FM. Briljant! Vijftien jaar later hebben we het er nog over. Helaas waren eigenaars Lex Harding en opperbazin Jacqueline Bierhorst binnen no time (die middag nog) bij Dane aan zijn buro dat dát toch niet de bedoeling was. En daar ga je. Niks brutaal, niks opvallen, lekker binnen de lijntjes kleuren. En dat is wat Dane dan ook tot op de dag van vandaag doet. Foei Lex, foei Jacqueline! We willen eerlijke, brutale radio. Iedereen zit maar de Brave Hendrik uit te hangen op die zenders. Luisteraars hollen massaal richting podcastland om nog wat oorspronkelijks en vooral eerlijke audio te horen.

Als ik de baas van Wild FM was dan holde ik als de sodemieter een paar straten verder in Amstelveen, waar de studio zit, naar het huis van Lange Frans die ook in Amstelveen woont om hem opnieuw een eigen show aan te bieden. Hij werkte er al eerder, net als bij Slam! Je kunt met zo’n man best afspraken maken dat hij zijn visie op de coronacrisis een beetje beperkt en gewoon zijn ongezouten mening geeft over allerlei andere zaken. Laten we toch eens ophouden om mensen die eerlijk durven te zijn over wat ze vinden meteen te categoriseren als ‘wappie’, ‘ongeleid projectiel’ of zelfs gek. Jensen is niet gek, Frans is niet gek, gek zijn de mensen die op hun tenen lopen en denken goede radio te maken als ze die ochtend, middag of avond niemand voor het hoofd hebben gestoten!

Net als zo’n vrouw die mij buiten de deur houdt bij Veronica ‘want ik word te persoonlijk in mijn columns’. Nou en! Wees blij dat iemand man-en-paard noemt in een wereldje waarin iedereen zijn of haar collega’s achter-de-rug-om met de grond gelijk maakt, uit jaloezie of onder een schuilnaam op het RadioForum van RadioFreak. Stiekem had ik de hoop dat Stenders het wel zou aandurven, mensen-met-een-mening op de zender. Hij schijnt zelfs Bert Brussen en Roderick Veelo van de TPO podcast gepeild te hebben voor de ochtendvervanging van Genee. Hoera! Wat een bril-jant idee.

In plaats daarvan krijgen we iedere week een andere clown voorgeschoteld die het toch vooral gezellig wil houden in de studio. Ga je de oorlog niet mee winnen Rob. Durf toch eens wat! En dat is niet iedereen met een rijbewijs op je zender laten horen, nee dat is mensen die ergens voor staan je station te laten bevolken. Kut, gaat het toch weer over Radio Veronica, terwijl ik me zo had voorgenomen het over Lange Frans te hebben. Nou, enfin, hieronder vind je (exclusieve!) video opnames van de talks die ik met hem opnam voor mijn hiphopshow. Ja, gewoon thuis aan de keukentafel waar ik ook mijn podcasts opneem. Had zeker live moeten zijn he? En in een échte radiostudio? Nog zo’n drogreden die ik alleen maar hoor uit de monden van radiodiscjockeys die al zeker twintig jaar lang hetzelfde zitten te doen en niks durven.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 143

Waarom werken bij de radio zo ziekmakend is Radiomakers met een burn-out. De lijst wordt Lees verder

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x