RadioVisie

  • .
    .

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970

Meer dan een halve eeuw geleden was er weinig aanbod voor de jeugd. Radio Noordzee Internationaal (RNI), waar ik met zoveel plezier naar luisterde verdween in september alweer uit de ether. Veronica was in grote delen van Nederland in de avonduren slecht te ontvangen, net dan wanneer we vertier zochten. Om over de programmering van het toenmalige Hilversum 3 maar te zwijgen.

Henk Elsink en de ‘late night show’

Nachtuitzendingen op de Nederlandse radio werden pas in 1973 ingevoerd. Maar toch waren er al wat plannetjes. Ik licht er één uit, dat van de cabaretier Henk Elsink die in zijn eigen etablissement ‘De Koopermolen’ in Amsterdam regelmatig volle zalen trok. Hij wilde meer kunnen doen met het medium radio. Elsink, die ook wel eens ’televisieschuwe Henk’ werd genoemd, moest voor de uitvoering van zijn plannen wel wachten tot het moment dat Nederland eindelijk toe zou zijn aan nachtuitzendingen. Pas dan zou er sprake zijn van 24 uur per etmaal radio.

Zijn idee was om eenmaal per week een soort ‘late night show’ te maken. Het liefste zag hij dat gebeuren in de late avond en vroege nachtelijke uren van zaterdag op zondag. Hij refereerde naar een soortgelijk programma dat door de BBC in het weekend werd uitgezonden. Een prachtig voorbeeld van hoe de luisteraars op een laat tijdstip op een perfecte manier kon worden vermaakt.

Elsink: “Dat vind ik zo geweldig, daar ben ik werkelijk helemaal kapot van. Ik vind alleen maar het nachtelijke uur geschikt, omdat het natuurlijk geen enkele zin heeft om tijd en energie te gaan verspillen aan een wekelijks programma als het gepland wordt op een uur dat de televisie nog aan de gang is. Dat is gewoon zonde van je uitzenduren op de radio. Mijn plannen op dit punt zijn natuurlijk nog wel wat vaag, omdat ik het duidelijk niet alleen kan gaan doen.”

“We willen het wel vanuit ‘De Koopermoolen’ gaan doen, maar we zullen er toch mensen voor dienen aan te trekken, een soort vast team van schrijvers, componisten – want ik wil persé geen grammofoonplatenprogramma maken – en met vaste items erin, zoals interviews en dergelijke. Kortom gezegd een soort Showboat van vroeger, maar dan in een moderne versie.”

“Voor televisie voel ik niet zo gek veel. Ik ben een beetje bang voor tv, ik hou er niet zo van. Vergeet niet ik heb een zaak met zeventien, achttien man personeel. En daar moet je toch echt wel aan denken. Je kunt je gewoon geen misser permitteren met een dergelijke achtergrond. Eens een doodenkele keer een klein nummer doen op de televisie, ach nou ja, dat is natuurlijk wat anders. ”

Meester Bernard kreeg een lief

Een eigen radioprogramma, zoals hij dat in de jaren zestig van de vorige eeuw had, is het niet gekomen. Wel werden we in de maand december 1970 verheugd met het bericht dat de NCRV had besloten een nieuwe serie afleveringen aan te kopen van de Britse televisieserie ‘Please Sir’. Op Eerste Kerstdag ging de reeks van start. En zoals verwacht waren het merendeel van de personen uit de eerdere afleveringen ook weer te zien.

Maar ‘Please Sir’ was al eerder die maand een item geweest in de programmering van de NCRV toen op 7 december een kijkje in de keuken werd genomen van meester Bernard Hedges (foto bovenaan – midden) en zijn onberekenbare klas 5C. Dit gebeurde via de productie ‘Uit de school geklapt’, het resultaat van een bezoek aan de studio’s van London Weekend Television, waar de serie werd gemaakt.

Zo was er niet alleen de hernieuwde kennismaking met oude bekenden maar kwam eveneens regisseur Mark Stuart aan het woord, net zoals de twee scenaristen John Edmonds en Bob Larbey. Duidelijk werd dat schoolmeester Hedges een vriendin had gekregen. Penny werd vertolkt door Jill Kerman (foto bovenaan – links). Zij ging letterlijk en figuurlijk in alle afleveringen een belangrijke rol spelen.

https://youtu.be/LKtHaeaMPb8
https://youtu.be/mhVJvRwRqtI

Ook in de maand december 1970 was er publiciteit rond het Koningin Wilhelminafonds, dat zich bezig hield en houdt met de medefinanciering van kankerbestrijding. Er was een nieuwe spot aangeboden aan de STER, verantwoordelijk voor de reclame op de Nederlandse radio en televisie via de publieke omroep. Volgens de toenmalige directeur drs. C.J. Smeekes, toonde het reclamefilmpje een doodskist die door zes dragers over een knerpend grindpad werd gedragen. De tekst was afkomstig van antirookgoeroe dr. L Meinsma, die tevens directeur was van de KWF.

Volgens Smeekes was het spotje in strijd met de goede smaak en hij wees er op dat voor begrafenisondernemingen geen reclame via radio en televisie mocht worden gemaakt. Meinsma liet weten dat hij het niet met de uitspraken van Smeekes eens was en in beroep zou gaan bij de Reclameraad. Meer dan vijftig jaar later is het wel mogelijk om reclame te maken voor bijvoorbeeld uitvaartverenigingen.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx