RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Lage Landenlijst: Kommil Foo alweer op 1

Lancering nieuwe stream Radio 1 met enkel Nederlandstalige muziek

Kommil Foo is met ‘Ruimtevaarder’ voor het derde jaar op rij door de luisteraars naar de top van ‘De Lage LandenLijst’ op Radio 1 gestemd. Kris De Bruyne komt met ‘Amsterdam’ sterk de top drie binnen op twee. ‘Pastorale’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List eindigt opnieuw op de derde stek. Jan Hautekiet en Evert Venema (foto bovenaan – credits: Radio 1) loodsten de luisteraars zaterdag 17 oktober, tussen 09:00 en 18:00 uur door de honderd beste Nederlandstalige nummers sinds 1945. 

Dat deden ze uitzonderlijk vanuit de Radio 1-studio in Brussel, tijdens een parallelle uitzending met de regionale omroepen van de Nederlandse provincies Zeeland, Brabant en Limburg. ‘De LageLandenLijst’ ‘ was hét sluitstuk van drie weken lang de beste Nederlandstalige muziek in de ultieme zoektocht naar de verschillen en overeenkomsten tussen Noord en Zuid.

De ‘LageLandenLijst’ op Radio 1 groeide dit jaar uit tot een heuse Leve de Lage Landen-actie. Naast muziek was er ook een zondags debatprogramma over cultuurverschillen tussen Noord en Zuid (De LageLandenSlag), een gezamenlijke uitzending van ‘De Taalstaat’ (legendarisch programma op NPO Radio 1 met Frits Spits) en een gelegenheidspodcast ‘Grensgevallen’ (culturele fietstour langs de Vlaams-Nederlandse grens met Jan Hautekiet en Rick de Leeuw). 

Korneel Declercq maakte voor het programma ‘Byloo’ afgelopen week een zwarte lijst met Lage Landen-nummers die tegenwoordig maatschappelijk moeilijk liggen omwille van seksisme, racisme,… En Lage Landen-artiesten als Stef Kamil Carlens, Gianni Marzo, Tsar B en Mauro, maakten voor de gelegenheid een unieke cover van The Scene, Wim De Craene en Krezip. Dat alles is te (her)beluisteren op radio1.be en via de Radio 1-app en te bekijken op hun Facebook-pagina.

Nieuwe digitale stream

Radio 1 lanceerde tegelijk ook een eigen stream met doorlopend een mix van de betere Nederlandstalige muziek uit de Lage Landen: De Radio 1 Lage LandenLijst. Met de nieuwe stream kan iedereen vanaf nu de hele dag lang, 24/7, genieten van alleen maar artiesten uit Vlaanderen en Nederland, via de Radio 1-app en radio1.be.

° Lees verder onder de afbeelding

Top 10

De finale uitzending kon uiteindelijk door corona niet op de voorziene locatie, letterlijk op de grens tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, plaatsvinden. Als alternatief werden twee parallelle uitzendingen opgezet, die regelmatig naar elkaar doorprikten: één door de regionale omroepen van Zeeland, Brabant en Limburg samen, en één vanuit de Radio 1-studio – met Hautekiet en Venema – in Brussel.

01 Kommil Foo – Ruimtevaarder (1)
02 Kris De Bruyne – Amsterdam (17)
03 Ramses Shaffy en Liesbeth List – Pastorale (3)
04 Het Zesde Metaal – Ploegsteert (2)
05 Wim De Craene – Tim (5)
06 Gorki – Mia (9)
07 Boudewijn de Groot – Avond (8)
08 Raymond van het Groenewoud – Twee meisjes (13)
09 The Scene – Iedereen is van de wereld (29)
10 BLØF feat. Geike Arnaert – Zoutelande (7)

° De volledige lijst kan je hier vinden.

Weetjes uit De LageLandenLijst van 2020:

• Er werden in totaal 14.277 stemmen uitgebracht.
• De ‘LageLandenLijst’ is verdeeld tussen Vlaanderen (62) en Nederland (37). Er is ook één samenwerking tussen Nederlanders en Belgen. 
• Er staan 25 nieuwe nummers in de lijst. 
• Boudewijn de Groot, Kris De Bruyne en Ramses Shaffy komen het vaakst voor met telkens vier noteringen. 
• De jaren 70 zijn het sterkst vertegenwoordigd met 25 liedjes, op de voet gevolgd door de Teens (de jaren 2010 – 2019) met 23 nummers. 
• Het oudste lied in de lijst is van Jacques Brel ; ‘Marieke’ (1961). 
• De meest recente producties (2020) staan op naam van Het Zesde Metaal (met ‘Stempel’), Broeder Dieleman (met ‘Jakobsladder’) en Hannelore Bedert (met ‘Kom naar huis’). 
• De hoogste nieuwkomer is ‘Ooit was ik een soldaat’ van Gorki (op plaats 31).

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio 1
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx