Opgepoest en digitaal gereconstrueerd door Ferry Eden
In februari 1972 was duidelijk dat Joost den Draaijer, het alter ego van muziekbaas Willem van Kooten, Radio Noordzee Internationaal (RNI) zou gaan verlaten. Een herhaling van wat hem bij Radio Veronica was overkomen, lag aan de basis. Net zoals toen werden hem geen aandelen gegund in het radioproject dat mede dankzij hem populair was geworden.
Een aandelenkwestie
Joost was voor zijn RNI-programma’s nooit betaald. Bij de start van de Nederlandstalige uitzendingen was met Guus Jansen, grootaandeelhouder van muziekuitgeverij Strengholt, het moederbedrijf achter RNI, een aandeel in de winst overeengekomen. Jansen en zijn secondant, Noordzee-directeur John de Mol Sr., hielden vol dat er dat eerste jaar slechts kostendekkende radio-exploitatie was maar geen winst. Een financiële regeling met Guus Jansen bleef uit en de spanningen daarover kregen de bovenhand.
Veel eerder al, begin 1970, was Radio Nordsee International van de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Bollier voor de Nederlandse kust gaan uitzenden. Vanwege geleend geld bij concurrent Veronica was overeengekomen dat RNI slechts Engels- en Duitstalige programma’s zou uitzenden. Gebrekkige reclame-inkomsten leidden echter tot een zieltogend bestaan. Eind 1970 weigerde de Veronica-leiding de terugbetaling van de lening aan te nemen.
Ontvlambaar idee
Meister & Bollier gingen daarop samenwerken met Muziekuitgeverij Strengholt en in maart 1971 startten er alsnog Nederlandstalige uitzendingen. Genoemd aandeel in de winst was volgens Joost één van de voorwaarden waaronder hij en zijn kompaan (ook al ex-Veronica) Jan van Veen, hun schouders onder dit nieuwe Nederlandstalige project hadden gezet.
Beiden hadden bovendien nog een appeltje te schillen met hun vroegere werkgever Veronica. De haat en nijd kwestie, Veronica versus Noordzee zou nadien, buiten de territoriale wateren voor de Scheveningse kust, letterlijk ontbranden.
Radio Veronica was al sinds 1960 in de lucht en had tot de komst van RNI een rimpelloos bestaan geleid dat door de Nederlandse politiek gedoogd werd. Veronica-baas Bull Verwey was al gewaarschuwd dat daaraan een eind zou komen met de komst van RNI. Een uit de hand gelopen opdracht van de Veronica-leiding aan duikers om RNI het zwijgen op te leggen had half mei 1971 een fikse brand aan boord van het zendschip MEBO II tot gevolg.
Familieperikelen

De brand werd geblust en leidde niet tot het resultaat waarop de opdrachtgevers hadden gehoopt. RNI ging gewoon door. Wel had Veronica een flink deel goodwill verspeeld en was de zender negatief in de schijnwerpers van de Nederlandse politiek gekomen. Het tij tegen de zeezenders keerde. Bovendien gingen twee Veronica-kopstukken een jaar de gevangenis in. Jan van Veen stopte bij Noordzee.
En dat had op zich nog een extra bijzondere reden. Jan’s vrouw is de dochter van Dirk Verweij, de broer van Bull Verweij. De algemeen directeur van Radio Veronica die een jaar naar de gevangenis moest als opdrachtgever voor de sabotage op de Mebo II. Dirk werd in de zomer van 1971 gevraagd de leiding van Veronica weer op zich te nemen. Het wrong allemaal.
Stokje doorgeven
Na de uit de hand gelopen situatie op de MEBO II twijfelde ook Joost of hij nog wel door moest gaan. Hij deed dat wel, maar door de financiële onenigheid met Guus Jansen was zijn vertrek alsnog gepland voor februari 1972. In de maand januari deed hij voor het laatst volop mee, daarna droeg hij zijn middagprogramma over aan Tony Berk.
Op zaterdag 19 februari 1972 presenteerde Joost nog de ‘Radio Noordzee Superhit 50’ waarna Ferry Maat, eveneens Noordzee-dj van het eerste, het overnam. De lijst van 26 februari 1972 is als retro-programma op 4 maart aanstaande (12:00-15:00 uur) te beluisteren via FouteMuziekRadio en wordt gepresenteerd door Ferry Eden.