RadioVisie

  • .
    .

Laatste ‘reguliere’ ochtend bij Radio2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Niet de bedoeling om de regioredacties plots heel veel kleiner te maken’

Het was even schrikken voor de vaste luisteraars van Radio 1 deze ochtend als ze even voor 08:00 uur inschakelden. Niet de reguliere ochtendstemmen kregen ze te horen wel de vrolijke vrienden van een eindje verderop; Radio2. Niks ergs aan de hand, gewoon de collega’s van de nieuwsochtend die het hadden over de vernieuwde ochtend van de familiezender die vanaf aanstaande maandag op Vlaanderen wordt losgelaten. Daarbij waren fragmenten van de afscheidnemende Radio2-presentatoren te horen.

Al bij al heerste er in de regionale studio’s geen begrafenisstemming, integendeel, het klonk allemaal bijzonder enthousiast. Althans voor de microfoon. Hoe men zich echt voelde, daar waren uiteraard geen luisterende oortjes meer bij. Het ‘afscheid’ paste omdat de doorgedreven verandering nog moet ‘verkocht’ worden. En zoals we ook eerder al schreven, de publieke omroep zet daarbij alle middelen en alles op alles in. Els Van de Sijpe, manager VRT Radio & Audio, is er gerust in. 

Regionaal nieuws blijft belangrijk

“Verandering is altijd een beetje lastig, maar we hebben in het verleden gezien dat mensen heel snel iets nieuws omarmen. Ik vergelijk het met opstaan en merken dat je huiskamer wat anders ingericht is: dan ben je even gedesoriënteerd, maar we zien ook dat het heel snel went. Ik verwacht dat mensen na een aantal weken wel mee zullen zijn, vertelt ze aan het Belang van Limburg.

“We doen vrij veel onderzoek naar de behoeftes van ons publiek. Meer dan tachtig procent van de Vlamingen vindt regionaal nieuws belangrijk en dat vindt VRT zelf ook. Alleen is de manier waarop mensen regionaal nieuws gebruiken heel hard aan het veranderen. Dat gebeurt in toenemende mate digitaal. Daar spelen we op in.”

“De nieuwe ochtendshow die maandag start, zit op Radio2 maar ook op Eén en op VRT MAX. Bovendien brengt ‘Margaux van de regio’ elke dag een regioverhaal op de radio maar ze maakt ook video. De regionale content krijgt een tweede leven, we gaan het ook via sociale media verspreiden en een jonger publiek aanboren.”

Hoeveel Margauxs zijn er?

Spilfiguur in het vernieuwde regionale nieuws wordt dus ‘Margaux van de Regio’. Klink goed, maar het is en blijft een feit dat ook zij niet tegelijk op vijf plaatsen kan zijn. Maar Van de Sijpe is duidelijk, de regionale redacties van Radio2 zullen er op toezien dat ieder deel van Vlaanderen evenredig aan bod komt. 

“In regionaal nieuws zullen eerder kortere quotes zitten, maar op andere momenten of platformen kunnen langere fragmenten een plaats krijgen. Er zullen ook momenten zijn waarop regionale content in nationale programma’s zit. Om een nationaal item te illustreren, zou je naar een kleinere gemeente kunnen gaan die al even niet meer aan bod kwam.”

Met inzet van àlle middelen

Om de ‘Goedemorgen morgen’, tot bij een groter publiek te tillen worden ook Eén en VRT MAX ingezet. Niet in het minst omdat die technologie er is en zeker omdat er een verschuiving is in het luisteren. Jongere generaties doen dit net zo vlot via televisie of internet. Zo kan iemand die onderweg is met de auto bijvoorbeeld podcasten via CarPlay. En beeld bij de radio wordt blijkbaar steeds belangrijker. 

Van de Sijpe: “Het is belangrijk dat we voelsprieten hebben in de Vlaamse provincies. We mikken op een intense samenwerking met Radio2 nationaal en met VRT NWS, waar regioartikels goed scoren. Maar net als andere afdelingen binnen de VRT moeten we besparen. Als je van vijf naar één ochtendprogramma gaat, is dat een stuk efficiëntie. Het is niet de bedoeling om de regioredacties plots heel veel kleiner te maken, we hebben ze nodig om de werking on top te houden en nationale programma’s te voeden.” (DP)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter
Pieter
24 januari 2023 - 09:43 09:43

Ik vraag me af waarom er onnodig zoveel gewisseld wordt, tussen hun oude studio en hun nieuwe. De ochtendschow is in de nieuwe studio. De inspecteur opnieuw in de oude. Het programma van Daan terug in de nieuwe studio om dan de rest van de dag in de oude te kruipen.

Laurens
Laurens
23 januari 2023 - 18:21 18:21

Radio 2 BeNe BeNe wordt ’s morgens van 6 tot 9 u verzorgd vanuit Radio2 Kortrijk. Herbert Verhaege presenteert er elke ochtend live. Enkel via DAB+

johan
johan
21 januari 2023 - 15:57 15:57

Als ik het goed begrijp dienen alle 5 de gewestelijke Radio 2 muxen nu enkel nog om ons lokale reclameboodschappen te brengen. Als dat geen verspilling is van kostbare plaats voor andere radiostations op DAB+.

Dimitri
Dimitri
21 januari 2023 - 19:40 19:40
Antwoord aan  johan

Nog 1 uurtje op de middag.

Jan D.M.
Jan D.M.
22 januari 2023 - 07:57 07:57
Antwoord aan  Dimitri

Ze doen dat zolang hun infrastructuur nog meegaat !

David
David
21 januari 2023 - 22:57 22:57
Antwoord aan  johan

Worden er ook geen nationale programma’s gemaakt in de verschillende provincies? Zo dacht ik dat de top 30 op zaterdag gemaakt wordt in Kortrijk? (Lang geleden was dat Omroep Oost-Vlaanderen die de BRT top 30 maakte). Het was ook duidelijker toen, er werd vooraf gezegd welke omroep wat deed: Antwerpen bijvoorbeeld “vragen staat vrij”. Maar in veel mindere mate dan vroeger. En uiteraard de lokale redacties zullen daar waar zitten? En wordt radio 2 Leuven niet soms gebruikt door MNM?

Johan
Johan
22 januari 2023 - 19:38 19:38
Antwoord aan  David

Inderdaad, voor 3 oktober 1983 maakten de vijf gewestelijke omroepen om beurt enkele uren per dag eigen programma’s zoals Vragen staat vrij vanuit Antwerpen, Te bed of niet te bed vanuit Limburg, Service telefoon uit West Vlaanderen, enz… welke uitgezonden waren voor gans Vlaanderen. Dagelijks wisselden de gewestelijke omroepen de volgorde.
Vanaf 3 oktober 1983 is men begonnen met de regionale ontkoppelingen (ochtendpost, middagpost en avondpost) en waren de uitzendingen voor elke provincie apart te beluisteren. MNM gebruikte inderdaad de locatie Leuven om in juni de Marathonradio te verzorgen.
Eerst werd Avondpost uit besparing afgevoerd, nu wordt Morgenpost afgevoerd en als de besparingsronde zo verder gaat zal middagpost ook wel verdwijnen denk ik, en dan krijgen we enkel nog regionale reclame te horen op onze regionale omroepen. Jammer!!

David
David
23 januari 2023 - 17:08 17:08
Antwoord aan  Johan

Inderdaad, enkele treffende programma’s dat je aankaart. Service Telefoon was met Martin Dejonghe denk ik? Zou Peter De Groot nog bij Radio 2 zitten (die deed Studio West). Maar avondpost kwam later, ik denk 1989? Het was in elk geval een eerste september want was op weg naar huis met mijn vader toen het programma voor het eerst was te horen en mijn ouders hadden pas een auto met radio in 1988 (!). Toen was dat zelfs nog een optie…

wilfried
wilfried
21 januari 2023 - 23:14 23:14
Antwoord aan  johan

Zend de regionale uitzendingen uit in DAB+ en laat Peter op de fm zijn ding doen. Zo gaat er meer volk naar DAB+ luisteren, dit is toch wat we in de toekomst willen.

David
David
23 januari 2023 - 17:15 17:15
Antwoord aan  wilfried

Jammer genoeg zullen wel nog veel auto’s zonder DAB+ rondrijden als je weet dat het wagenpark in ons land gemiddeld 9,5 jaar oud is (artikel autonieuws, 26 oktober 2020). En ik heb ook ooit nog geprutst met zo’n DAB+ zendertje via FM maar dat is en blijft twee keer niks. Los daarvan was jammer genoeg aflevering 1 echt een totale flop. Hebben ze niks getest vooraf, zoveel fouten? En regionieuws: weinig gehoord. Voordien waren de regionale ontkoppelingen zeer geliefd en dan zetten ze zoiets in de plaats. Maar tja, discussie en smaken… Een bekend recept.

Jan D.M.
Jan D.M.
24 januari 2023 - 12:54 12:54
Antwoord aan  johan

-Dat duur Radio2-gebouw aan de Martelaarslaan te Gent moet toch nog één functie hebben !

Joris
Joris
21 januari 2023 - 06:19 06:19

Jammer hoor.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
20 januari 2023 - 16:00 16:00

Gelukkig hebben we de vrijheid om te luisteren naar wat we willen beluisteren.

jaques
jaques
20 januari 2023 - 14:11 14:11

vandeveire aan, radio uit zegt mijn vrouw

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx