fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Laatste Nederlandstalige radio stopt op AM (video)

Middengolfradio, hele generaties zijn er groot mee geworden. Was de kwaliteit en zelfs de ontvangst niet altijd optimaal, je nam het erbij. Vooral omdat die band altijd goed was voor een beetje avontuur. Veel, heel veel zenders, ook van over verre grenzen, kon je zoeken, vinden en beluisteren. In de avonduren was het vaak een kakofonie van jewelste, maar steeds weer viel er wat te ontdekken, een nieuwe belevenis was nooit ver af…

Het is niet eens zo heel lang geleden. Er is inmiddels heel veel veranderd. FM, het internet en de digitalisering maakten de radiobeleving, raar maar waar… een stuk minder spannend. Uiteraard klinkt de muziek stukken beter, zijn de presentatoren makkelijker te begrijpen, maar de die hard radiofan, zocht en zoekt meer. De ‘kick’ is weg… Het avontuur uitgehold. Bij iedere handeling om naar een ‘zender’ te luisteren weet je tegenwoordig vooraf wat je mag verwachten.

Vanaf 2019 wordt het stil op 1008 kHz

Verrassingen zijn er nog zelden. Al helemaal niet meer wat het aanbod ‘grote’ Nederlandstalige AM-stations betreft. De voorbije decennia hielden ze er allemaal mee op. Het laatste landelijke middengolfstation dat in onze eigen taal uitzendt, trekt er straks ook de stekker uit. GrootNieuwsRadio staakt, na elf jaar aanwezigheid in de AM-band, de uitzendingen via de 1008 kHz-zender en gaat enkel nog digitaal verder.

Het stopzetten zal niet direct honderdduizenden luisteraars verweesd achterlaten, want die waren er sowieso al niet. Het station brengt een christelijke boodschap en net zoals de middengolf de voorbije jaren tanende was, is dat ook het geval voor dat soort religiezenders. Als symbool kan het wél tellen natuurlijk. De omroepband heeft volgend jaar geen enkele landelijke, Nederlandstalige vertegenwoordiger meer.

Telefoon opnemen en winnen

Maar met symboliek heb je geen brood op de plank, zoveel is duidelijk. Uitzenden op de middengolf is duur. Tel daarbij op dat GrootNieuwsRadio enkel in de lucht kan blijven dankzij giften, dan ben je snel klaar. Op de zendersite in Flevoland zal het volgend jaar heel stil worden. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Om iedereen daarvan tijdig op de hoogte te brengen gaat het station de volgende maanden de luisteraars attenderen op de alternatieven. Deze week kan er bijvoorbeeld een DAB+-wekkerradio of webradio-ontvanger worden gewonnen. Maar je moet er ook iets voor terugdoen.

Luisteraars kunnen online hun gegevens achterlaten, waarna de kans bestaat dat je live in de uitzending opgebeld wordt. Wie daarna de telefoon opneemt en de babbel begint met; ”Ik stap over naar digitale radio”, wint. Op de GrootNieuwsRadio website staat ook een ‘Luisterwijzer’ die alle alternatieven voor de 1008 kHz op een rijtje zet.

Epiloog

Al klopt ons verhaal dit niet helemaal want in Nederland opereren wel nog enkele tientallen LPAM-stations in de eigen moerstaal. Privé-initiatieven die met een laag vermogen hun ding doen in de middengolfband, maar vooral lokaal actief zijn. Sommige projecten klinken best goed, anderen timmeren nog aan de weg. Met geduld, enkele extra boterhammen en de juiste ontvanger, pik je er zelfs in Vlaanderen wel eens eentje op. 

Dit soort kleinschalige initiatieven leiden echter een onzeker bestaan, ze hebben een beperkte aanhang en zijn eerder in het hobby-circuit te situeren. Maar het is goed dat ze er zijn, want deze laatste Nederlandstalige vertegenwoordigers van de AM, maken het vaak toch nog een beetje spannend om op ontdekkingsreis te gaan.


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Even opletten want het Instagram-account van Nasrien is naar de cnop(s)pen Kijk, maar luister vooral
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Temperatuur stijgt, radioreclame neemt toe, al heeft het één niks meer het ander te maken
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Pieter Van BandenHermanclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Geen pastoors of predikanten meer op de (dure) middengolf, zelfs God gaat digitaal…

Herman
Gast
Herman

God straft maar bestaat niet. Het is niet mijn radiostation maar ik zat wel nu en dan eens naar het Radio Nieuws op het uur te luisteren en jammer dit zijn we nu ook kwijt. De MG is zijn magie kwijt en de reden wegens te duur is onzin het is alleen een uitvlucht om ” geld ” te sparen en ons verplicht DAB + brol door onze strotten de duwen. Ik doe niet mee noem mij dan maar een spelbreker mij zal je niet horen huilen. Een DAB + toestel is dan voor mij te duur zo simpel als dat.

Pieter Van Banden
Lid

Herman,een degelijke DAB+ radio is nu ook weer niet de ‘hoge kostprijs’.Men moet nu eenmaal mee met de moderne tijd.Maar je moet het ook eens bekijken in de goeie zin.FM heeft ook enkele (vele) jaren nodig gehad om populair te worden want men zat hier vastgenageld aan de MG.Vele radio’s hadden toen MG en LG-KG als band (ook de autoradio’s).Dus om mee te zijn moest je dan ook een transistor radio kopen (in die tijd begin der jaren ’70) om mee te zijn.Bovendien werd de FM band later ook uitgebreid van 104 naar 108…én ALWEER moest de consument zich aanpassen.Later kwam via FM de stereo radio (eind 1969-begin der jaren ’70) en wéér moest de consument zich aanpassen.Maar ik begrijp u hoor, wat radio nostalgie mag wel.

Meer in Actueel
Het Avondblad van 25 september (audio & video)

SiriusXM koopt muziekstreamer Pandora

Populairste hitlijst van Nederland verhuist (audio)

Facebook komt met ‘slimme luidspreker’

Het Avondblad van 24 september (audio)

3FM: ‘Het Glazen Huis is stuk geslagen’ (video)

Sluiten