fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Laatste capaciteit DAB+ enkel nationaal aanbesteed

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Niks verbieden, enkel onmogelijk maken

De Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel publiceerde vorige week zijn ‘Tweede principiële goedkeuring inzake de vastlegging van de pakketten van digitale frequenties die zullen worden vrijgegeven tijdens een tweede vergelijkende toets voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een etheromroepnetwerk en de bijhorende zendvergunningen, bestemd voor het aanbod van vrij te ontvangen radio-omroepprogramma’s’. (sic) 

De overheid en het Vlaamse radiolandschap. Het is en blijft een bijzonder verhaal. Al bijna vier decennia. Eens schoolvoorbeeld van niet willen, niet kunnen of gewoon doordachte politiek? Misschien is dit laatste zelfs nog beter dan gewoon ‘domme’ politiek. In Vlaanderen wordt niks verboden. Dat klinkt zo definitief. Vlaanderen maakt dingen gewoon onmogelijk. Dat valt minder op. Tenminste als je niet uitkijkt…

Het begon al in de eerste helft van de jaren 80. Lokale radio’s werden toegelaten, maar mochten slechts 100 Watt sterk uitzenden, in mono, binnen een straal van acht kilometer. Met andere woorden: “Legaliseer hen met zo weinig technische dekking dat het vanzelf wel stopt”. Zij die gekomen waren, gingen bijna allemaal weer zonder dat de overheid kon worden beschuldigd dat de lokale radio werd afgeschaft.

We spoelen door naar 2016. Reeds bij de allereerste introductie van de plannen voor ‘een compleet nieuw radio landschap’ was minister van Media Sven Gatz duidelijk: “Misschien kunnen we de lokale radio op FM laten uitzenden, terwijl de rest kan uitwijken naar DAB+.”

Een geweldig plan? Zoiets als; “Misschien moeten we VTM verplichten om analoog te gaan en in zwartwit uit te zenden?” Het motto is duidelijk. Laat dit vooral niet teveel opvallen. Neem nooit een beslissing waarin duidelijk staat dat lokale radio wordt uitgesloten van digitalisering. Zorg er ook voor dat er geen discussie mogelijk is in het Vlaams Parlement. In theorie gaat het immers om… uitstel.

Lees vooral niet tussen de regels

‘Voor de vrijgave van het DAB+ spectrum voor lokale radio’s is het enerzijds zoeken naar de capaciteit – het beschikbare spectrum is nu eenmaal niet onuitputtelijk – en anderzijds ook de impact van de hertekening van het lokaal radiolandschap zoals dit de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, af te wachten.’

De meest opmerkelijke passage: ‘In de marge van dit alles stelt zich bovendien de vraag of het digitaal radio luisteren op andere manieren dan via broadcast FM of DAB+, namelijk via streaming, via apps en via internet gebaseerde toepassingen, niet de bovenhand zal nemen op langere termijn.’

Dat is de insteek om te zeggen dat de lokale radio beter digitaal via streaming kan uitzenden. Er is verder nooit onderzocht of er in Vlaanderen behoefte is aan 36 nationale radio-omroepen. Het advies van de SARC werd compleet genegeerd en de vragen van de leden van de Commissie Media werden niet beantwoord. De bevraging was er pro forma.

Omdat ‘ze’ het niet kunnen betalen

Nochtans is dat zoeken naar extra capaciteit heel eenvoudig. De beschikbare DAB+-ruimte is nu reeds opgebruikt en dat weet ook de minister. Maar dat is moeilijk luidop te verkondigen. Dus wordt het verkocht als uitstel. ‘De lokale radiostations kunnen het niet betalen en iedereen moet nog wennen aan de nieuwe frequenties’. Eventueel bestelt de overheid nog een mooi politiek gestuurd onderzoekje om te bewijzen dat ze het niet kunnen bekostigen. 

Daarmee wordt op termijn een streep getrokken door een complete sector. Netwerkradio’s kunnen niet overleven met alleen nationale inkomsten. Lokale zenders kunnen niet overleven met enkel analoge distributie. Bijgevolg kreeg de minister wat hij wilde vanaf het allereerste begin. Tenminste als de hele constructie standhoudt in de rechtbank.

Want één ding is heel duidelijk geworden. Met de mening van de lokale sector werd op geen enkel moment rekening gehouden. Zelden een dergelijk politiek theater gezien. Een compleet deel van een branche technisch uitsluiten, kan dat zomaar? Kan dit in een vrije markt in Europa?

° De complete beslissing leest u in de bijlage: Tweede principiële goedkeuring – digitale frequenties


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Da's er meteen bovenop Benieuwd hoe iemand als prille twintiger bij de radio terechtkomt? Neem
Het dagelijks bereik van de publieke radiostations is in 2017 gezakt. Radio 1, Radio 2,
Belfius Persprijzen In 1963 startte het vroegere Gemeentekrediet met de Belfius Persprijzen. Dit jaar was
In deze aflevering neem ik je nog eens mee naar de jaren zeventig en tachtig
Sinds 1 januari pakt het Limburgse FM Goud uit met een aparte editie voor het
Van de Mediaan naar het Mediahuis NRJ, de commerciële die in het najaar een doorstart
Zoals we gisteren in de eerste editie van Het Middagblad al 'weggaven', maakte vandaag het

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Kempenaar Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Kempenaar
Gast
Kempenaar

Inderdaad, op 36 nationale omroepen zit (waarschijnlijk) niemand te wachten. Maar nog liever enkele nieuwe nationale omroepen erbij zodat er zeker GEEN plaats meer is voor lokale projecten. Het is de politiek (Sven Gatz) ten voeten uit. Pure politieke onwil om lokale projecten niet toe te laten via een lokale DAB+-zender. Laten we (nog maar eens) kijken naar een evaluatierapport uit Nederland in verband met lokale radio / streekradio via DAB+. Met name bladzijde 10 en 11 trekken de aandacht. Hier becijfert men (in een ruwe kostencalculatie) één DAB+-zender 30 Watt ERP inclusief een antenne (dipool waarschijnlijk) op ongeveer 40 meter hoogte (dus ook 40 meter coax, maar niet de montage en geen mast) op 4700 Euro. Niet onoverkomelijk voor een lokale radio die goed draait. Echter, willen we wat meer bereik (want met die 30 Watt komen we zoals we zien op de bijbehorende kaarten zelfs met digitale uitzendingen niet ver), dan moeten er enkele lokale “hulpzenders” bijgezet worden. In dit document rekent men op 3 zenders zodat dit op 14100 Euro komt. Ok, veel geld, maar nu moeten de lokale zenders op FM ook vaak investeren in extra FM-zenders en extra masten om op 2 of 3 frequenties te kunnen uitzenden. Ook dat is niet goedkoop dus valt de berekening in dit evaluatierappport nog goed mee. Toch jammer dat de politiek hier zo graag blijft hameren op het feit “dat ze het niet kunnen betalen”. Een DAB+-zendtoestel (zoals gemaakt voor het project uit het evaluatierapport) hoeft niet duurder te zijn dan een FM-zender voor lokale radio. Dus daar moet Sven Gatz zeker al niet meer mee afkomen. Verder beloofde men de betere geluidskwaliteit (totaal niets van te merken, integendeel soms) en méér capaciteit. Ja, dat zijn dan die 36 nationale stations dus. Maar zou men op FM op een gelijkaardige manier dezelfde “luxe” aannemen voor nationale stations, zou ook daar geen plaats meer zijn voor lokale radio. Waarom doet de politiek dit dan wel voor DAB+? (retorische vraag)

Evaluatierapport:
http://www.olon.nl/Resources/Uploads/files/20180130%20Evaluatierapport%20OLON%20DAB%20V1_0(1).pdf

Meer in Opinie
Hoezo evenement? 

Blijft de VRM een papieren tijger?

Mark Coenen over ‘De teloorgang van de radio’

Als voice track het hele ‘model’ is

Tien jaar Radio Nostalgie  

Het blunderboek van de Vlaamse etherverdeling

Sluiten