RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

L1 begint aan z’n jubileumjaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Oudste regionale omroep in Nederland begon in 1945

In Vlaams Limburg wordt er naar geluisterd. Behoorlijk goed zelfs. Al gaat het dan om een Nederlandse regionale radiozender, L1 heeft onder de landsgrens behoorlijk wat fans. En dat heeft het voor een deel te danken aan het feit dat ze er al een.. eeuwigheid zijn. Niet echt natuurlijk, maar toch al 75 jaar. Goed voor een jaartje feestvieren!

L1 begint ermee op 24 december aanstaande. Het is die dag namelijk precies driekwart eeuw geleden dat Limburg als eerste Nederlandse provincie een regionale omroep kreeg, toen nog alleen radio. Met de onthulling van een herinneringstegel voor het L1-gebouw en de opening van de compleet gerenoveerde radiostudio’s zal gouverneur Theo Bovens het startsein voor het jubileumjaar geven.

L1 zal op radio, tv en online in de komende twaalf maanden geregeld stilstaan bij deze verjaardag en speciale activiteiten opzetten. Woensdag 24 december, de geboortedag van de omroep, is een themadag op de radio. Onder andere met oud-presentatoren worden herinneringen opgehaald. 

Historie

Op Kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep met een radio-uitzending de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld in Beek (“Radio Baek”) was dagelijks de Regionale Omroep Zuid te horen. Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige Zuid-Limburgse mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Vandaar dat de overheid behoefte voelde aan een nieuw communicatiekanaal.

De ROZ was, net zoals een aantal latere regionale omroepen, lange tijd onderdeel van de publieke omroep NOS. In 1988 werden de NOS-afdelingen in de regio verzelfstandigd en kregen ze een bestuur met mensen uit de eigen provincie. De naam ROZ veranderde daarbij in Stichting Omroep Limburg (SOL).

Televisie en internet

Het duurde bijna vijftig jaar, tot 1997, vooraleer in Limburg, naast regionale radio, met regionale televisie werd begonnen. Ook nog meteen met twee netten. Maar de publieke tv-zender Omroep Limburg en de commerciële zender TV8 besloten al ruim twee jaar na hun oprichting om samen te gaan. Onder de nieuwe naam L1 gingen zij verder vanaf medio 1999. Rond die tijd kwam ook internet op als nieuw distributiekanaal.

° Lees verder onder de foto

In 2014 besloten dagblad De Limburger en L1 om het gezamenlijk nieuwsplatform 1Limburg in het leven te roepen. Vanaf het begin was dat een groot succes en 1Limburg groeide uit tot de best bezochte Limburgse site en app. De nieuwsnaam 1Limburg is inmiddels sterk ingeburgerd bij het Limburgse publiek. In 2017 werd L1 enig eigenaar omdat de krant zich terugtrok uit de online-samenwerking.
 
Nieuwsorganisatie en cultuurdrager


Peter Elbers (Bestuurder van SOL/L1): “Wij willen onmisbaar zijn voor iedereen die in Limburg is geïnteresseerd. Met een sterke regionale journalistiek dragen we bij aan een gezonde democratische samenleving. Even belangrijk is dat L1 als cultuurdrager actief bijdraagt aan het in stand houden en vormgeven van de Limburgse identiteit.”

Leo Hauben (Hoofdredacteur van L1): “Wat betreft nieuws ligt onze prioriteit bij online, in tekst en beeld. Radio en tv brengen natuurlijk ook nieuws, maar deze kanalen functioneren meer en meer als Limburgse cultuurdrager. Liefde voor Limburg is de beste verwoording voor onze dagelijkse betrokkenheid en empathie, zonder daarbij onze journalistiek controlerende taak te verliezen.”

° Foto’s: L1


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nieuwe ‘Warmste Week’ ook op MNM en Studio Brussel (video)

Kansarmoede. Dat is het centrale thema van De Warmste Week 2022.

MENT met zomeroffensief op tv én radio

MENT lanceert haar eigen zomer-TV-show met vijf uitzendingen van 'Zing mee met je TV'.

Gratis: duizenden radio- en tv-stations

Gratis naar radio luisteren, het is evidentie. Sinds de uitvinding ervan. Het aanbod werd bovendien Lees verder

Radio 2: Geen zomer zonder Zomerhit

Dit jaar slaan Radio 2 en Eén slaan de handen in elkaar, van maandag 11 Lees verder

1986: Jessie De Caluwe: veelzijdig via radio en televisie

Gisteren hadden we een berichtje over Jessie De Caluwe in Het Blad want overmorgen gaat Lees verder

TMF lijkt nu echt terug te komen (video)

De plannen voor een terugkeer lijken steeds concreter te worden. Media-ondernemer Erik de Zwart wil Lees verder

Tom De Cock: gastheer van ‘De Zomerboekathon’

Tom De Cock (foto bovenaan) die je vooral van de radio moet kennen, heeft ook Lees verder

Jan de Hoop was twee dagen bezig met antwoorden (video)

Voormalig RTL-anchor man Jan de Hoop heeft in totaal via sociale media 50.000 berichtjes ontvangen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx