RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kreeg de VRT een voorkeursbehandeling?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Klacht om continuïteit te houden

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is een onderdeel van de FOD Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie, en is voor België, binnen de EU, bevoegd voor ‘het bevorderen en verzekeren van een effectieve mededinging op het Belgisch grondgebied en voor het deelnemen aan de uitvoering van het Europees mededingingsbeleid’.

Zitten we dan nog in de radiowereld? Toch wel. Op 22 november 2018 verzocht de VRT, in een klacht bij de BMA, om voorlopige maatregelen jegens NV Norkring. Het contract voor de VRT FM-zenders met Norkring vervalt op 5 maart 2019, daarna neemt Broadcast Partners over, en de openbare omroep wou continuïteit op zenders, die eigendom zijn van Norkring.

Leerrijke argumenten

De auditeur opende daarop een onderzoek, op 22 januari 2019 nam de BMA een beslissing, die de gevraagde continuïteit van de FM-transmissiediensten garandeert. De beslissing is ondertussen gepubliceerd. Het blijkt niet enkel een staaltje van hoog-technisch dispuut te zijn. De gebruikte argumenten brachten ook iets nieuws bij.

Zo is op bladzijde 29 van de beslissing te lezen:

“19. Ten eerste beroept Broadcast Partners zich op misleidende wijze op het internationale coördinatieoverleg. Dergelijk overleg is slechts vereist bij verplaatsingen van opstelpunten van meer dan 15 km, anders dan Broadcast Partners laat uitschijnen“ (*)

(*) Door Norkring opgeworpen argumenten in de procedure.

Interessant is zeker ook het volgende punt:

“20. Ten tweede is het Vlaams Frequentiebesluit op vele vlakken niet in lijn met het internationale frequentieplan van Genève 1984. Voor de 32 VRT-frequenties wijkt het Frequentiebesluit voor maar liefst 10 frequenties af van het internationale frequentieplan (zie markeringen in Bijlage 62, alsook de visuele voorstellingen op de luchtfoto’s in Bijlage 66) 36. Dit betreft zowel verschillen in locatie van de opstelpunten, als in antennehoogte en in vermogen.”

” Deze verschillen zijn substantieel. Zo staat frequentie 100,6 MHz internationaal gezien gecoördineerd in Brussegem (OL 00″4°15’00”, NB 50°51’00”) met antennehoogte 180m, terwijl deze in werkelijkheid en conform het Frequentiebesluit in Sint-Pieters-Leeuw staat (OL 04°13’26”, NB 50°46’04”) met antennehoogte 246m.”

“Ook voor vb. frequentie 97 MHz is het verschil in locatie en hoogte (234 t.o.v. 171 m) beduidend. Voor geen enkele van deze afwijkingen was er sprake van een internationale coördinatie, wat aantoont dat hier soepel mee kan omgesprongen worden”. (*)

(*) Door Norkring opgeworpen argumenten in de procedure.

Het akkoord van Genève

Blijkbaar coördineert de overheid de verhuizen van de VRT niet internationaal, en wordt toegestaan dat de zenders van de VRT veel hoger worden opgesteld dan het plan van Genève toelaat. Dat roept vragen op, zelfs andere dan zich afvragen of de Vlaamse overheid zich voor de openbare omroep niet moet houden aan het akkoord van Genève.

Kan dit ook niet worden beschouwd als een vorm van discriminatie tussen de publieke en de commerciële omroep(en)? Heeft de VRT op die manier een onrechtmatig voordeel in concurrentie gekregen? Het is een publiek geheim dat een hogere uitzendmogelijkheid ook de technische dekking verbetert.

Bovendien staat dit volledig haaks op beweringen die Vlaams minister Gatz al deed over coördinatie van frequenties voor commerciële radio. Sommige lokale omroepen beweren zelfs dat ze ‘voor een verhuis van een 100 watt zender, naar 200 meter verder, op internationale coördinatie zouden hebben moeten wachten’.

Uiteraard vragen zij zich nu af of technische normen enkel zouden gelden voor commerciële omroepen. Het beeld van twee maten en twee gewichten duikt zelfs op, zo wordt op Twitter al gesteld dat ‘de beerput m.b.t. Vlaamse FM-frequenties gaat steeds verder open’. En verder: ‘Zwart op wit bewijs dat VRT-frequenties niet correct in gebruik zijn’. (VO & LC)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
18 februari 2019 - 00:09 00:09

Het verschil in bescherming is zeker groot de VRT kan met 2 Kw soms de helft van Vlaanderen bereiken terwijl Schoten 102.9 op papier 50/100 Kw Topradio Gent 102.8 naast zich krijgt.

marc
marc
15 februari 2019 - 21:49 21:49

Gaat de VRT nu de zenders van bvb Egem naar Ardooie verhuizen, en andere belachelijke affaires. Dat de RTBF de zenders nog zelf doet, dat is een beter vb. Je hebt overheid, of je hebt geen overheid. Geen overheid wil zeggen dat je geen belastingen meer betaalt .. of wat dacht je ??

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
16 februari 2019 - 21:56 21:56
Antwoord aan  marc

Sommige lokale radio’s kregen in het verleden bv. een boete en/of een opmerking (dus aanpassen!) van de VRM omdat de antennes iets hoger geplaatst werden dan toegelaten…alhoewel de zendantennes geplaatst werden door een erkend technicus.Twee maten én twee gewichten…maar blijkbaar dus niet voor iedereen!

Erwin
Erwin
15 februari 2019 - 17:31 17:31

Het geeft de nodige inspiratie om alweer naar de raad van state te stappen. Goed onderbouwd win je dit op één been. Het ergste is dat daar weer heel veel tijd overheen gaat. Wat de beweringen van Gatz betreft, tja het is op de dienst media niet de eerste minister in de geschiedenis die overloopt van leugens, en het VRM saboteert de hele winkel vrolijk mee.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx