RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kortrijk en Brugge vragen behoud provinciaal ochtendblok Radio2

In Kortrijk diende Maxim Veys van Vooruit bij de gemeenteraad een motie in met de vraag om alsnog het ochtendblok in de kustprovincie te behouden. N-VA en Team Burgemeester (zeg maar de liberale vleugel van de stad), schaarden zich achter de motie. Ook Brugge sprong intussen op de kar.

De VRT maakte eerder bekend dat de regionale ochtendblokken op Radio2 zouden verdwijnen. Begin 2023 komt er een definitief einde aan de per provincie ontkoppelde ochtendprogramma’s. Half Vlaanderen – in ieder geval de luisteraars van de publieke familiezender, diverse burgermeesters en politici allerhande – trokken aan de alarmbel. 

De publieke omroep reageerde door uit te leggen dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen, en dat er eigenlijk “net meer regionaal nieuws te horen zou zijn”. Het stadsbestuur van Kortrijk, de thuisstad van Radio2 West-Vlaanderen, met studio’s in het Muziekcentrum Track aan het Conservatoriumplein is er in ieder geval niet mee gesust.

Maxim Veys in Het Nieuwsblad: “Het ochtendprogramma is populair en de luistercijfers zijn positief. Wat West-Vlaanderen betreft is er een marktaandeel van 37,6 procent. Dat is meer dan het globale cijfer van 29 procent.”

Na enig over en weer gepraat werd de motie door alle partijen van de gemeenteraad goedgekeurd. CD&V wilde nog een tweetal amendementen toevoegen. Benjamin Vandorpe (CD&V): “Eentje ging over de raad van bestuur van de VRT, die eveneens de motie moet krijgen. Ik wou dat laten toevoegen. Eigenaardig genoeg is dat amendement niet goedgekeurd. In die raad van bestuur zitten politici die mee druk kunnen uitoefenen.”

Intussen vraagt ook Brugge dat het regionale ochtendblok bij Radio 2 blijft bestaan. Brugs schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V) is daar de initiatiefnemer van het protest. Hij was zelf 31 jaar werkzaam voor de VRT, waarvan 21 jaar voor de West-Vlaamse editie van Radio2.

“Dooddoeners als “Er blijft aandacht voor de regio” en “We gaan meer regionaal nieuws brengen” kunnen me helemaal niet geruststellen”, zegt hij bij HLN. “Dat er meer regionaal nieuws zou komen, juich ik natuurlijk toe. Maar het gaat hem om het programma. Om de West-Vlaamse weerman, om die lokale krantendame, om de interactie met de West-Vlaming. Om de West-Vlaamse presentator, om het West-Vlaamse gevoel. En zo kan ik nog een tijd doorgaan.”

“Ik kan dit dus niet zomaar laten gebeuren. Daarom heb ik als eerste stap contact opgenomen met de West-Vlaamse burgemeesters. Via een handig invulformulier kunnen zij hun steun betuigen aan de oproep om de regionale ochtenduitzendingen te behouden. De reacties komen vlot binnen, en zullen een stevige duw in de rug zijn om de zaak bij de VRT te gaan bepleiten.”

Heynen

Er komt ook nog een petitieactie in verschillende West-Vlaamse gemeenten en steden, en ook een digitale petitie.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan
Johan
18 september 2022 - 19:34 19:34

Hallo,

Heerlijke bijdrage gelezen van Jan.
Ook studio 100 kan en mag mee doen.
Mannen maken plannen. Wie weet?

HermanB
HermanB
17 september 2022 - 08:24 08:24

Die mediaministers en de openbare omroep weten echt niet wat ze willen en tonen nu wat voor een wanbeleid ze de voorbije decennia hebben gevoerd.

Eerst de lokale zenders zo veel mogelijk beknotten zodat ze geen concurrentie kunnen vormen voor de openbare omroep, terwijl het net de échte lokale zenders zijn die met dat lokaal nieuws voor de dag kunnen komen. Daarvoor dienen ze ook.
En nu de openbare omroep op dat vlak bespaart, geheel logisch aangezien lokaal nieuws geen onderdeel is van de opdracht van een openbare omroep, steen en been klagen.

Kortom, die petitie is nonsens. Voer eerder een grootschalige petitie om echte lokale zenders met lokaal nieuws opnieuw te laten floreren in uitstekende technische omstandigheden. Dan ben je niet hypocriet.

Marc
Marc
16 september 2022 - 22:29 22:29

Voor een radio2 de ganse dag ..

We maken een studie van de toestand in het buitenland, we kunnen moeilijk de dialecten tegen mekaar afkruisen, zoals dat heet in dat soort spectrumband stoornissen.

  • In Nederland zijn er 9 regio radio’s, die de ganse dag uitzenden.
  • in Frankrijk zijn er zowat 44 regio radio’s, Radio Blue geheten.
  • in de UK zijn er een hoop, waarvan Radio Guernsey en Jersey wel opvallend zijn, met hun minder dan 100.000 mogelijke luisteraars … ze zitten op 1026khz en 1116khz, tot ze die middengolf afzetten, maar hun FM zal wel blijven, of vervangen worden door DAB.

Misschien kunnen ze de FM halveren in kilowatt, of gewoon afzetten ??

Jan D.M.
Jan D.M.
16 september 2022 - 19:38 19:38

Aangezien ze daar in West-Vlaanderen dicht bij de zee zitten kunnen ze misschien starten met een eigen zeezender met Nico Blontrock als kapitein. Goede ontvangst en succes verzekerd !

Eddy van poppel
Eddy van poppel
16 september 2022 - 17:45 17:45

Hopelijk komt de snelle petitie, wij kunnen tekenen ook voor Limburg, want dat moet ook regionaal nieuws blijven. Op radio twee in de ochtend en zelfs de hele dag.

Dimitri
Dimitri
16 september 2022 - 16:06 16:06

Eventueel een voorstel lanceren om zelf het lokale ochtendblok af te huren? Dan heeft West-Vlaanderen zijn ochtendblok en kan de VRT tegelijk efficiënter verder gaan binnen zijn besparingsronde.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx