RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Koninklijke onderscheiding voor Niels Zack

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Niels Zack heeft dinsdag 27 april een lintje gekregen en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al sinds 1986 intensief betrokken bij diverse radiostations en musea in Nederland en is (mede-)bestuurslid van de Stichting Norderney, die het erfgoed van de zeezender Radio Veronica beheert.

Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn, het werd hem opgespeld door zijn echtgenote Hélène Zack. De onderscheiding werd Niels toegekend ‘vanwege het nationale belang tot behoud van het muzikale culturele erfgoed’. 

De voordracht tot de benoeming van Niels tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau is mede ondersteund door Ad Bouman en Juul Geleick van de Stichting Norderney, Eppo van Nispen tot Sevenaer en Erwin Voorhaar van Beeld en Geluid, Kees Dekker en Arja Kapitein van het Automuseum in Schagen, Arjen Dalenberg en Jan Luiten van de Rovoz en Peter Hoogendoorn van DB Media.

Jong begonnen is oud gedaan

Als kleine jongen was Niels al in de weer met radio’s, platen en bandrecorders. In 1986 kreeg dat voor het eerst vorm bij de Rovoz, de huisomroep van het WestFries Gasthuis in Hoorn. Kort daarna was hij (mede-) oprichter van Radio Enkhuizen. Later ging hij ook aan de slag bij Radio Hoorn en Radio NoordHolland. Eind vorige eeuw startte Niels bij de Stichting Norderney en was hij actief betrokken bij de restauratie van historische Veronica-studioapparatuur en de organisatie van het Veronica 1224 evenement in 1999. Ook bij de vele ‘Veronica Dagen’ van de Stichting Norderney die daarna volgden was hij telkens actief.

Niels was ook vrijwel altijd aanwezig bij de Nederlandse RadioDagen. Tijdens die van 1999 in Haarlem werd een deel van de gerestaureerde apparatuur van de zeezender Veronica voor het eerste getoond. Ook was hij betrokken bij een aantal evenementen van Radio 192. Dat was onder andere het geval bij de openingsdag in 2001 en het evenement ‘192 op FM’ vanaf de Scheveningse Pier in 2003.

In 2007 raakte Niels betrokken bij Museum RockArt. Daar was hij mede verantwoordelijk voor het halen en restaureren van de originele Zeedijk studio, de Lapershoek studio en de boordstudio van de zeezender Veronica. De voormalige boordstudio is mede door zijn toedoen volledig operationeel gemaakt en kon in 2014 officieel in gebruik worden genomen.

Museums en muziek

In 2012 was Niels mede verantwoordelijk voor het naar Museum RockArt halen van een originele mengtafel uit de Soundpush studio. Niels heeft, samen met voormalig Soundpush technicus Jan Audier, de mengtafel deels gerestaureerd. Deze diende onder andere als decor voor de in dat jaar uitgezonden documentaire over de Nederpopformatie Shocking Blue.

In 2013 was Niels drie keer mede verantwoordelijk voor de techniek tijdens de Nostalgische 192 Drive In Show in Het Teejater in Naaldwijk. Twee jaar later zorgde hij voor de techniek tijdens de driedaagse Vinyl Marathon in Hotel Lapershoek in Hilversum. DJ’s van toen en nu draaiden drie dagen muziek van vinyl. Het evenement werd live uitgezonden.

In 2016 zorgde Niels er voor dat de historische Veronica Zeedijk studio operationeel was tijdens de Belgische RadioDag in Gistel. Tijdens dit evenement werden programma’s opgenomen voor 192 Radio. In datzelfde jaar was Niels ook betrokken bij de inrichting van het Veronica 192 Museum in Nijkerk.

Bij het Automuseum in Schagen was hij mede verantwoordelijk voor het restaureren van een originele reportagewagen van Radio Nederland WereldOmroep. In 2012 was hij met deze reportagewagen aanwezig bij de allerlaatste uitzending van Radio Nederland WereldOmroep. Daar werd onder andere gebruik gemaakt van een aantal historische microfoons uit zijn privé collectie. In 2014 was Niels met de reportagewagen aanwezig bij het evenement ’50 jaar Beatles in Blokker’. In 2017 organiseerde hij een WereldOmroep Dag in Schagen met voormalig Radio Nederland medewerkers en de originele reportagewagen.

Sinds 2019 is Niels actief bij het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Met originele studio-apparatuur was hij verantwoordelijk voor een Hilversumse studio opstelling uit de vorige eeuw in het Kurhaus. Daarmee werd een dag lang uitgezonden, met omroepmedewerkers van vroeger, dit tijdens de Idzerda Day. Niels was in hetzelfde jaar (mede-) verantwoordelijk voor het inrichten van de studio van ‘Radio 100 Jaar in Hilversum’.

Naar het buitenland

Vanwege zijn kennis van analoge studio-apparatuur uit de vorige eeuw en de zeezenders werd Niels in 2019 uitgenodigd bij de ‘Eifeler RadioTagen’, ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland. Er werd een weekend lang uitgezonden met een studio uit 1965 in het Duitse Kall, met onder andere een programma over de historie van de Nederlandse zeezenders.

In 2020 restaureerde Niels één van de eerste Hilversum 3 DJ tafels. Daarmee werd tijdens de ‘Dutch Media Week’ in museum Beeld & Geluid een week lang live uitgezonden. Met analoge studio apparatuur maakt en bewerkt Niels regelmatig opnames van (historische) Nederlandse popgroepen, zoals voor The Kik, The Sixties en Studio Arnold Muhren in Volendam. Voor Studio Arnold Muhren onderhoudt hij de analoge studio apparatuur.

Niels werkte mee aan het in 2017 verschenen boek ‘Dutch Mountains’, over de Nederlandse popmuziek. Auteur Peter Voskuil noemt Niels in het boek ‘studio expert’.

Foto 1: Niels tijdens Veronica 1224 in Hotel Lapershoek, 1999
Foto 2: Niels bij Radio 192, De Pier, Scheveningen, 2003
Foto 3: Niels in Veronica’s Zeedijk studio, VeronicaDag in Museum RockArt, 2015
Foto 4: Niels in Veronica’s Lapershoek studio, VeronicaDag in Museum RockArt, 2013
Foto 5: Niels in Veronica’s boordstudio, Museum RockArt, 2014
Foto 6: Niels in de WereldOmroep reportagewagen, Hilversum, 2012
Foto 7: Niels tijdens de Nostalgische 192 Drive In Show, Teejater Naaldwijk, 2013
Foto 8: Niels, met Ad en Juul, VeronicaDag, Norderney Amsterdam, 2014
Foto 9: Niels tijdens de WereldOmroep Dag, Automuseum Schagen, 2017
Foto 10: Niels in het Veronica 192 Museum, Nijkerk, 2016
Foto 11: Niels tijdens de Vinyl Marathon, Hotel Lapershoek, 2015
Foto 12: Niels met Veronica’s Zeedijk studio, RadioDag Belgie, 2016
Foto 13: Niels tijdens de Eifeler Radiotage, Kal Duitsland, 2019
Foto 14: Niels tijdens de Idzerda Day, Kurhaus, Scheveningen, 2019
Foto 15: Niels in de historische Hilversum 3 studio, Beeld & Geluid, 2020
Foto boven: Niels met familie en Burgemeester Nieuwenburg van Hoorn (Copyright: Harm ten Brink)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Podcastportret Wouter van der Goes (NPO Radio 2) (video)

De NPO Radio 2 dj vond zijn vorige job als programmadirecteur bij Qmusic “heel ingewikkeld”, Lees verder

Stap eens op de Veronica Express

Op vrijdag 7 oktober om stipt 08:28 uur vertrekt vanaf station Hilversum een wel heel Lees verder

Dennis Ruyer ruilt Veronica voor 538

Terug van weggeweest bij de jongerenzender waar hij 22 jaar geleden zijn eerste stappen in Lees verder

Veronica Vintage officieel van start gegaan

Woensdag vond in de Retro Radio Studio in Winkelcentrum De Gooische Brink de officiële start Lees verder

Na Sander, nu ook Frank naar Veronica

Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende krijgen vanaf 3 oktober hun vaste plek in Lees verder

Flirt Sander met Veronica?

Hardnekkige geruchten willen dat Sander Hoogendoorn het voor gezien houdt bij NPO 3FM en naar Radio Lees verder

‘Luizenleven’ van Veronica verstoord door twee Zwitsers

Radio Veronica zond sinds de lente van 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had Lees verder

Tineke niet bij Vintage maar gewoon op Radio Veronica (audio)

Tineke de Nooij is vanaf volgende maand iedere zaterdag- en zondagavond met een eigen programma Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx