RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 35 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Human touch

“Is de minister nu weg?” vroeg Klodder op een nieuwe en tropische maandagmorgen. Hij bedoelde of Svengaboy op vakantie was, het klonk echter alsof ze aan ’t wachten waren om vrijuit te kunnen praten. “Hij is vertrokken!” bevestigde Kolder, “Hij knijpt er even tussenuit voor een deugddoende vakantie”. Knijpen, dacht Klodder, het najaar zou wel eens meer kunnen knijpen dan de zomer.

“Deugddoende vakantie?” vroeg hij aan Kolder. Normaal sprak men van een welverdiende vakantie. “De minister heeft graag dat het applaus van anderen komt” zei Kolder. Gelukkig had er toch één opmerkelijke volgster op sociale media gereageerd. ‘Echt verdiend’. Buitenstaanders vroegen zich al af wat daar achter kon zitten. Het was een blije oma, met fijne kleinkinderen. De human touch.

Gratis

Uit de radiowereld kwam geen reactie. Sinds TOPradio van de VRM het recht had gekregen om, via Jurgen Verstreken, iedereen zo’n beetje de huid vol te schelden, had ‘the station’ nog niet veel van die ‘power’ gebruik gemaakt. Het was eerder stil aan de overkant, waarschijnlijk ook een kant met veel zand in deze zomer.

“In Nederland kunnen de antennekijkers wél gratis blijven kijken” riep DJ Terriër plots vanuit het radioveld. De minister had dat nochtans anders geformuleerd in de laatste commissie media, toen klonk het nog ‘dat het in het buitenland ook zo was’. De minister wou het woord gratis echter niet horen, die vond waarschijnlijk dat Hollanders hun TV toch ook hadden betaald. 

Je me suis trumpé

“Ik heb een gratis overeenkomst getekend voor supernetwerk” zei de innovatieve Vlaamse minister Muyzers. De radiowereld hield meteen het kloppende radiohart vast. Dat zou toch weer geen S-netwerk zijn zeker, zo één waarvan de baby nog voor de geboorte al wordt verwisseld? Er kwam ook 5G in Brussel, en een raamcontract voor de Vlaamse Overheid.

Business as usual. Overal beelden van politici, die met een brede smile hun glimlach én hun vulpen lieten zien. Trumpiaanse tijden, of zoals politici zelf met de vergelijking lachten: ‘je me suis trumpé!’ De wereld had weer vedetten, van Kapitein Blauwbaard tot Kapitein Zeppos, en zelfs in een Long Hot Summer, zoals vroeger. Het kwam allemaal weer terug.

Drie keer meetellen

“De huidige DJ is ook weer een personality” zei toen de radiobaas van Talpa in de krant NRC. Talpa had met hun vier radiostations in Nederland meer marktaandeel dan de openbare omroep. De Vlaamse tegenhanger van Talpa, de Geperste Groep, haalde dat pas als ze hun cijfers drie keer meetelden. Zelfs met de concullega van het andere mediahuis moest dat nog meer dan twee keer!

Vroeger waren er nog radiohelden. Onverwoestbare vrienden van de ether, en van elkaar. Soms kwamen ze samen, voor familiewerk of privé, en dan vertelden ze hun straffe stoten, bij een pot en een pint. Liefst zelfs beide! Van die keer dat er iemand op een chloorblokje in het toilet had gemikt bij het pissen, en toen dat begon te stomen, pas een half uur later terug kwam, met knalrode ogen!

Naamswijziging

Op dat ogenblik ging de telefoon op de Dienst Mediacontrole. Het was Chris Van Opstel van Radio Diest, of hij een naamswijziging mocht doorvoeren. Klodder zuchtte even ‘dat zal er weer zo ene zijn die zijn gepersonaliseerde nummerplaat op zijn gesponsorde firmawagen niet goed genoeg meer vindt’, dacht hij. CVO, dat kon toch ook Centrum Voor Volwassenenonderwijs zijn?

“En hoe wou mijnheer dan heten?” vroeg Klodder. “Demerstad” zei Chris Van Opstel. Klodder vond dat maar niks, Chris van Demerstal. “Demerstad!” riep Chris, zo luid, dat het leek of hij een nummer van The Who afkondigde, waarvan hij waarschijnlijk niet wist dat het de ouverture van de opera Tommy was. Zou Filip Van Molle hier schrijven. “En ’t is voor de radio, niet voor mij!” riep Chris nog.

Dringend

Dat was iets anders. “Voor wijzigingen van radionamen aan de studiodeur moet ge bij de afdeling ‘ramen en deuren’ zijn” zei Klodder, maar die zijn momenteel in bouwverlof. “Ja maar het is wel dringend!” riep Van Opstel weer. Dringend, dringend, als ik naar het toilet moet is het ook dringend, dacht Klodder. En zelfs dan nam hij daar de tijd voor.

“Vraag het eerst eens aan uw luisteraars?” probeerde Klodder, “als er binnen de week niemand reclameert is het voor ons in orde”. Zogezegd zo gepost! ‘Voilà, nog een maandje geduld’ zette Radio Diest op sociale media. Ze veranderden meteen al het logo van het profiel op Feestboek, zo kon niemand de oude berichten nog herkennen en zou er waarschijnlijk ook niemand reclameren. 

Café zonder bier

Iedereen zat de rest van de week trouwens nog aan zee, al begonnen ze bij Joe de parasols al langzaam te sluiten. Sven Orchidelis was al terug van weggeweest, en wou zijn bloemen in de studio gaan water geven. En er nog een boeketje bij zetten, want ‘zijn’ Anke ging trouwen. En niet met hem, surprise! Zij kondigden wel aan dat ze samen plannen hebben voor de radio. Marry FM?

“Is dat nu het nieuwe radiodecreet van Gatz?” vroeg zich plots een Brouwer af die ondertussen een café zonder bier was geworden in de radio-horeca van Svengaboy. John Velghe was boos, hij had als ex-voorzitter van Radio Brouwer altijd alle rekeningen op tijd betaald, en toch moest hij wijken voor VlarFM. Of beter gezegd Radio Domino, en veel meer dan non-stop was daar nog niet te horen.

In de soep geraakt

“De S-radio’s” riepen sommigen al, uit de sector zelf. België frietenland had nu eenmaal hamburgers, en hamburger special. S-pecial, met de S van S-radio, en een saus vol NRJ. “En de S van Schildknaap” riep John Velghe”, die zich herinnerde hoe Svengaboy ooit zakdoeken had geleverd voor Bert Blèit. “Hij scoort het slechts van alle mediaministers”, zei hij nog. Dat beweerde de VRT, met eigen cijfers.

Het zou wat stiller worden in het weekend. De onsterfelijk gewaande ‘piepjes’ in het tijdsein zouden, na Vlaanderen, ook in Nederland worden afgeschaft. ‘Bij het derde piepje is het precies drie piepjes later’. Het zou voorgoed verdwijnen. De duivenmelkers hadden er vroeger al tegen geprotesteerd, hun duiven waren de weg helemaal kwijt, en waarschijnlijk volop in de soep geraakt. Het hielp niet.

Nieuw dansbloed

Net op de valreep van het weekend kwam DJ Terriër nog even tussen. “DJ Merlo wint de MNM start to DJ” zei hij, vanop het radiostrand in Middelkerke. De start was hier geen vertreksein, Merlo moest eerst nog naar het voorprogramma van Virga Jessa en Like Me op Ibiza, en mocht daarna een jaar lang uitwaaien aan de gevel van MNM, als uithangbord.

“Soms is deelnemen echt belangrijker dan winnen” zei Klodder. Op dat ogenblik kwam er een bericht dat NRJ heel binnenkort de winnaars van hun casting zouden gaan bekend maken op een persconferentie. “Al wie bij NRJ of MNM niet gewonnen heeft kan nu herkansen bij TOPradio” zei Klodder nog. The Partystation zocht nieuw dansbloed, kennis van sociale media was een pluspunt!

Peer en Pete

Boven in de radiohemel zei Fred Steyn tegen Peter Van Dam: “De DJ-wedstrijden zijn weer helemaal terug!” Fred herinnerde het zich nog, de tijden van Radio Luxemburg en daarna dancing Azur in Tienen, Radio 94 en overal DJ-wedstrijden. Tot er een jurylid van Radio 2 in een slaapkamer van een Kempense dancinguitbater werd gevonden. Toen konden ze plots vogelen en vliegen tegelijk!

“Altijd dicht bij jou” grapte Van Dam met een oude slogan van Vlaanderens grootste omroep, volgens de eigen cijfers. Peer had er ooit zijn pupil Peter Hermans binnengeloodst. Soms keek hij van op een muziekwolk nog wel eens mee naar Plage Préférée van Radio 2, en dan vertelde hij Fred Steyn hoe hij met Peter vroeger had samengewerkt bij Radio Palermo in Diest. Pete en Peer, de gouden tijden!

Storm

“Toen heette hij Peter de Groot” zei Harry Van Hoof, die er toen ook bij was, maar die ondertussen eveneens verhuisd was naar de eeuwige frequenties. “Als ik het nu zie moet hij eerder Peter de Breed worden genoemd”, lachte Harry! De oude radiogloriën bulderden samen van pret in het hier-boven-maals. Ze lachten zo luid dat Plage Préférée meteen in Windkracht 10 kwam te zitten.

“Radio Palermo, was dat geen betere naam voor het nieuwe Radio Diest?” vroeg Klodder toen. Het stormde meteen op het statutaire adres van de hoofdzetel van Radio Diest in Bekkevoort. Chris Van Opstel had er al boeken over volgeschreven, hoe de radiogeschiedenis ooit vlak aan zijn deur was begonnen. Radio Loksbergen, op de Kluisberg in Assent. En Assent is nu Bekkevoort, dus….

Mosterd schijten

‘Becque FM’ had hij ooit eens geprobeerd op een speciale radiodag. Maar de mensen luisterden nog maar met één half oor naar de radio. “Waar ligt dat eigenlijk, Bekkefem” hadden ze hem toen gevraagd. Zot werd hij van de mensen, en dat die kiekens de naam ’Diest’ zelfs niet meer begrepen, dat was toch echt om meteen een hoop mosterd van te schijten? Op de Grote Markt van Diest!

“Vanuit Palermo City, het muziekstation aan de Demer” zong Klodder al luidop. “Gaat gij dan weeral op vakantie?” vroeg Kolder. Ja, dacht Klodder, straks met de boemeltrein naar Aarschot en dan mijnen hof in, onder een oude dikke boom! Op dat ogenblik kwamen er al klachten binnen op de naamswijziging van Radio Diest, en die moest eigenlijk nog beginnen.

Bijrivieren

‘”Protest!” scandeerden een inwoner van Geetbets en Herk-de-Stad gelijktijdig. “Wij hebben de Gete en de Herck, en dat zijn officiële bijrivieren van de Demer, dus moet het bij ons Radio Getestad en Radio Herckstad zijn”. Uit Kortenaken kwam nog meer protest, “De Velpe is veel properder dan de Demer” zei de betrokken schepen van wateren en urineren. Radio Velpestad.

“Den Demer is bij ons bijzaak” zei de burgemeester van Hasselt, “wij vissen in ’t Kanaal en daar krijgen wij een pak boten op binnen in onze nieuwe en luxueuze jachthaven, met appartementen ‘zicht op zeewater’.” Via de Demer kwamen er alleen maar vuilzakken uit Diest binnen, daarom vroeg de burgemeester voor haar hoofdstad de naam Radio Kanaalstad.

Spoor 35

In Hasselt waren ze fier op hun verleden, en dat wilden ze zo houden. Zelfs Svengaboy steunde de stad daarin. Zo erkende de minister onlangs drie objecten uit het jenever stoken, als ‘Vlaams topstuk’ in het cultureel erfgoed. Het was dan ook te verwachten dat ook de oude radiogloriën van Hasselt op een dag zouden erkend worden door de minister, als ‘Vlaams Koppig Stuk’.

“Wij komen alle dagen van Aarschot via Diest in Hasselt binnen” zei een vakbondsafgevaardigde van den IJzeren Weg. Hij had ooit nog zelf plaatjes op de radio gespeeld in Hasselt, dat was lang voor de computer ook dat plezier nog afpakte. “Die rit gebeurt via Spoorlijn 35, misschien is dat een nieuwe naam voor een radio?” Moet kunnen, Spoor 35, bijna 54 kilometer lang klassiekers & kaskrakers!

Nog een bijrivier

In Bekkevoort begon iemand het nu echt op zijn zenuwen te krijgen. Chris Van Opstel had zelf nog een brief ontvangen uit Lummen, dat daar de Zwarte Beek ook een bijrivier van de Demer was. En dat de burgemeester nog scheidsrechter was geweest in de hoogste Pro League. Maar dat hij liever niet de hele dag Radio Zwartestad wilde horen, hij was al genoeg uitgescheten toen hij arbiter was.

“En als we het dan eens Radio Stad zouden noemen?” stelde Chris Van Opstel ,ten einde raad, voor op de wekelijkse jaarlijkse vergadering van de vzw, bij hem thuis. Stad. Het woord klonk naar Antwerpen en ‘stonk’ naar tussenkomsten in Mechelen, meende iemand, die ook waarschuwde voor een hashtag metoo vanuit meeluisterende dorpen. Radio Dorp, of Radio Gehucht, Wijk, Zone,…

Op Stap

Plots kwam iemand met een oplossing. ‘Radio ZN FM’. Zonder Naam, en vul het zelf maar in. “Dan kan het even goed Zelfde Naam zijn, en Radio Diest blijven” zei Van Opstel weer. Hopeloos. Plots herinnerde hij zich zelfs dat de lokale radio’s vroeger de BRT verweten dat ze alle vijf minuten de naam van de omroep of van de programma’s veranderden.

“Of van de medewerkers bij VTM” zei weer iemand anders. Chris wou dat ook al jaren doen, hij zou zo graag Chris Van Opstap noemen, maar dat was teveel Ritmo uit het verleden, toen radiomensen onder elkaar nog flink op stap gingen. Toen waren er nog geen computers die alles deden, maar niets zonder dat iemand het zélf eerst had gedaan.

Toen keek Klodder nog eens op de lijst van radionamen bij de VRM. “In Tienen is er ook een Radio Suikerstad” zei hij nog tegen Kolder, terwijl ze allebei het weekend in trokken. “Als die maar geen suikertaks moeten betalen van Maggie De Block” riep Kolder nog tegen Klodder, die al weg was om de trein te halen. In Bekkevoort deed Chris de studiodeur dicht. Hij ging, … Op Stap!


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Dit is het slot van Kolder en Klodder – 100 (video)

'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Lees verder

Kolder en Klodder – 99 (video)

'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor Lees verder

Kolder en Klodder – 98 (video)

'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 97 (video)

'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The Lees verder

Kolder en Klodder – 96 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection Lees verder

Kolder en Klodder – 95 (video)

'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van Lees verder

Kolder en Klodder – 94 (video)

'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Lees verder

Kolder en Klodder – 93 (video)

Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
valere
valere
24 augustus 2018 - 07:56 07:56

Gisteren hoorde ik op radio Diest een nummer van de onlangs overleden aretha Franklin. De dj vertelde erbij dat ZE nog regelmatig optreedt. Tja vt worden daar heel lang van op voorhand opgenomen

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx