fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kolder en Klodder – 32 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen

Stip met rood

Die maandag op de Dienst Mediacontrole. Klodder bekeek de algemene post. De persberichten van de VRT scoorden goed, de openbare omroep kon wereldkampioen van de kijkcijfers worden die zomer. Voorlopig rolde de bal goed: er hadden 2,21 miljoen kijkers afgestemd op Eén, voor de wedstrijd België-Brazilië. Een absolute stip, met rood!

Toch was het nog geen algemeen record voor de openbare omroep. Dat cijfer versloeg de dagelijkse toppers in de lijst, zo haalden ze meer dan dubbel zoveel kijkers als ‘Thuis’, drie keer zoveel als het ‘Journaal’, en vier keer meer dan de ‘Familie’ van concurrent VTM. “Hoe tellen ze die kijkers op pleinen met grote schermen?” vroeg Kolder. Die werden geschat, soms telde er één dubbel, soms maar half!

Vrijen voor de match

Plots ging de rode telefoon. Het was zeker niet de gewoonte van de minister om zijn week te beginnen op de Dienst Mediacontrole. Meestal waren er al uren, en soms zelfs dagen voorbij, eer iemand iets van hem hoorde. De minister had zijn team destijds goed gebriefd: ‘gij moet mij niet méér, maar minder werk bezorgen’ had hij gezegd, daarmee kende iedereen alle spelregels!

De zomer regeerde trouwens, en dit jaar uitzonderlijk zelfs even sterk als Koning Voetbal. Het land lag stil. Alle gedachten waren bij de betrokkenen in Rusland, en hun familieleden, die soms eens mochten komen vrijen met de spelers voor de match. Voetballen was de job van je leven! Wie kon dat zeggen, vrijen op het werk, tegen een loon van een paar honderdduizend euro per week?

Bidden voor de Duivels

“Kunt ge eens nakijken wat Radio Maria aan ’t doen is?” vroeg de minister aan Kolder, die de telefoon had opgepakt. “Bedoelt ge op DAB+ of op het internet?” kwam Klodder tussen. Svengaboy zuchtte even, het geloof stond in vele zaken nog stil in de Middeleeuwen, in de media zat dat geloof toch al in de digitalisering. “Beide” zei de minister, en hij hing op.

Het duurde niet lang of er kwam een oproep binnen van DJ Terriër. “Radio Maria zal op al haar zenders bidden voor onze Rode Duivels” meldde hij. DJ Terriër had een persbericht gezien waarop Radio Maria aankondigde dat ze samen met de Franse Maria zouden bidden voor een faire wedstrijd, en dat God daarin de scheidsrechter zou zijn.

Elftal van twaalf

“Is dat niet gevaarlijk, God met de Duivels confronteren?” vroeg Kolder. Klodder vond van niet, God was gewoon om te spelen met een elftal van zelfs twaalf spelers, en hij kon er nu de echte duivel wel uithalen. Bovendien had coach Martinez Nainggolan al thuis gelaten, een kwestie van geen risico te nemen, en hij paste niet in het heilige spel dat de trainer wou.

Toch en toch niet

“Mensen zonder kabeltelevisie zullen de VRT-zenders toch blijven ontvangen via Antenne TV van TV Vlaanderen” las Klodder in een ander bericht. Net toen hij het goede nieuws aan de minister wou doorsturen ontving hij een oproep van de baas van de VRT. “Ze hebben teveel voetbal gekeken de laatste dagen” zei hij, “die goal met TV Vlaanderen moet echter nog gemaakt worden!”.

Het bericht was nog maar net aangepast op de website van de VRT of er kwam al een nieuwe oproep over de openbare omroep. “De VAR gaat het dan toch niet doen” zei DJ Terriër van op een terras in Antwerpen. Op het WK deed de VAR het vaak niet, of niet goed, hier ging het over het overspel van de reclameregie van de VRT met de minnares van NRJ.

Scheiding

“Ze hebben de stekker eruit getrokken” zei een hevig geschrokken Tom Klerkx, na tien tassen pure Antwerpse koffie van Verheyen. Zoiets was het zwaarste vergrijp dat iemand in de radiowereld kon plegen. Vroeger werd het wel eens gedaan met zenders in internationale wateren, maar NRJ lag nààst een haven, een wereldhaven voor koffiebranderijen nog wel!

“Die stekker had meer voeten in de aarde dan we hadden gedacht” zei Saskia Schatteman van de VAR. Zoiets was toch normaal dacht Klodder, élke stekker moest aarding hebben. Hij wist dat want hij was thuis de hulp van de man is klusjesman. “Er moest een scheiding zijn tussen onze verschillende relaties en daarom vragen wij meteen de volledige scheiding aan” zei Saskia nog.

Kruisbestuiving

Het pas gesloten huwelijk tussen de VRT en de VAR was meteen bezegeld, Tom Klerkx kondigde aan dat hij zijn advocaat zou laten uitzoeken of er in zo’n buitenechtelijk geval  onderhoudsgeld moest worden betaald. Hij sprak van een ‘schadelijke aanpak’. Klodder dacht aan dierenmishandeling , de zwarte panter was immers al in meer dan twintig radiolanden een beschermde soort.

“Het zou een pak inkomsten kunnen schelen” kwam Kolder tussen. Zij had gelezen over mogelijke kruisbestuiving tussen MNM, Studio Brussel en NRJ. Daar hadden nakomelingen als Studio J (voor de jongere jeugd), MNP (Meekes en Peekes voor de oudere senior), en NRV (enerverende radio voor de volwassen meerderjarige) kunnen uit ontstaan.

BRUZZels spruitje

“De minister is er weer mee aan ’t gooien” liet DJ Terriër weten vanuit het subsidieveld. Hij gooide er niet langs: 800.000 euro voor de moderne dans en zelfs 5,5 miljoen euro voor Brusselse academies. “Ze noemen zo’n injectie al een BRUZZ-els spruitje” zei Kolder. In radiokringen zou dat een grapje zijn over de lichaamsreactie bij Zwangere Guy Vanhengelen, na tussenkomst voor FM Brussel.

“Investeert het mediabeleid ook elders in radio?” vroeg Kolder nog snel. “Gene frank” riep Omroep Neteland, die met de genoemde munteenheid ook duidelijk maakte hoe lang zo’n omroepen alles al zelf aan ’t betalen waren. De omroep had net grote kosten gemaakt, een straalverbinding van de studio naar Herentals en naar Herenthout. Niet zo ver, maar wel zeventig meter hoog!

Wij maken uw nieuws

Omroep Neteland rekende waarschijnlijk op de beloofde betere leefbaarheid van radiokavels”. Het was niet duidelijk of de bank dat als onderpand aanvaardde voor nieuwe investeringen. “Spreek me niet over investeringen” zei Stadsradio Vlaanderen, zij hadden een volledig opgeleide én getrainde medewerkster verloren aan NRJ. De panter werd stilaan een roofdier genoemd onder de omroepen.

“Wij maken uw nieuws” schreef een boodschap op de monitor via DAB+. Had Donald Muyle genoeg van de keukens en wilde hij plots de houtworm uit de nieuwsberichten gaan kloppen? Het bericht kwam als een aap uit een mouw, het bleek ook om Newsmonkey te gaan. Zij wilden goedkoper radionieuws gaan leveren en gingen daarmee volop in concurrentie met Belga.

Wereldkampioen

“Dat is zeer goedkoop voor de tijd van het jaar” dachten ze bij Belga, en ze lieten nog een dode of gewonde vallen in hun nieuws. Ondertussen speelden België en Frankrijk de halve finale op het WK voetbal, d.w.z. er werd eigenlijk weinig gespeeld, want de Fransen rolden alles dicht in een onsmakelijk stokbrood.

“Zou God een goddeloze Fransman verkiezen boven de katholieke Belg?” vroeg Kolder. Radio Maria aanvaardde de verliezende uitslag nederig, zij kenden dat nog van de erkenningsronde. De VRT liet weten dat de kijkcijfers de halve finale toch hadden gewonnen. Frankrijk-België haalde 2,49 miljoen kijkers, de topper tot dan (België-Hongarije in 2016) ‘slechts’ 2,42 miljoen . Wereldkampioen!

Geheime plan

“Lap! Weeral één” riep DJ Terriër daarop, ergens tussen Mechelen, Vilvoorde en Antwerpen. De mobiele radiobrigade had een verhuiswagen onderschept , met daarin een drumtoestel en een piano. En een zelfstandige radiomicrofoon. Daar hing Toon Smet nog aan, in een T-shirt van Qmusic, en met zijn playlist van zondag 10:00-12:00 uur.

Toon verhuisde van Qmusic naar NRJ. Een gedurfd plan, want zelfs zijn vriendin had er als freelance journaliste nog niets over geschreven. Zij had nochtans stage gelopen bij MNM, radio VDV voor de vrienden van Peter. NRJ speelde echter al lang met de geheime kracht van de panter: die ging vooral ’s nachts op jacht, en verborg zich anders tussen een zwart luipaard en een zwarte jaguar.

Callboys

“Wij gaan ons toch niet laten doen” riepen die van MNM, en ze schreven een wedstrijd uit voor DJ’s die een feest in brand konden zetten. De wedstrijd was misschien een samenwerking met de politie van Tielt-Winge, daar was onlangs de Callboys-Toren in brand gezet door mensen die ’s nachts, op café, eveneens een ‘gedurfd plan’ hadden.

De winnaar, hij of zij, mocht een jaar lang aan de MNM-studio hangen als uithangbord, en op Ibiza het voorprogramma van Vegas & Mike spelen. Concreet betekende dat een vette reis naar het eiland van plezier, en voor het DJ-werk even de USB-stick insteken voor die van de hoofd-act. De nineties en de nillies, radio door een nieuwe lichting.

Gouwe Ouwe

“Hela! Hela!” riep een stem, die sterk op die van Peter Teekamp leek, maar minder rokerig klonk omdat de presentator gestopt was met de staat te sponsoren via tabak. “Dat waren ook nog onze jaren!” zei hij. Hij kreeg voor zijn achttiende verjaardag een plaats aan boord bij Mi Amigo en Caroline. Daarna zwom hij aan land bij Veronica, en ging vanaf 2013 mediteren in zijn eigen centrum.

“Leuk yo!” zei de geest van Stan Haag, op zijn gekende, ijs-brekende manier. Stan had zijn radioleven lang een Jukebox meegesleept, vanaf 1994 hielp Peter Teekamp die even dragen bij de Gouwe Ouwe Zender, de tegenhanger van Radio 10 Gold. “Ik was al wel gepensioneerd” zei Stan “en had elke maand die cheque, maar dat niksen, nee hoor!”.

Engel en bengel

“Ik lees veel en ik luister naar de radio” zei plots de Engel van Vlaanderen. Lutgart Simoens was er ook nog even bij in de jaren negentig, ze was ondertussen zelf al negentig geworden. Helemaal nineties! “Ik vind radio nu wat te snel gaan” zei ze. Zo snel was dat toch niet als er na een half jaar nog zoveel omroepen aan ’t opstarten waren?

Binnen komen bij luisteraars

“De muziek is me ook wat te eentonig” zei de Engel nog. Radiomensen van vroeger leefden op gevoel, ze gebruikten hun computer enkel om namen te googelen. “Ik hoor af en toe muziek, dan wordt er een WC doorgetrokken” vulde de bengel in Stan aan. Hij zweefde meteen weer in een Yesterday van The Beatles, of een tijdsgenoot van de Anita Kerr Singers.

“De muziek is veranderd, ook de disc-jockey’s zijn veranderd” zei Stan nog, “maar ik heb altijd mijn waardering voor mensen die binnen proberen te komen bij de luisteraars. Dat vind ik de kracht van een disc-jockey, dat ‘ie ook weet wààr die over praat”. Iemand die vandaag 98 jaar zou worden, en waarvan de geest al zeventien jaar in een fles (uiteraard!) leefde, mocht zoiets zeggen.


Broadcast Partners
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
'Het einde van een strijdperk' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van
'Verandering van klimaat' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen ‘Voor
'De verfijnde homo sapiens' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen
'De zwevende zwervers' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen The
Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Toy blaast een connection
'De groene specht' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Van
'Vrije radio is terug!' Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen
Brodders in Armsbanden Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Wat

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
De Playa Papers – 2

Het vinylmoment van Manneke Pop – 26 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 30 (video)

De Coverack Dossiers (10)

Plaatje maar weer (21)

Kicken op radio en zo (4)

Sluiten